Orange Tremlord 30 Review, als het echt clean moet zijn!

Met deze buizenversterker stap je de wereld van de cleane amps in.

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Dat Orange al jaren lang goede versterkers maakt dat weten de meeste mensen al. Van draagbare mini gitaarversterkers op batterij tot zware buizenversterkers. Ook zijn de versterkers van Orange is alle prijsklassen te vinden. De Orange Tremlord 30 die we gaan bekijken in deze review is de wat serieuzere versterker van Orange, een buizenversterker voor als je een echte cleane amp wilt hebben.

Inhoudsopgave

Zoals het Orange siert hebben ze ook de Orange Tremlord 30 weer gemaakt in hun typische huiskleur oranje. Hierdoor valt ook de Termlord 30 overal op waar hij staat. Naast de oranje uitvoering heeft Orange van deze buizenversterker ook weer een minder opvallende zwarte versie gemaakt.

Orange Termlord 30, stap de wereld van de cleane amps in

Daar waar veel Orange versterkers bekend staan om hun schreeuwende geluid dat het beste ten gehore komt met het volume voluit is dit bij de Orange Tremlord 30 uit deze review wel anders.

Wanneer je kiest voor de Tremlord 30 dan doe je de eerste stap in de wereld van de cleane amps. Met de Tremlord 30 als cleane versterker heb je ook meteen een serieuze jongen in huis.

Omdat deze buizenversterker zo’n clean geluid heeft lijkt hij heel veel weg te hebben van een ouderwetse buizenversterker uit de jaren ’50 van de vroige eeuw.

Hij is dol op externe effecten

Dit is ook iets dat de Orange Tremlord 30 uit deze review bijzonder maakt. Hij weet namelijk waanzinnig goed om te gaan met effecten die van buitenaf de versterker in gestuurd worden.

Wanneer je een effectenpedaal op deze versterker aansluit dan zullen de effecten door de Tremlord 30 erg goed ten gehore.

Deze buizenversterker redt zich eigenlijk prima met alle effecten die denkbaar zijn. Van het spelen met de modulatie tot aan dikke overdrives, de Tremlord 30 redt zich er prima mee.

Ingebouwde effect loop

Het feit dat deze versterker ook een ingebouwde effect loop heeft draagt nog meer bij aan het ten gehore brengen van jouw effecten. Hierdoor kan de versterker de effecten goed vertalen naar het juiste geluid.

De effect loop zit eigen tussen de voorversterker en de eindversterker ingebouwd. In de voorversterker wordt het geluid eerst gefinetuned, dan komen de effecten er bij en de spierballen van de eindversterker zorgen voor het gewenste volume.

Dan heeft de Tremlord 30 ook nog 2 afzonderlijke ingebouwde tremolo’s. Wanneer je de Orange footswitch er ook bij hebt kun je heel snel schakelen tussen de 2 door jouw ingestelde tremolo effecten. Zo kun je heel snel schakelen tussen dikke volume drops of mooie, egale, golvende geluiden.

Orange Tremlord 30, headroom of bedroom?

Deze functie zit ook ingebouwd in de Orange Tremlord 30 uit deze review. De headroom en bedroom termen verraden het natuurlijk al een beetje wat deze functie inhoudt.

De versterker is namelijk toe te passen in verschillende situaties. Op een klein podium komt hij goed tot zijn recht, je kunt er goed mee oefenen in een oefenruimte maar je kunt hem ook in de slaapkamer gebruiken zonder dat je de ruiten er uit blaast.

orange tremlord 30 review
Boven op de versterker zit de schakelaar om te kunnen schakelen tussen headroom en bedroom stand

Headroom functie

De  headroom functie is natuurlijk de stand die je gebruikt als je op een klein podium staat of in de oefenruimte een stevige bak herrie wilt maken maar wat er gebeurd er nu eigenlijk in de versterker als je de headroom functie ingeschakeld hebt?

Bij de headroom functie wordt het volle vermogen van deze buizenversterker gebruikt. Meer vermogen dan dit kan hij ook niet leveren. Deze versterker staat er om bekend dat hij ook bij een maximaal output vermogen nog steeds helder en mooi klinkt.

Bij de headroom functie kun je kiezen om gebruik te maken van 15 Watt of 30 Watt output vermogen. 30 Watt is perfect op het podium en 15 Watt is perfect voor bijvoorbeeld een oefenruimte. Het vermogen dat de buizen leveren bepalen wat het maximale volume van de versterker kan zijn.

Bedroom functie

De bedroom functie is natuurlijk het tegenovergestelde van de headroom functie. Als deze functie ingeschakeld is kun je de versterker prima in een woning gebruiken zonder dat de buren van de bank trillen.

Of in de slaapkamer en zo niet iedere andere huisgenoot helemaal doof te maken. Wanneer de bedroom functie ingeschakeld is dan wordt het output vermogen dat uit de versterker komt drastisch verlaagd als je het vergelijkt met de headroom functie.

Bij de bedroom functie wordt het maximale output vermogen teruggeschroefd na 1 of 2 Watt output vermogen. Dit zorg er voor dat deze buizenversterker een veel minder luid geluid maakt en jij rustig in jouw slaapkamer kunt gaan zitten oefenen.

De speaker van de Orange Tremlord 30

De Orange Tremlord 30 uit deze review is voorzien van slechts 1 speaker. Deze 12” speaker is van Italiaanse makelarij en is van het merk LaVoce. Dit merk staat bekend om zijn kwalitatief goede speakers.

Niet alleen produceert deze speaker en prachtig en helder geluid, ook bij hogere volumes, maar ook de levensduur van deze speakers is bij normaal gebruik van de versterker erg lang.

Deze ceramisch-magneet speaker van LaVoce is, mocht het onverhoopt toch nodig zijn, vrij eenvoudig te vervangen voor een andere speaker. Dit is uiteraard velen malen goedkoper dan een nieuwe Orange Tremlord 30 kopen.

Beveiligingen van de Orange Tremlord 30

Daarnaast heeft Orange er bij de Tremlord 30 er natuurlijk ook voor gezorgd dat het één en ander binnenin de versterker goed beveiligd is. Schade aan het elektronische circuit van zo’n versterker kan enorm veel, soms onherstelbare schade aanrichten.

In deze versterker van Orange zit een zogeheten “HT-fuse”, voluit geschreven een “High Tension Fuse”. Vrij vertaald naar het Nederlands is dit een hoogspanningszekering. Deze zekering voorkomt dat er bij een te hoge spanning op de versterker schade ontstaat.

De hele versterker en al zijn componenten zijn allemaal ontworpen en uitgelegd op 230 Volt wisselspanning. Er zit altijd een veiligheidsmarge op deze componenten dus vaak gaat het tot 250 Volt wisselspanning nog wel goed maar alles daarboven is funest.

Zonder deze hoogspanningszekering zou er dan teveel spanning om de componenten komen te staan. Dit resulteert in printplaten die doorbranden, kleine componenten die doorbranden maar ook voor en eindversterkerbuizen die ontploffen. Dit zorgt voor onherstelbare schade.

Daarom zit helemaal aan het begin van de elektrische circuit van deze versterker de hoogspanning zekering. Bij een spanningstoevoer met een te hoge spanning brandt deze zeker door en wordt het elektrische circuit onderbroken. Hierdoor ontstaat er geen schade aan de versterker en hoeft je alleen de zekering te vervangen.

Waardoor kan een te hoge spanning ontstaan?

Een te hoge spanning kan op meerdere manier ontstaan. Vaak als jij de vaste aansluiting van een huis gebruikt of een oefenruimte dan hoeft jij je niet zoveel zorgen te maken. Deze elektrische installaties zijn door vakmensen aangelegd en de spanning is dan 99 van 100 keer wel goed.

Waar je beter op moet gaan letten is als jouw Orange Tremlord 30 bijvoorbeeld van spanning wordt voorzien door een (noodstroom)aggregaat. Dit zijn generatoren die aangedreven worden door een verbrandingsmotor.

Wanneer een goed onderhouden aggregaat gebruikt wordt dan is de output spanning vaak wel goed maar vooral bij de wat oudere aggregaten kan het voorkomen dat de generator niet helemaal meer goed werkt en een te hoge spanning levert.

Ik heb dit zelf meegemaakt, niet met een versterker maar met een mengpaneel. Korte tijd werd mijn mengpaneel belast met een spanning van ± 380 Volt terwijl het apparaat maar maximaal 250 Volt kon hebben. Omdat snel de stekker eruit getrokken werd resulteerde dit “slechts” in een kapotte voeding. Altijd opletten dus met aggregaten.

Binnenin de versterker vind je de aansluiting voor een extern speaker kabinet

Uit te breiden met een extern speakerkabinet

Dit is ook een hele leuke mogelijkheid die je hebt met de Orange Tremlord 30 uit deze review. Je kunt namelijk een extern speakerkabinet op deze versterker aansluiten.

Je kunt je voorstellen, wanneer je op het podium staat in bijvoorbeeld een zaaltje, dan kan het best zijn dat jouw geluid van de versterker achterin de zaal niet goed te horen is. Dan is het handig dat je de versterker uit kunt breiden met externe speakers.

Dit kan dus met de Orange Tremlord 30, hierdoor kun je jouw gitaargeluid ook in een wat groter zaaltje beter ten gehore brengen.

Orange Tremlord 30
Orange Tremlord 30

Beoordeling door Timo van Dijk,

02 feb 2021
5

Al met al is deze versterker een hele complete van een zeer goede kwaliteit. Om deze buizenversterker aan te schaffen moet je echt serieus in de buidel tasten maar je hebt dan wel een apparaat waar jij je heel lang mee verder kunt. Mede door de optie om de versterker uit te kunnen breiden met een extern speakerkabinet heb je altijd genoeg volume!


Bax Music

>>> 1.009,00 <<<

Orange Tremlord 30

Vind deze versterker hier bij Bax Music!

Ga naar de site van Bax Music!

Bol.com

>>> €1.050,08<<<

Orange Tremlord 30

Vind deze versterker hier bij Bol.com!

Ga naar de site van Bol.com
Timo van Dijk
Muziek, en dan met name gitaar spelen is mijn grote passie! Van het spelen in mijn eigen bandje tot het lesgeven aan beginnende gitaristen, mijn hele leven draait om de gitaar. Op GitaarVermaak.nl deel ik de kennis en ervaringen die ik in de afgelopen 14 jaar als gitarist heb opgedaan. Zo weet jij precies hoe en met welk materiaal je moet beginnen, leer je hoe je jouw gitaar moet onderhouden en krijg je veel achtergrond informatie over de beste gitaristen en de nieuwste equipment!

3 reacties op “Orange Tremlord 30 Review, als het echt clean moet zijn!

 1. Ik heb een nieuwe gekocht in Duitsland. Het geluid is geweldig voor alle soorten jazz (en alle pop). Er is “this je ne sais quoi”.
  De nagalm is extra. Het vibrato ook.
  De “4 power” -schakelaar is ook geweldig.
  De toonregeling is bijna magisch. Vrijwel onmogelijk om een ​​slecht geluid te hebben.
  Helaas, constant, zelfs in stand-by positie, een licht zoemen.
  Ik heb er een hekel aan. Voor intieme muziek is het gewoon een goede ch….
  Ik neem contact op met de verkoper, Orange-ondersteuning. Blah … en geen geloofwaardig voorstel.
  Keer terug naar de verkoper.
  Ik koop er een in Frankrijk.
  Idem in erger: hier brom en ademhaling die toeneemt met het niveau van de nagalm.
  Dezelfde teleurstelling met Orange-steun.
  Zelfde achterkant.
  Ook een Duitse test meldt dit probleem.
  Op de etiketten bevestigen we echter dat twee mensen de kwaliteit hebben gecontroleerd.

  Verspilling van tijd, frustratie.

  Dit is mijn ervaring.
  Een extra concept maar een dubieuze realisatie. Schematisch probleem? kwaliteit van componenten? Moeilijk te zeggen.
  Duizend spijt. Pfff Oranje regel dat maar!

  1. Vervelend om te horen dat jij deze ervaring met deze machine hebt. Ik heb vooral heel veel goede verhalen gehoord over deze versterker. Aangezien hij een behoorlijke aanschafprijs heeft verwacht je dat het een goed product is.

   Ik hoor je zeggen dat je constant een zoem hoort. Kan het misschien zo zijn dat jij in huis een aardingsprobleem hebt in de elektrische installatie? Ik heb het zelf namelijk ook als eens meegemaakt dat een versterker, geen gitaarversterker maar van een audio installatie, constant zoemde/bromde omdat de aarding niet goed was. Ik heb toen mijn elektrische installatie in huis na laten kijken en daarna was het gezoem/gebrom weg. Wellicht iets om na te kijken?

   Succes in ieder geval.

   Groeten Michel (GitaarVermaak)

 2. Bonjour Michel,

  J’ai essayé dans deux bâtiments distants de 20 km. Même problème. Et plusieurs vendeurs m’ont confirmé la problème. cordialement

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *