Hoe moet ik mijn gitaar schoonmaken?

Lees in dit bericht wat je moet doen en wat je vooral niet moet doen.

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Wanneer je jouw gitaar veel gebruikt dan zul je de gitaar ook regelmatig goed schoon moeten maken. Dit is een belangrijk onderdeel van goed onderhoud van jouw gitaar. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van de gitaar is het belangrijk dat je dit ook regelmatig doet. Wel zijn er een aantal dingen die je moeten weten wat betreft het schoonmaken van de gitaar. Het is namelijk onverstandig om een gitaar schoon te maken met een huis-tuin-en-keuken allesreiniger en een oude doek. Lees hier hoe jij wel jouw gitaar moet schoonmaken!

Inhoudsopgave

gitaar schoonmaken

Het is tijd voor de poetsbeurt aan jouw gitaar. Elk onderdeel van de gitaar heeft zijn eigen specifieke aandacht nodig. Daarom is het belangrijk dat je elke onderdeel ook met het juiste schoonmaakmiddel behandeld. Ook wanneer jouw gitaar een iets goedkopere is dan raad ik je alsnog aan om de juiste schoonmaakmiddelen te gebruiken. De gitaar beschadigen zou gewoonweg heel erg jammer zijn.

Wat moet ik doen bij de gitaarbody?

Wanneer de body van jouw gitaar er vies uitziet of erg dof is dan is het verstandig om de gitaarbody met speciale bodyreiniger schoon te maken. Vooral bij dit onderdeel raad ik af om een standaard allesreiniger te gebruiken. Wanneer je de body van de gitaar gaat schoonmaken dan kun je hiervoor universele doekjes gebruiken.

Als je een mooie glanzende laklaag op je body hebt zitten dan is een microvezel doek de enigste goede oplossing. Deze zijn namelijk heel erg zacht. Doe je dit met een ander soort doek die van wat harder materiaal gemaakt is dan is er een veel grotere kans op onherstelbare lakschade aan jouw gitaarbody.

Dan kan het ook zijn dat je een gitaar hebt met een matte laklaag of een ruwe afwerking, dan adviseer ik om de body op dezelfde manier schoon te maken als bij een gitaar met een hoogglas laklaag. Wel is het belangrijk dat je goed oplet dat bij een body met een ruwe afwerking geen schoonmaakmiddel in bijvoorbeeld de nerven achterblijft. Als er resten achterblijven gaat die op den duur uitslaan in het hout en ontstaan er lelijke vlekken.

Hoe krijg ik mijn fretboard goed schoon?

Het fretboard is het Engelse woord voor de toets van jouw gitaar. De hals met daarop de frets gemonteerd is het fretboard. Ook bij dit onderdeel van de gitaar moet je op een aantal dingen letten wanneer je deze schoon wilt maken.

Als jouw gitaar een gelakte toets heeft dan kun je hem heel simpel schoonmaken. Daarvoor hoeft je alleen maar hetzelfde toe te passen als bij het schoonmaken van de body. Gewoon met body reiniger en een universele, microvezel poetsdoek en je hebt de toets zo weer schoon.

Bij een ongelakte toets werkt het anders!

Mocht je een gitaar hebben waarvan de toets niet gelakt is dan is er een andere aanpak vereist om hem schoon te maken. Wanneer de toets niet gelakt is dan is het heel belangrijk dat je goed oplet dat er geen schoonmaakmiddelen achter blijven. Omdat de toets niet gelakt is en dus geen oppervlaktebescherming heeft kunnen er resten schoonmaakmiddel achterblijven. Blijft dit te lang zitten dan zal dit de nerven van het hout lelijk doen verkleuren zoals dat ook bij de gitaarbody zal gebeuren.

Zie je een lichte, doffe aanslag op de toets dan kun je dit snel en eenvoudig verhelpen. Dan volstaan simpele wegwerppoetsdoeken die speciaal voor het fretboard gemaakt worden. Hiermee poets je de lichte aanslag die ontstaan is op jouw toets eenvoudig weg zodat hij weer zijn mooie, originele kleur krijgt.

Wanneer de aanslag wat steviger is en je moet iets meer gewicht in de strijd gooien dan zijn daarvoor ook goede opties. Met een universele toetsen reiniger en een microvezel doek kun je de toets ontdoen van de wat dikke aanslag wanneer dit het geval is. Mocht hierna de toets nog steeds niet zijn goede kleur hebben dan is het verstandig op hem er een laag fretboardolie op aan te brengen. De hals is gemaakt van hout, wat een natuurproduct is en kan naar verloop van tijd uitdrogen. Wanneer je hem dan behandeld met fretboardolie zal de de toets er weer als nieuw uitzien.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Pas heel goed op bij metalen onderdelen!

Dan hebben zowel akoestische als elektrische gitaren ook nog metalen onderdelen. Bij de één wat meer dan bij de andere maar vaak allemaal gemaakt van staal met daarover een beschermlaag van bijvoorbeeld chroom. Vaak komt het voor dat na een oefensessie in een warme oefenruimte of na een spetterend optreden dat delen van de gitaar nat en vies zijn. Velen zijn dan geneigd om de gitaar met een natte doek af te nemen. Pas hier heel goed mee op!

Metalen onderdelen op jouw gitaar, vaak gemaakt van staal, zijn zeer gevoelig voor water. Wanneer staal in aanraking komt met water dan weten we allemaal wat er gaat gebeuren. De combinatie staal en water veroorzaakt roest. En dit is het laatste dat je wilt dat gebeurd met de metalen onderdelen aan jouw gitaar. Wanneer je een elektrische gitaar schoon gaat maken heb je ook nog te maken met elektriciteit. Water en elektriciteit is ook een hele slechte combinatie!

Wat moet ik dan wel doen bij metalen onderdelen?

Als je jouw gitaar gaat schoonmaken en je komt bij de metalen onderdelen, gebruik dan hierbij alleen een droge doek en geen natte. Neem de metalen onderdelen eerst af en kijk of je het vuil eraf krijgt. Het gladde oppervlak van de metalen onderdelen zijn vaak eenvoudig schoon te krijgen.

Mocht je onverhoopt de metalen onderdelen niet helemaal schoon krijgen dan zijn er nog andere opties die je hebt. Je kunt allereerst proberen om met een zachte tandenborstel het vuil van de metalen delen te krijgen. Een tandenborstel is een stuk harder dan een doek maar weer niet te hard dat de metalen onderdelen beschadigen.

De grote schoonmaak

Dan raad ik zelf persoonlijk ook aan om een aantal keren per jaar de gitaar echt grondig schoon te maken. Ik doe dit zelf 3 keer per jaar. Met de grote schoonmaak bedoel ik dat je de snaren van de gitaar haalt om zo alles goed schoon te kunnen maken.

Wanneer de snaren nog op de gitaar gespannen zitten kun je dat wat eronder zit simpelweg niet goed schoonmaken. Met een snarenwinder kun je de stemknoppen losdraaien om daarna de snaren van de gitaar te nemen. Met de snaren verwijderd kun je vooral de toets heel goed schoonmaken. Zodra je alles goed schoongemaakt hebt kun je de snaren er weer op spannen en heb je gelijk een moment om jouw gitaar weer goed te stemmen.

We hebben al eerder een blogbericht geschreven over het onderhoud van de gitaar in zijn algemeen. Wil je hier eerst meer over weten? Klik dan op de link hieronder en vind dit blog bericht.


Ben jij zuinig op jouw gitaar en wil je deze zolang mogelijk mooi houden? Klik op onderstaande link en vind alle schoonmaakmiddelen, speciaal voor jouw gitaar die je nodig hebt! Want je wilt toch niet dat jouw prachtige gitaar beschadigd?

gitaar poetsmiddel

De juiste schoonmaakmiddelen

Wees zuinig op jouw gitaar en gebruik alleen de daarvoor geschikte producten. Vind ze nu hier en houd jouw gitaar zo lang mogelijk mooi!

Stuur me naar de pagina!

Het juiste gereedschap is het halve werk!

Dan is dit ook nog een belangrijk punt waar je aan moet denken. Sommige mensen die gaan met hun gitaar aan de slag zonder dat ze het juiste gereedschap hebben. Wanneer er bijvoorbeeld een potmeter van een elektrisch gitaar gehaald moet worden zetten ze er een schroevendraaier onder. Dit kan maar gaat zeer zeker zorgen voor beschadigingen op jouw gitaar.

Zo is het dus ook echt aan te raden om de juiste voorbereidingen te treffen wanneer je jouw gitaar schoon gaat maken. Van een onderhoudsmat, tot aan een standaard, van een universele onderhoudsset tot aan complete sets voor het schoonmaken en onderhouden van jouw gitaar. Hiermee krijg je jouw gitaar weer helemaal mooi zonder het risico dat je hem beschadigd.

Wil jij niet alleen jouw gitaar mooi schoon houden maar ook optimaal beschermen? Klik dan op onderstaande link en vind het best materiaal hiervoor!

Goed gereedschap is een must!

Schoonmaken van jouw gitaar is meer dan poetsen. Met het juiste gereedschap er bij weet je zeker dat jij jouw gitaar schoon houdt en optimaal beschermt wordt.

Ja! Ik wil mijn gitaar optimaal beschermen!
Timo van Dijk
Muziek, en dan met name gitaar spelen is mijn grote passie! Van het spelen in mijn eigen bandje tot het lesgeven aan beginnende gitaristen, mijn hele leven draait om de gitaar. Op GitaarVermaak.nl deel ik de kennis en ervaringen die ik in de afgelopen 14 jaar als gitarist heb opgedaan. Zo weet jij precies hoe en met welk materiaal je moet beginnen, leer je hoe je jouw gitaar moet onderhouden en krijg je veel achtergrond informatie over de beste gitaristen en de nieuwste equipment!

2 reacties op “Hoe moet ik mijn gitaar schoonmaken?

  1. Voordat je begint met het schoonmaken van de gitaar verwijder je eerst de snaren. Hiervoor maak je gebruik van een winder om de stemknoppen los te draaien. Wanneer je de snaren hebt verwijderd kan het schoonmaken beginnen. Zoals je misschien al weet hebben de meeste gitaren een laklaag (buitenkant klankkast). Op deze laklaag zijn vingerafdrukken en vuil vaak goed zichtbaar, waardoor je gitaar als het ware minder aantrekkelijk wordt. Daarnaast kan een laag van vuil en vet als een soort van geluidsdemper functioneren.

    1. Hallo Maja,

      Bedankt voor jouw leuke en nuttige reactie. Inderdaad wanneer je de gitaar echt goed schoon wilt maken dan is het verstandig om de snaren te verwijderen, ik ga dit straks even aan het bericht toevoegen. Regelmatig maak ik mijn gitaar even “snel” schoon en dan verwijder ik de snaren niet maar een aantal keer per jaar krijgt hij een grote schoonmaakbeurt. De klankkast probeer ik altijd goed schoon te houden in verband met wat jij noemt als de geluidsdemper.

      Groeten Michel (GitaarVermaak.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *