Welke gitaar wordt gebruikt voor Countrymuziek?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Countrymuziek. Een genre waar ik zelf persoonlijk heel erg van hou maar ook een genre waar de gitaar niet weg te denken is. Het is een muzieksoort die al erg lang bestaat en heel veel grote artiesten voortgebracht heeft. Ook worden binnen deze muzieksoort veel verschillende gitaren gebruikt. Niet alleen elektro-akoestische maar ook elektrische gitaren en zelfs basgitaren

Inhoudsopgave

Waar komt de countrymuziek vandaan?

De countrymuziek is van oorsprong ontstaan toen men in de 18e richting de “Nieuwe Wereld” voer voor een nieuw leven. Veel van deze emigranten namen hun eigen muziekinstrumenten mee vanuit Europa. De eerste eeuwen was de countrymuziek nog niet zoals we het nu kennen. Er werd in grote orkesten gespeeld en het leek meer op dansmuziek.

Begin 20e eeuw begon de countrymuziek zijn vorm aan te nemen zoals we dat tegenwoordig kennen. Jimmie Rodgers was de eerste artiest die de countrymuziek begon te spelen zoals de hedendaagse countrymuziek is.

Hij schreef meerdere nummers dat meteen een enorm succes werd. Zijn nummer The Soldier’s Sweetheart was een regelrecht succes, hij zette op dat moment ook de countrymuziek op de kaart zoals we hem nu kennen.

Na de Tweede Wereldoorlog

De moderne countrymuziek kwam echt opzetten toen de Tweede Wereldoorlog voorbij was. Europa was bevrijd en Amerikaanse soldaten trokken weer huiswaarts.

Verschillende countryartiesten begonnen hun muziek te maken waaruit een aantal gigantische artiesten ontstonden. Namen als Johnny Cash, Alan Jackson, Dolly Parton, Wilie Nelson en Kenny Rogers begonnen hun countrymuziek te maken. Deze namen zul je vast wel kennen als country liefhebber en zo zijn er nog veel meer grote artiesten ontstaan.

Maar ook tegenwoordig zijn er nog steeds artiesten die countrymuziek maken. In Nederland hebben we bijvoorbeeld de Twenste zangeres Ilse de Lange maar ook Danny Vera maakt tegenwoordig nog prachtige countrymuziek.

welke gitaar country

Welke soorten gitaren worden gebruikt?

Je zult het niet meteen verwachten maar in de countrymuziek worden vele soorten gitaren gebruikt. Naast de (elektro-)akoestische gitaar zien we ook regelmatig de elektrisch gitaar en ook de bas gitaar voorbij komen. Naast de gewone elektrische gitaar zien we ook regelmatig de hollow-body elektrische gitaar. Dit is een elektrische gitaar met een holle body.

(Elektro-)akoestische Western gitaar

Dit is een gitaarsoort die we natuurlijk heel veel zien in de country wereld. De akoestische of elektro-akoestische Western gitaar komt heel veel voor. Vele grote artiesten hebben we op het podium gezien met een Western gitaar. Een hele bekende artiest met een elektro-akoestische gitaar was natuurlijk Johnny Cash. Hij was een icoon binnen die countrywereld die in 2003 helaas op 71-jarige leeftijd overleed.

Het is natuurlijk ook vanzelfsprekend dat de Western gitaar veel toegepast wordt binnen de country muziek. Western en country verschillen wat dat betreft niet zo heel erg veel van elkaar dus dat verklaard een hoop. Uiteraard wordt vaak gebruik gemaakt van een elektro-akoestische gitaar aangezien het geluid versterkt moet worden.

Elektrische gitaar

Wanneer men als countryband optreedt, iets dat Johnny Cash ook vaak deed, dan waren er meerdere gitaren aanwezig op het podium. Zo is het bij meerdere countrybands dat er een gewone elektrische gitaar aanwezig is naast de elektro-akoestische gitaar.

De elektrische gitaar gitaar wordt aan de countryband toegevoegd als men als band optreedt en er moeten ook (elektrische) gitaarsolo’s gespeeld worden. Met een elektrische gitaar speel je gitaarsolo’s toch aanzienlijk anders dan met een elektro-akoestische gitaar.

Elektrische basgitaar

In een bandsamenstelling bij de Countrymuziek zie je eigenlijk ook bijna altijd een basgitarist. De basgitaar heeft in dit geval dezelfde functie als bij een gewone band.

De basgitaar zorgt voor het fundament in de band kunnen we zeggen. Zonder de lage tonen die de basgitaar produceert is het geluid gewoon niet compleet.

Hollow-body elektrische gitaar

Dan zie je dit soort gitaren ook heel vaak bij een country of westernartiest. Onder andere onze eigen Danny Vera zie je veel met een hollow-body op het podium verschijnen. Deze gitaren die klinken niet alleen heel erg mooi, het zijn ook nog een prachtige gitaren om te zien.

Met zijn grote en holle body, vaak prachtige afwerking en details is het een prachtige verschijning. Wel is het zo dat de goede en mooie hollow-body gitaren over het algemeen niet goedkoop zijn maar geloof me, als je goed zoekt kun je ze ook voor een redelijk betaalbare prijs krijgen.

welke gitaar country

Op de afbeelding hierboven zie je een hollow-body elektrische gitaar. De hollow-body is gekenmerkt door zijn grote en holle body. Aan de bovenkant van de gitaar zie je de opening die de “klankkast”, dus de body hol maakt. Zoals je hier ook ziet is deze gitaar prachtig qua looks.

Wat maakt de hollow-body gitaar uniek?

Er zijn een aantal dingen die de hollow-body gitaar bijzonder en uniek maken. Je ziet hem vaak verschijnen op het podium bij Western en countryartiesten en dat heeft zo zijn redenen.

Het uiterlijk

Het eerste dat meteen opvalt bij de hollow-body gitaar is zijn prachtige uiterlijk. Zijn grote, holle body geeft de gitaar meteen een enorme uitstraling. Er zit altijd een indrukwekkende brug gemonteerd op zo’n gitaar. De slagplaat valt ook goed op en de potmeters zijn ook mooi van kleur en vallen goed op.

Dit alles bij elkaar maakt het totaal plaatje perfect en prachtig. Wanneer je met een hollow-body gitaar ergens verschijnt dan heb je gelijk de aandacht omdat dit prachtige instrument zo goed opvalt.

Het geluid

Dit is ook een factor die de hollow-body gitaar uniek maakt. Deze gitaar is eigenlijk, kort door de bocht gezegd, een elektrische gitaar met een een klankkast. Dit in combinatie met de houtsoorten die er gebruikt worden geeft dit een hele warme sound met veel, prachtige lage tonen.

Lage tonen zoals je die veel hoort in de countrymuziek maken een hollow-body gitaar tot een perfecte gitaar om toe te passen. Maar niet alleen in de country en Western wereld wordt deze gitaar veel gebruikt. Ook in de jazzwereld zie je hem veel. Er zijn genoeg mensen die de hollow-body gitaar een jazzgitaar noemen, dit is dus eigenlijk niet helemaal waar.

De prijs

De prijs is ook iets dat deze gitaar vaak uniek maakt. Dit is dan over het algemeen geen positieve eigenschap. Kwalitatief goede hollow-body gitaren zijn gewoon erg prijzig. Gelukkig zijn er ook al startersmodellen te krijgen van de hollow-body gitaar. Deze zijn gelukkig dan ook niet zo heel duur.

Maar toch betekend dit dat je een starters hollow-body gitaar niet voor minder dan €200 hebt. Het valt op zich nog mee als je bedenkt dat hollow-body gitaren voor gevorderden vaak duizenden euro’s kosten. Dus gelukkig is de hollow-body gitaar tegenwoordig wel voor iedereen bereikbaar om te gaan bespelen.

Elektrische hollow-body gitaren

Voor iedereen bereikbaar nu en in vele verschillende kleuren en designs.

Klik hier voor jouw eerste hollow-body gitaar
Timo van Dijk
Muziek, en dan met name gitaar spelen is mijn grote passie! Van het spelen in mijn eigen bandje tot het lesgeven aan beginnende gitaristen, mijn hele leven draait om de gitaar. Op GitaarVermaak.nl deel ik de kennis en ervaringen die ik in de afgelopen 14 jaar als gitarist heb opgedaan. Zo weet jij precies hoe en met welk materiaal je moet beginnen, leer je hoe je jouw gitaar moet onderhouden en krijg je veel achtergrond informatie over de beste gitaristen en de nieuwste equipment!

4 reacties op “Welke gitaar wordt gebruikt voor Countrymuziek?

 1. Goede dag, ik ben aan het rond kijken voor een gitaar voor mijn lief en zij wil een Country Gitaar. Mijn vraag is of de Ibanez concorde 752 black beauty , daar geschikt voor is.
  BVD, groet Jean-Paul

  1. Beste Jean-Paul,

   Allereerst bedankt voor jouw berichtje onder mijn blogbericht.

   Akoestische Western gitaren worden heel veel toegepast in de countrymuziek. De Ibanez Concord 752 is zeker geschikt hiervoor. Wel zijn er een aantal aandachtspunten waar je even goed over na moet denken. Deze gitaar is namelijk geproduceerd aan het einde van jaren 70 van de vorige eeuw. Dit was de tijd waarin Ibanez veel gitaren op succesvolle wijze kloonde van onder andere Gibson en Fender. Hij wordt nu namelijk niet meer nieuw gemaakt. Er zijn echt nog wel goede modellen te vinden maar je moet dan heel goed opletten wat de staat van de gitaar is.

   Deze gitaar is tevens alleen een akoestische gitaar, dus geen elektro-akoestische gitaar zoals je ze heel vaak in de countrymuziek ziet. Je kunt uiteraard altijd een klankgatelement in deze gitaar monteren als je alsnog wilt gaan versterken.

   Daarnaast is het echt een prachtige gitaar om te zien, dat is 1 ding dat zeker is. Hopelijk heb je wat aan deze extra informatie en succes met jouw zoektocht naar een goede gitaar.

   Groeten Michel (GitaarVermaak)

  1. Hallo Roel,

   Bedankt voor jouw reactie onder mijn blogbericht. Op een hollow-body gitaar kun je in principe alle stalen/metalen snaren toepassen. Welke snaren je gaat toepassen is vooral afhankelijk voor jouw speelniveau. Veelal kiest men er voor fosfor/brons snaren. Dit zijn stalen snaren die omwonden zijn met een laagje fosfor/brons. Dit om te voorkomen dat de snaren gaan corroderen. Mocht je echt al een serieus niveau hebben dan kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld flatwound snaren. Heb je een beginnersniveau of iets hoger? Dan zou ik gewoon voor de standaard fosfor/brons stalen snaren gaan.

   Groeten Michel (GitaarVermaak)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *