Pijnlijke vingers? Voorkom ze zo!

Een beetje eelt op je vingers kweken doet wonderen om van deze pijn af te komen.

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Ik ervaar zelf gitaar spelen als een hele leuke en ontspannende bezigheid. Wanneer ik door mijn drukke baan een beetje gestrest ben dan pak ik mijn gitaar en speel ik er op los. Een hele goede uitlaatklep. Als beginner ervoer ik dit ook meteen maar kreeg toen naar verloop van tijd pijn in mijn vingers. De ontspannende bezigheid werd een pijnlijke bezigheid. Ik moest eelt gaan kweken om gitaar te kunnen blijven spelen.

Inhoudsopgave

Waar komt de pijn vandaan?

Je kent de uitspraak vast wel van mensen die al wat langer gitaar spelen. “Je moet eelt kweken om gitaar te kunnen spelen”. In zekere zin is dit ook waar. Wanneer je net begint met gitaar spelen en van diezelfde kantoorhandjes had als ik destijds dan kunnen je vingers serieus pijn gaan doen.

De snaren zijn onder een bepaalde spanning over jouw gitaar gespannen. Vooral wanneer je als beginner start en je hebt een Western gitaar dan voelen de stalen snaren heel hard aan. Logisch ook want staal is een hard materiaal. Omdat de snaren zo dun zijn en je ze indrukt met je vingers, wordt er een hele kleine oppervlakte op je vinger ingedrukt, dit zorgt er voor dat de druk op dat kleine stukje heel groot is en dit veroorzaakt de pijn.

Wat kun je doen aan de pijn?

Wanneer je dit vraagt aan bijvoorbeeld jouw leraar dan zal hij zeggen “Je moet eelt kweken met gitaar spelen”. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het kweken van eelt op je vingers dat gaat niet binnen een paar dagen. Daarom hieronder wat tips wat je kunt doen om de pijn te verlichten.

Nylon of stalen snaren

Deze vind ikzelf een beetje moeilijk. Ik heb zelf leren spelen op een Western gitaar met stalen staren en dit adviseren we andere mensen ook. Maar dit zijn wel de harde snaren die veel meer pijn doen dan de nylon snaren die op een klassieke gitaar zitten. Nylon snaren zijn minder hard dus je krijgt minder snel pijn in je vingers.

Als de pijn echt veel teveel wordt dan kun je er alsnog voor kiezen om een klassieke gitaar kopen. Dit raden wel wij wel af maar als de stalen snaren echt te hard zijn en je kunt er niet aan wennen, kies dan voor een klassieke gitaar. Houd er wel rekening mee dat de hals van deze gitaar wat dikker is en je dus meer moeite moet doen om de snaren in te drukken. De verschillen tussen een Western en klassieke gitaar bepalen namelijk dat voor een beginner de Western gitaar eenvoudiger te bespelen is.

Zorg voor een goede afstelling

Omdat de gitaar gemaakt is van hout en de snaren over de gitaar gespannen zitten kan de gitaar naar verloop van tijd kromtrekken. Dit zal er voor zorgen op de duur dat de snaren verder van de hals gaan staan. Hierdoor moet je de snaren veel verder indrukken om ze tot op de frets te krijgen.

Mocht dit het geval zijn, ga dan niet zelf met de gitaar aan het aanpassen. Tenzij je zelf natuurlijk een specialist bent hiermee. Anders raad ik je aan om naar gespecialiseerde winkel te gaan. Daar kunnen ze heel snel zien of de hals kromgetrokken is en kunnen ze de gitaar weer afstellen. Dan heb jij de snaren weer op de juiste afstand van de hals zitten.

Speel met snaardiktes

Ook bij de Western gitaar is het mogelijk om met snaardiktes te spelen. De snaren die er standaard op zitten zijn niet perse de snaren waarmee je moet gaan spelen. Een nieuwe setje snaren is relatief goedkoop dus je kunt simpel een andere setje snaren op je gitaar zetten. Er zijn verschillende soorten snaren voor jouw gitaar dus wissel ze eens een keer om.

Het is namelijk zo dat hoe dikker de snaar is hoe strakker hij over de hals en body van de gitaar gespannen zit. Een dikkere snaar moet je dus veel harder indrukken om de juiste toon aan te slaan. Wanneer je merkt dat je teveel moeite moet doen om de snaren in te drukken dan kun je er voor kiezen om er een setje dunnere snaren op te zetten.

Geef je vingers rust

Dit is ook heel belangrijk om goed te onthouden. Je vingers trainen en eelt kweken voor het gitaar spelen gaat natuurlijk niet over één nacht ijs. Wanneer je merkt dat je pijn in je vingers begint te krijgen dan is het belangrijk dat je jouw vingers ook rust geeft. Zet je gitaar even weg en geef je vingers rust. Beweeg ze een beetje om ze weer goed los te krijgen.

Het heeft geen zin om door te blijven spelen om zo sneller eelt op je vingers te kweken. Je vingers zullen dan gaan verkrampen en de pijn wordt alleen maar heviger. Gun je vingers op tijd de rust en na verloop van tijd dan zul je vanzelf gaan merken dat je vingers steeds beter opgewassen zijn tegen de druk van de snaren.

Het bericht gaat verder onder de afbeelding!

eelt kweken gitaar

Zorg dat je een goede gitaar hebt

Natuurlijk is het ook nog belangrijk dat je er voor zorgt dat je begint met een goede gitaar. Begin niet meteen met een gitaar van honderden euro’s want dit is als beginner echt niet nodig. Er zijn prima gitaren te verkrijgen voor het budget dat bij een beginner past. Wil je weten welke gitaren prima zijn om mee te beginnen? Wij hebben een heel blogbericht geweid aan een akoestische gitaar kopen voor beginners.

Start met de juiste techniek

Eén van de allerbelangrijkste factoren om pijn tijdens het spelen te voorkomen is de juiste techniek aanleren. Wanneer je de juiste techniek beheerst dan zul je minder pijn ervaren en je zult genoeg eelt kweken voor jouw Western gitaar.

Wanneer je net begint met gitaar spelen dan vraag je jezelf natuurlijk af wat de beste techniek is om mee te beginnen. Je kunt zomaar ergens beginnen en hopen dat dat gaat werken maar in bijna alle gevallen werkt dat niet zo. Een goede basis leggen voor het gitaar spelen is het allerbelangrijkste en hierin moet je ook durven investeren.

Een juiste basis kun jij jezelf niet aanleren en dat moet je ook echt niet willen. Je kunt gaan zoeken op YouTube naar gratis gitaarlessen maar dit raad ik je echt af. Vele video’s zijn beschikbaar, iedereen doet het weer net iets anders en jij als beginner ziet door de bomen het bos niet meer.

Train je vingers zonder de gitaar

Pianisten doen het veel maar als gitarist is het ook mogelijk om jouw vingers te trainen zonder de gitaar te moeten pakken. Er bestaan namelijk hele handige vingertrainers waarmee je niet alleen je vingers goed op kunt warmen maar hiermee kun je ook jouw vingers trainen.

Je zorgt er dan voor dat je dan eelt kweekt voor het gitaar spelen maar het heeft nog meer voordelen. Je vingers worden er ook sterker en soepeler van. Als je elke dag even een paar minuten dit apparaat gebruikt zul je snel het verschil in jouw vingers merken. Ook is het apparaat heel goed geschikt voor een warming-up.

eelt kweken gitaar

Train vingers sterk en soepel

Sterke en soepele vingers. Deze heb je zeker nodig tijdens het gitaar spelen. Helemaal als je echt melodieën en nummer begint te spelen moet je ze goed kunnen bewegen.

Klik hier om sterke vingers te krijgen!
Timo van Dijk
Muziek, en dan met name gitaar spelen is mijn grote passie! Van het spelen in mijn eigen bandje tot het lesgeven aan beginnende gitaristen, mijn hele leven draait om de gitaar. Op GitaarVermaak.nl deel ik de kennis en ervaringen die ik in de afgelopen 14 jaar als gitarist heb opgedaan. Zo weet jij precies hoe en met welk materiaal je moet beginnen, leer je hoe je jouw gitaar moet onderhouden en krijg je veel achtergrond informatie over de beste gitaristen en de nieuwste equipment!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *