VOX AC15C1 Review, zeer complete buizenversterker!

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Leuk om te zien dat je bij dit blogbericht gekomen bent. Als je hier terecht gekomen bent dan weet ik bijna zeker dat jij benieuwd bent naar de VOX AC15C1 en daarom heb ik daar deze week een review over geschreven. Deze zeer complete gitaarversterker heeft namelijk heel veel mogelijkheden. Ontdek in dit blogbericht wat dat allemaal is.

Inhoudsopgave

Allereerst is de VOX AC151C1 uit deze review een nieuwe “ouderwetse” buizenversterker. Mijn persoonlijk mening, een buizenversterker klinkt velen malen warmer en voller dan de moderne transistorversterker.

Het merk VOX

VOX is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de gitaarwereld. Hun producten en dan met name versterkers en effectenpedalen zie je veel op de podiums en in de oefenruimtes. De degelijk producten van VOX staan bekend om hun goede kwaliteit en het goede geluid.

Door de opkomende rockmuziek begon VOX ook met het maken van versterkers. In 1958 bracht VOX hun eerste versterker, de AC15 op de markt. De alleroudste voorloper van het model de VOX AC15C1 uit deze review.

De VOX AC15C1, een nieuwe “ouderwetse” buizenversterker

De VOX AC15C1 is een nieuwe “ouderwetse” buizenversterker. De buizenversterker wordt door velen gezien als een ouderwetse manier van versterken. Op zich klopt deze gedachtegang ook wel, al vele tientallen jaren wordt de buizenversterker gemaakt.

Toch blijven veel gitaristen en audiofielen de buizenversterker trouw t.o.v. de goedkopere en compactere transistorversterker.

Zo ook VOX met hun AC15C1. Dit is een “ouderwetse” buizenversterker in een nieuw jasje met allerlei moderne snufjes. Hiermee heb jij dus het volle en warme geluid van een ouderwetse buizenversterker en de snufjes van een moderne versterker.

Ingebouwde analoge effecten van de AC15C

Het allereerste moderne snufje dat deze ouderwetse buizenversterker heeft zijn de ingebouwde effecten. Voor deze effecten heb je dus geen effectenpedaal nodig. Alleen een voetschakelaar waarmee je de effecten in en uit kunt schakelen.

De VOX VFS2A is een van de voetschakelaars die je perfect naast de VOX AC15C1 uit deze review kunt gebruiken.

Het VOX tremolo effect

Door het ingebouwde Tremolo effect heb je geen gitaar meer nodig die voorzien is van een beweegbare brug. Dit zijn de bekende bruggen waar aan een hendel bevestigd zit waar je op kunt drukken.

Met het inschakelen van het VOX tremolo effect krijg je het hetzelfde geluid zonder de beweegbare brug.

Het VOX Spring Reverb effect

Het tweede ingebouwde effect is de Spring Reverb van VOX. Het Reverb effect is meestal ook wel beter bekend als het echo of het galmeffect.

Bij het spelen van sommige muziekstijlen of om lekker te experimenteren is het Reverb effect echt leuk. Mede doordat de VFS2A voetschakelaar voorzien is van 2 kanalen kun jij beide effecten gemakkelijk in uit schakelen.

Hier zie je de potmeters waarmee het ingebouwde Termolo en Reverb effect te regelen zijn.

De 1x 12”, 15 Watt speaker van de VOX AC15C1

Het geluid dat de VOX AC15C1 uit deze review maakt wordt ten horen gebracht door slecht 1 12” speaker met een maximaal vermogen van 15 Watt.

Deze versterker is voorzien van de kwalitatief uiterst goede speaker, de G12M van het merk Celestion. Veel versterkers van VOX zijn uitgerust met speakers van dit merk. Ze brengen het geluid erg goed ten horen en zijn degelijk, deze speaker krijg je met normaal gebruik niet zomaar kapot.

Buizen partij van de VOX AC15C1

Zoals we nu weten is de AC15C1 een “ouderwetse” buizenversterker. Deze versterker is voorzien van meerdere buizen, zoals dat vrijwel altijd is bij een buizenversterker. We hebben namelijk buizen nodig die het voorversterken op zich nemen en buizen die de eindversterking op zich nemen.

Het voorversterken van het geluid van de AC15C1 nemen 3 stuks 12AX7 elektronenbuizen voor hun rekening. De geschiedenis van deze buizen gaat al heel ver terug. Natuurlijk zijn ze door de decennia heen doorontwikkeld maar de eerste buis van dit type werd in 1946 door RCA Engineers in de VS ontwikkeld.

Als grote eindversterkerbuis wordt de alom bekende EL84 elektronenbuis gebruikt. Deze eindversterkerbuis wordt door heel veel versterkermerken gebruikt. Deze buis staat bekend om zijn warme en volle klank, dé klank die we van een buizenversterker verwachten.

2 kanalen, 2 mogelijkheden met de VOX AC15C1

Dit is het volgende moderne snufje dat aan deze “ouderwetse” buizenversterker toegevoegd is. Het eerste kanaal is het “Normal” kanaal. Je verwacht het al. Als je speelt met alleen dit kanaal krijg je het warme en volle geluid van een VOX buizenversterker

Daarnaast heeft VOX bij de AC15C1 uit deze review ook nog een Top Boost kanaal toegevoegd. Door de kabel van jouw gitaar om te pluggen naar het Top Boos kanaal kun je dit kanaal gebruiken. Deze kun je met een aantal potmeters afstellen. Door te spelen via het Toop Boost kanaal van de AC15C1 ben je in staat om ook dikke overstuur geluiden te maken.

VOX AC15C review
Hier zie je de pluggen en potmeters van het “Normal” en “Top Boos” kanaal van deze versterker.

Uit te bereiden als er meer herrie nodig is

Dit is ook een hele fijne en gave functie die in de VOX AC15C1 uit deze review gebouwd zit. Het is namelijk mogelijk om deze versterker uit te breiden met een extern speakerkabinet. Als je meer geluid nog hebt dan alleen de enkele ingebouwde speaker.

Deze versterker is namelijk voorzien van een schakelbare 8 en 16 Ohm uitgang. Hierdoor kun je de versterker uitbreiden met verschillende externe speakerkabinetten. Hierdoor is het mogelijk om met verschillende externe speakerkabinetten te experimenteren om zo te ontdekken wat jij het mooiste vindt klinken.

Het mooie aan deze versterker is dat wanneer deze functie gebruik wordt dat de interne 15 Watt speaker automatisch uitgeschakeld wordt.

Daarnaast is er ook nog een aparte uitgang op deze versterker om de interne speaker uit te breiden met een extern speakerkabinet. Dit is een prima oplossing wanneer je een wat luider geluid nodig hebt dan alleen de 15 Watt interne speaker.

Afmetingen en gewichten

Dat de VOX AC15C1 uit deze review een degelijk apparaat is blijkt wel uit het gewicht dat deze versterker heeft.

Met een gewicht van toch 22 kilogram is deze versterker behoorlijk zwaar. Dit komt natuurlijk doordat de elektronenbuizen een zware elektronische voeding nodig hebben en de grote speaker weegt ook behoorlijk wat.

Dit alles is ingebouwd een houten omkasting om de elektronica goed te kunnen beschermen en de juiste klanken te produceren.

Ook met afmetingen van 60 x 27 x 46 centimeter is deze versterker ook vrij fors. Wanneer je het geluid van deze versterker hoort dan begrijp je ook waarom hij vrij groot en zwaar is. Hij produceert alleen namelijk al een erg vol en luid geluid zonder dat het geluid vervormt bij hoge volumes.

Tevens zijn er ook flightcases en tassen gemaakt die exact overeenkomen met de maten van de AC15C1 dus wanneer je hem daar in doet is hij altijd veilig opgeborgen en beschermd tijdens transport. Deze moet je er wel los bij kopen.

VOX AC15C1
VOX AC15C1

Beoordeling door Timo van Dijk,

05 jan 2021
5

Om de VOX AC15C1 aan te schaffen zul je wel aardig diep in de buidel moet tasten. De versterker kost exclusief flightcase en voetschakelaar iets meer dan €600,-. Is het dit waard? Ik ben van mening van wel. Hij produceert het prachtige, volle en warme geluid zoals we dat willen van een buizenversterker, heeft ingebouwde effecten en is ook nog een uit te breiden met externe speakers. Een versterker met heel veel mogelijkheden dus.

  • Vol en warm geluid van een buizenversterker
  • Ingebouwde effecten, geen pedaal nodig
  • Uit te breiden met extern speakerkabinet
  • 2 verschillende ingebouwde kanalen
  • Zeer degelijke bouwvorm
  • Voorzien van een 12" kwaliteit speaker
  • Relatief zwaar dus niet eenvoudig te beuren
  • Relatief grote afmetingen
  • Relatief hoge aanschafprijs
VOX AC15C1 review

De VOX AC15C1 buizenversterker

Ja hij kost een paar euro maar dan heb je ook wat. Als je het mij vraagt is deze buizenversterker zijn geld dubbel en dwars waard. Zo heb je een versterker die je thuis kunt gebruiken maar die ook podiumwaardig is!

Vind hier meer informatie over de AC15C1
Timo van Dijk
Muziek, en dan met name gitaar spelen is mijn grote passie! Van het spelen in mijn eigen bandje tot het lesgeven aan beginnende gitaristen, mijn hele leven draait om de gitaar. Op GitaarVermaak.nl deel ik de kennis en ervaringen die ik in de afgelopen 14 jaar als gitarist heb opgedaan. Zo weet jij precies hoe en met welk materiaal je moet beginnen, leer je hoe je jouw gitaar moet onderhouden en krijg je veel achtergrond informatie over de beste gitaristen en de nieuwste equipment!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *