Gitaarversterker instellen, dat is makkelijk toch?

Toch valt dit vaak nog heel erg tegen als je net begint.

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

[Laatst geüpdatet op 29-09-2020 – 06:45 uur]

Om het gewenste geluid uit je versterker-combo te kunnen krijgen moet je van tevoren er voor zorgen dat je versterker-combo goed ingesteld is. Lees hieronder een aantal belangrijke tips die je moet onthouden wanneer je jouw gitaarversterker gaat instellen.

Sommige gitaristen krijgen met een relatief goedkope versterker-combo een prachtig geluid, anderen met topkwaliteit spullen krijgen een geluid waarvan je trommelvliezen pijn gaan doen. Hier wordt dus vaak het belangrijke aspect van het instellen vergeten.

Je hebt een elektrische gitaar gekocht of je wilt je akoestische geluid versterken en hebt hiervoor een versterker-combo gekocht. Het liefste wil je dan meteen de versterker-combo in het stopcontact doen en beginnen. Dit kan natuurlijk maar je zult merken dat het geluid dan niet zo is zoals je zou willen. Je gitaarversterker instellen is iets dat je eerst moet doen voordat je begint.

Wanneer je de online gitaarles gevolgd hebt en het gitaar spelen goed beheerst dan wil je een keer wat anders, wat meer. Dit wilde ik ook nadat ik het gitaar spelen goed beheerste. Ik wilde de elektrische gitaar gaan bespelen en heb toen ook direct een elektrische gitaar en versterker-combo gekocht.

Een goede basis is het halve werk

Wanneer je een elektrische gitaar hebt gekocht met een voor jou nog onbekende versterker-combo dan is het belangrijk dat je bij de basis begint. Als je de versterker uit de doos haalt dan is er natuurlijk nog niets aan ingesteld.

Allereerst moet je ervoor zorgen dat je een neutraal basisgeluid krijgt om mee te beginnen. Dit krijg je door alle toonregelingen, de potmeters, op de versterker allemaal op 12 uur te zetten. Hierdoor staan alle klanken neutraal in het midden. Vanuit hier kun je jouw gitaarversterker instellen naar je eigen smaak. Afhankelijk van jou muzieksmaak zul je hem op je eigen manier instellen.

Nadat je alle tonen neutraal ingesteld hebt dan kun je daarna het beste allereerst het volumeniveau bepalen. Het volume moet niet te zacht zijn, dan kun je straks de tonen niet goed horen maar ook niet te hard dat de ruiten in de kozijnen beginnen te trillen. Zoek hierin een aangename middenweg.

Marshall Versterker-Combo

Doe rustig aan met de gain knop

Dit zal misschien een beetje vreemd klinken maar het is wel zo. Veel beginners hebben vaak de neiging om de gain-regeling van hun versterker voluit te zetten. Dit geeft namelijk gelijk een lekker dik geluid. Vooral als je van hardrock of metal houdt dan klinkt dit zeker dik.

Echter geldt hier dat hoe meer gain je gebruikt hoe meer het de klank comprimeert. Het geluid dat uit de versterker komt wordt samengedrukt door de versterker. Hierdoor komt het natuurlijke klankkarakter van de elektrische gitaar niet goed tot zijn recht. Wereldberoemde gitaristen als Brain May (Queen) en Malcom Young (AC-DC) heb bewezen dat je met zeer weinig gain ook krachtige klanken kunt maken.

Middelhoge tonen

Naast de laagfrequente tonen (bass) en de hoogfrequente tonen (treble) die we kennen hebben sommige versterkers ook een regeling voor de middelhoge tonen. De iets uitgebreide versterkers hebben deze regeling er vaak op zitten. Vooral bij rock -en metalgitaristen worden de middelhoge tonen er vaak helemaal uitgedraaid om voor het zogeheten “Scooped Sound” geluid te zorgen.

Dit geluid klinkt inderdaad vaak superstrak als je in eentje op de slaapkamer aan het spelen bent. Ook met een paar man in de achtertuin of in de woonkamer dan klinkt het ook nog goed. Wanneer je met een band op gaat treden dan zul je merken dat er niks van je geluid overblijft. De middelhoge tonen zorgen er voor dat jouw gitaar zijn eigen plek krijgt in het mengsel van alle andere geluiden geproduceerd door de andere instrumenten.

Gebruik het allerbelangrijkste zintuig | Het gehoor

Het gehoor, natuurlijk het belangrijkste zintuig dat je hebt als het gaat om muziek. Het is ook aan te raden om gewoon zelf heel goed naar het geluid te luisteren dat je produceert. Laat je niet teveel leiden door settings die je op het internet gevonden hebt. Ook eventueel eerdere ervaringen met bijvoorbeeld een andere versterker moet je niet te zwaar aan tillen.

Iedere versterker van elke producent klinkt anders. Je gitaarversterker instellen is ook bij elke versterker weer anders. Ook de omstandigheden waar je in speelt zijn van grote invloed. Of je nu op je slaapkamer aan het oefenen bent, in een gesloten ruimte of je speelt in de buitenlucht. Bij elke omstandigheid klink het geluid anders. Daarom is een soundcheck altijd van vitaal belang om het juiste geluid te kunnen krijgen. Mijn advies, vertrouw op je eigen gehoor en kies de instellingen die jij het beste vindt klinken bij een bepaalde omstandigheid. Een gitaarversterker instellen gaat bij iedereen anders.

Repeteren & proberen

Om goed te kunnen genieten van het gitaar spelen en het geluid daarvan is het natuurlijk belangrijk dat je genoeg blijft repeteren. Oefening baart kunst en dat is ook zo. Wanneer je niet regelmatig oefent dan zullen jouw gitaarkunsten ook weer afnemen. Ik probeer zelf altijd minimaal 3 keer per week te repeteren. Natuurlijk zijn er soms weken dat het niet uitkomt maar probeer het toch even doen. Al is het maar een half uurtje maar je blijft in je ritme.

Dan is het zo dat je niet perse hele dure spullen hoeft te hebben om een goed geluid te krijgen. Als amateur gitarist speel je voor de fun en wil je geen duizenden euro’s uitgeven aan dure apparatuur. Ook is het zo dat de toon die uit je versterker komt voor groot deel door je vingers bepaald wordt. Hoe jij je snaren indrukt bepaald voor een groot deel de toon van geluid. Ook daarom is het zeer belangrijk om te oefenen zodat je dit onder knie blijft houden.

Blijven oefenen, dat is het allerbelangrijkste om steeds meer te kunnen bereiken!

Ook vind ik het zelf erg leuk om te experimenteren. Als gitarist moet je een beetje ondernemend zijn en zo nu en dan eens gek willen doen. Probeer gewoon dingen uit en ontdek hierdoor verschillende klankmogelijkheden. Hierdoor kun je je eigen unieke sound verkrijgen en deze steeds verder uitbreiden met de mooiste en meest bijzondere tonen.

Een goede versterker hoeft helemaal niet duur te zijn

Wanneer je net begint met versterken van geluid en alleen een beetje thuis speelt dan heb je geen enorme versterker nodig. Het instellen van zo’n soort gitaarversterker is daarom ook vrij simpel. Met dit soort kleine versterkers kun je prima beginnen om wellicht later verder te gaan op een wat uitgebreidere, meer complexere versterker.

Natuurlijk kun je het zo gek maken als je zelf wilt maar voor thuis gebruik hoeft je echt geen vele honderden euro’s uit te geven voor een versterker. Een standaard versterkercombo voldoet thuis als snel. De enige keuze die je nog moet maken is of je voor een buizenversterker of transistorversterker kiest.

Ik ben zelf meer fan van de buizenversterker vanwege het volle en warme geluid dat deze versterker maakt. Een transistorversterker is minder goed in staat om zo’n warm geluid te produceren. Een kanttekening van de buizenversterker is wel dat deze aanzienlijk duurder zijn dan een transistorversterker.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *