Transistorversterker

De transistorversterker, soms ook bekend als de solid-state of MOSFET versterker, kwam halverwege de vorige eeuw opzetten. Voordat de transistorversterker uitgevonden werd had men alleen nog maar de beschikking over de buizenversterker met elektronenbuizen.

Samenstelling transistorversterker

Een transistorversterker werk op basis van de halfgeleidertechnologie en dan dus met de transistor als halfgeleider. Deze halfgeleider is in staat om elektrische signalen te vertalen naar geluid.

Halverwege de vorige eeuw kwam deze manier van versterken opzetten. Eigenlijk kwam hij op de markt als de opvolger van de elektronenbuis. Door het gebruiken van transistors konden versterkers veel compacter maar vooral ook veel goedkoper gemaakt worden. Tevens verbruikt een transistorversterker veel minder stroom dan een buizenversterker.

Transistorversterker verslaat de buis niet

Hoewel heel veel versterkers en versterkercombo’s tegenwoordig wel op basis van de halfgeleider, de transistor zijn is het de transistorversterker nooit gelukt om de buizenversterker te verdrijven uit de top.

Vele artiesten en ook recreatieve gitaristen, waaronder ikzelf, verkiezen nog steeds de buizenversterker boven de transistorversterker. Dit omdat ik en vele anderen van mening zijn dat het warme, volle geluid van een buizen versterker veel mooier is. Dit is dus de extra ruimte, stroomverbruik en aanschafprijs dubbel en dwars waard.

Niet alleen audioversterkers

Als we het hebben over een transistorversterker dan denken 99 van 100 mensen aan een audioversterker. Logische gedachtegang ook want het grootste deel van de transistorversterkers worden gebruikt als audioversterker.

Toch zijn er ook nog andere “soorten” versterkers die op basis van deze halfgeleider werken. Onder andere bij het versterken van het vermogen en dus het bereik van een ouderwetse FM zender wordt heel vaak gebruik gemaakt van transistors.

Gitaartabs.nl - Leer gitaar spelen voor een prikkie

GitaarTabs – Leer gitaar spelen voor een prikkie!

Wil jij graag gitaar leren spelen maar wil je niet investeren in dure gitaar lessen? Klik op onderstaande knop om voor €4,95 met de lessen van GitaarTabs te beginnen!

bekijk deze aanbieding!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.