5 (onzinnige) redenen waarom men stopt met gitaar spelen

En hoe jij kunt voorkomen dat je in 1 van deze valkuilen valt.

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Hoe vaak gebeurd het wel niet. Mensen willen beginnen met gitaar spelen. Kopen een (akoestische) gitaar voor beginners, nemen misschien wel (online) gitaarles maar toch naar verloop van tijd stopt men met gitaar spelen. Hoe kan dat nu? Vaak is 1 of meerdere van de 5 redenen van dit blogbericht de (onzinnige) reden waarom men stopt met gitaar spelen.

Het is natuurlijk dood en doodzonde wanneer je een gitaar aangeschaft hebt en misschien wel les genomen hebt dat de gitaar naar verloop van tijd niet meer gebruikt wordt. En vaak om één van de redenen die als je echt wilt, jouw niet in de weg mogen staan.

1. Ik heb geen talent om goed gitaar te kunnen spelen

1 van de eerste reden die ik vaak als smoes hoor is dat men zegt dat ze geen talent hebben om gitaar te leren spelen en om goed gitaar te kunnen spelen. Het is namelijk absoluut niet zo dat je perse talent moet hebben goed gitaar te kunnen spelen.

Uiteraard, er zijn mensen op deze aarde geboren met enorm veel talent voor het gitaar spelen. Dit zijn de grote artiesten op deze planeet. Mannen als James Hetfield, Eddie van Halen en Johnny Cash hebben en hadden waanzinnig veel talent. Daarom zijn ze ook de grootsten op aarde geworden.

Betekend niet dat jij niet goed gitaar kunt leren gitaar spelen. Er zijn miljoenen gitaristen op deze wereld die misschien niet bij de wereldtop horen maar toch een behoorlijk stukje gitaar kunnen spelen.

Denk bijvoorbeeld aan de livebands die je vaak in feesttenten zien. Voor de hobby treden deze dames en heren op maar de gitaristen van deze bands kunnen behoorlijk wat spelen. Iedereen kan goed gitaar leren spelen dus.

2. Ik heb niet genoeg tijd om gitaar te leren spelen

Dit is misschien wel de meest gebruikte smoes waarom mensen stoppen met gitaar spelen. Vaak al op het moment dat ze nog niets eens een goede basis hebben. Vaak wordt er dan gezegd dat men te weinig tijd heeft om gitaar te gaan leren spelen.

Tijd is prioriteit denk ik dan in dit geval. Als je echt gitaar wilt leren spelen dan maak je er tijd voor. Andere dingen die je wilt doen maak je namelijk ook tijd voor. En met gitaar leren spelen is het nu niet zo dat jou dit uren per dag kost, zeker niet.

Met al een paar uur per week kun je echt goed gitaar leren spelen. Als je nagaat dat een week 168 uur heeft, we werken 40 uur en we slapen 56 uur dan houden we nog 72 uur per week over. Hiervan kun je toch wel een uur of 4 besteden aan gitaar spelen toch?

Als je echt iets wilt leren, als je echt 100% gemotiveerd bent en je hebt doorzettingsvermogen dan kun je ondanks een drukke baan en een druk privéleven zeker leren gitaar spelen. Of je nu naar een muziekschool gaat of online gitaar gaat leren spelen.

3. Ik kan geen goede gitaarles vinden

Ook een veelvoorkomende “smoes” om te stoppen met leren gitaar spelen. Mensen zeggen dat ze geen goede gitaarles kunnen vinden. Dit komt meestal door dat men opzoek gaan naar een gratis online gitaarles en ze kunnen geen goede vinden die hen alles duidelijk uitlegt en goed leert.

Een online gitaarles vinden die gratis is en je ook alles goed leert is mij namelijk nog niet gelukt. Op YouTube is heel veel inspiratie te vinden voor wanneer je de juiste basis hebt maar een goede, gratis gitaarles voor beginners, die vind je daar niet.

Goede gitaarlessen zijn er in overvloed. Zowel via de “ouderwetse” muziekschool als via een online training. Het is net waar jouw voorkeur naar uit gaat. Ik heb destijds voor een online gitaartraining gekozen omdat ik ermee bezig wilde gaan wanneer ik dat wilde.

Ik heb destijds gekozen voor De Gitaarles van Koen. In 22 lessen leer je de basis van het gitaar spelen om daarna jezelf te ontwikkelen in de muzieksmaak die jij wilt. Akoestisch, elektrisch, alles is met de juiste basis mogelijk. Dus er zijn zekere goede gitaarlessen te vinden alleen zijn ze niet gratis.

4. Men ziet niet of nauwelijks vooruitgang

Dit is inderdaad best lastig en op zich misschien ook wel een heel klein beetje te begrijpen. Alsnog vind ik het geen reden om op te geven maar ik kan hier een heel klein beetje in komen.

Toen ik dus de online gitaartraining van Koen Snoek volgde jaren terug toen zag ik op het begin ook weinig vooruitgang. De eerste 10 lessen ben je alleen maar bezig met houding, theorie en misschien een paar tonen aanslaan.

Als je nagaat dat je elke week een nieuwe les krijgt dan zie je de eerste 10 weken niet zo heel veel vooruitgang nee dat klopt. Dat is iets waar iemand zich overheen moet zetten want je moet gewoon eerst de juiste basis weten en kunnen toepassen voordat je echt verder kunt.

Dat geldt eigenlijk voor alle gitaarlessen, offline of online, op het begin ben je vooral bezig met de grondbeginselen van het gitaar spelen te leren. Later ga je echt akkoorden spelen, overpakken en nog later in de training ga je dus ook echt jouw eerste nummers leren spelen. Deze reden snap ik een heel klein beetje maar als je echt wilt, zet jij je ook hier overheen.

5. Gebrek aan discipline

1 ding is zeker. Leren gitaar spelen als beginner is absoluut geen makkie. Je kunt een gitaarcursus aanschaffen maar je leert echt niet binnen een week goed gitaar spelen en ook niet binnen een maand. Het kost echt behoorlijk wat tijd om te leren gitaar spelen.

Daarom stoppen er ook regelmatig mensen met gitaar spelen omdat ze simpelweg niet de discipline op kunnen brengen om er mee door te blijven gaan. Als jij gitaar wilt leren spelen dan zal je echt een doorzetter moet worden met veel discipline.

Discipline om er elke dag wat aan te doen. Elke dag minimaal 15 minuten oefenen. Al is het maar een hele simpele oefening die je doet maar blijf bezig. Consistentie is heel erg belangrijk als je wil leren gitaar spelen. Het moet een onderdeel van jouw leven worden. Zorg daarom voor genoeg discipline om bezig te blijven met gitaar spelen.

Voorkom deze 5 valkuilen

Het is heel belangrijk dat je voorkomt dat je in 1 van deze valkuilen valt. Vaak als dat gebeurd stopt men helemaal met gitaar spelen. Sommigen proberen het een jaar later dan weer opnieuw maar dan moeten ze weer helemaal van voor af aan beginnen.

Hoe kun je deze valkuilen voorkomen? Zorg dat je voor de volle 100% gemotiveerd bent en blijft om te leren gitaar spelen. Zorg dus voor die broodnodige zelfdiscipline om er mee bezig te blijven. Het is echt superbelangrijk dat het gitaar spelen onderdeel wordt van jouw leven.

Oefen elke dag, blijf er elke dag mee bezig, ook als je even geen zin hebt of denkt dat je geen tijd hebt, pak de gitaar en oefen een kwartiertje. Zet de gitaar op een mooie gitaarstandaard in de woonkamer in het zicht, dan ben je veel sneller geneigd om het op te pakken en te gaan spelen. Alleen dan leer je goed gitaar spelen en kun jij je wellicht ontpoppen tot kampvuurgitarist.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *