Transistorversterker

De transistorversterker, soms ook bekend als de solid-state of MOSFET versterker, kwam halverwege de vorige eeuw opzetten. Voordat de transistorversterker uitgevonden werd had men alleen nog maar de beschikking over de buizenversterker met elektronenbuizen.

Samenstelling transistorversterker

Een transistorversterker werk op basis van de halfgeleidertechnologie en dan dus met de transistor als halfgeleider. Deze halfgeleider is in staat om elektrische signalen te vertalen naar geluid.

Halverwege de vorige eeuw kwam deze manier van versterken opzetten. Eigenlijk kwam hij op de markt als de opvolger van de elektronenbuis. Door het gebruiken van transistors konden versterkers veel compacter maar vooral ook veel goedkoper gemaakt worden. Tevens verbruikt een transistorversterker veel minder stroom dan een buizenversterker.

Transistorversterker verslaat de buis niet

Hoewel heel veel versterkers en versterkercombo’s tegenwoordig wel op basis van de halfgeleider, de transistor zijn is het de transistorversterker nooit gelukt om de buizenversterker te verdrijven uit de top.

Vele artiesten en ook recreatieve gitaristen, waaronder ikzelf, verkiezen nog steeds de buizenversterker boven de transistorversterker. Dit omdat ik en vele anderen van mening zijn dat het warme, volle geluid van een buizen versterker veel mooier is. Dit is dus de extra ruimte, stroomverbruik en aanschafprijs dubbel en dwars waard.

Niet alleen audioversterkers

Als we het hebben over een transistorversterker dan denken 99 van 100 mensen aan een audioversterker. Logische gedachtegang ook want het grootste deel van de transistorversterkers worden gebruikt als audioversterker.

Toch zijn er ook nog andere “soorten” versterkers die op basis van deze halfgeleider werken. Onder andere bij het versterken van het vermogen en dus het bereik van een ouderwetse FM zender wordt heel vaak gebruik gemaakt van transistors.

Gitaartabs.nl - Leer gitaar spelen voor een prikkie

GitaarTabs – Leer gitaar spelen voor een prikkie!

Wil jij graag gitaar leren spelen maar wil je niet investeren in dure gitaar lessen? Klik op onderstaande knop om voor €4,95 met de lessen van GitaarTabs te beginnen!

bekijk deze aanbieding!
Timo van Dijk
Muziek, en dan met name gitaar spelen is mijn grote passie! Van het spelen in mijn eigen bandje tot het lesgeven aan beginnende gitaristen, mijn hele leven draait om de gitaar. Op GitaarVermaak.nl deel ik de kennis en ervaringen die ik in de afgelopen 14 jaar als gitarist heb opgedaan. Zo weet jij precies hoe en met welk materiaal je moet beginnen, leer je hoe je jouw gitaar moet onderhouden en krijg je veel achtergrond informatie over de beste gitaristen en de nieuwste equipment!