Akoestische gitaar | Western of Klassieke gitaar?

Een akoestische Western of Klassieke gitaar, wat is het verschil?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

[Laatst geüpdatet op 03-02-2021 – 06:21 uur]

Je kunt al aardig gitaar spelen of je begint net en je hebt gekozen voor de akoestische gitaar. Als beginner is het sowieso het beste om met een akoestische gitaar te beginnen. Maar niet elke akoestische gitaar is hetzelfde. Wanneer je een beetje onderzoek gedaan hebt dan zul je weten dat de Western en de Klassieke gitaar de meest voorkomende akoestische gitaren zijn. Qua uiterlijk lijken ze veel op elkaar maar er zijn toch ook grote verschillen.

Inhoudsopgave

Als het helder moet klinken

Uiteraard is jouw muzieksmaak een grote factor wat betreft het soort gitaar dat je gaat gebruiken. De gitaar wordt toegepast van de Jazz wereld tot aan de Death Metal wereld. Iets dat heel leuk is aan de gitaar, wat je muzieksmaak ook is, de gitaar wordt in heel veel genres gebruikt.

De Westerngitaar. Dit is de akoestische gitaar waarvoor je moet kiezen als het om een helder geluid moet gaan. De Westerngitaar is uitgevoerd met een set stalen snaren en dit geeft de gitaar het heldere geluid.

Bij de Westerngitaar is het zo dat je terug krijgt wat je erin stopt. Dit komt door de stalen snaren. Wanneer je zacht speelt op de gitaar krijg je een zacht geluid, speel je hard op de gitaar dan krijg je hard geluid. Deze dynamische sound wordt onder andere toegepast door Ed Sheeran en Eric Clapton. Twee geweldige gitaristen uit verschillende tijdperken.

Het zoetere gitaargeluid

Wanneer je tot de conclusie komt dat het gitaargeluid van stalen snaren te luid is voor jou muzieksmaak dan moet je een ander keuze maken. De keuze valt dan bijna altijd op de Spaanse gitaar oftewel de klassieke gitaar. Het grote verschil tussen de Western en klassieke gitaar is het feit dat de klassieke gitaar snaren heeft die van nylon gemaakt zijn.

De nylon snaren geven het geluid van de gitaar een veel warmer geluid. Door dit materiaal worden de hoge tonen die je speelt ook veel meer “afgerond” als je dat vergelijkt met de Western gitaar. Bij een Western gitaar klink de hoge tonen vaak heel schel. Past dit niet bij jouw muzieksmaak dan moet je zeker voor de klassieke gitaar kiezen.

Het standaard geluid dat uit de klassieke gitaar komt dat kennen we natuurlijk allemaal. Het geluid dat ontstaan is uit de rijke Spaanse gitaar geschiedenis wordt tegenwoordig nog veel gebruikt. Bij veel Latin-stijlige muziek wordt deze gitaar heel veel toegepast. Dit betekend echter niet dat hij niet toegepast kan worden bij andere muziekstijlen. In de hedendaagse popmuziek horen we ook regelmatig het gitaargeluid gemaakt met nylon snaren.

Voel de Western en klassieke gitaar aan

Wanneer je niet echt een voorkeur voor geluid hebt dan zijn er nog andere factoren die je kunnen helpen bij je keuze. Je bespeelt de gitaar met twee handen en dus zijn je handen ook een belangrijke factor bij het bepalen van jou gitaarsoort. Ieder mensen heeft handen met elke zijn unieke vorm en eigenschappen. Als je vooral comfort wil dan is het belangrijk een gitaar te kiezen de het fijnste in je handen ligt.

Wanneer je hiervoor kiest dan moet je je handen eens goed bekijken. Er zijn namelijk mensen die naar verhouding relatief klein handen hebben. Heb jij kleine handen dan past vaak een Western gitaar het beste bij je want deze heeft een net wat slankere hals vergeleken met de klassieke gitaar. Uiteraard bestaan er ook een aantal klassieke gitaren met een smallere hals maar wel veel minder dan bij de Western gitaren. Ben je hier naar opzoek let dan op de termen Electric Neck of Slim Neck.

Heb je wel gemiddeld grote hand maar speel je liever niet met stalen snaren? Dan kun je kiezen voor de klassieke gitaar met nylon snaren. Het spelen met stalen snaren speelt veel namelijk iets zwaarder dan met nylon snaren. Maar een nadeel van de Klassieke gitaar is weer dat de hals dikker is dus krijg jij jouw vingers minder goed om de hals.

Daarom ben ik van mening dat je het beste kunt starten op een akoestische Western gitaar voor beginners. Uiteindelijk bepaal je natuurlijk helemaal zelf waar je mee start maar dit is mijn advies.

Het artikel gaat verder onder de foto

western of klassieke gitaar

Experimenteren met snaren

Heb je ook na dit nog niet de keuze kunnen maken dan is er nog een optie. Je kunt gaan experimenteren met verschillende soorten snaren. Niet iedere stalen snaar is hetzelfde aangezien je een keuze kunt maken tussen verschillende snaardiktes. De Western gitaar word altijd met een standaard set stalen snaren geleverd. Op internet is bij de fabrikant vaak te vinden met welk type snaren deze gitaar geleverd wordt.

Wanneer je weet welke snaren er standaard op je gitaar zitten dan kun je beginnen met experimenteren. Het kan zijn dat voor jou de snaarspanning van de standaard snaren net iets te hoog is. Dan kun je er voor kiezen om de snaren te vervangen voor wat dunnere snaren. Zet niet meteen de allerdunste snaren op je gitaar. Vaak maakt één stapje terug al een groot verschil. Door te proberen met verschillende snaardiktes kom je er vanzelf achter wat voor je het beste is.

Uiteindelijk wil het oog toch ook wat

Het comfort van je gitaar is natuurlijk veruit het belangrijkste maar het oog wil ook wat. Je wilt natuurlijk wel een gitaar hebben die je ook echt mooi vindt. Een mooie gitaar pak je natuurlijk sneller op dan een gitaar die je niet mooi vindt. En bij gitaar spelen is oefenen het allerbelangrijkste om het gewenste resultaat te bereiken, maak dus de juiste keuze tussen de Western en klassieke gitaar.

Zoals weten is het aan te raden om met een akoestische gitaar te beginnen. Als beginner met een akoestische gitaar heb je de beste tijd uitgekozen. Vroeger hadden akoestische gitaren, zowel de Western als de klassieke gitaar, vaak een saai uiterlijk. Alleen wat verschillende houtkleuren maar meer ook niet.

Tegenwoordig heb je de akoestische gitaren in alle soorten en maten. De gitaarbouwers van de klassieke gitaren zijn nog wat behoudend maar de Western gitaren, die kun je in heel veel verschillende kleurstellingen krijgen tegenwoordig. Hoogglanslak of matte glans, simpele houtkleuren naar intens felle kleuren, alles is mogelijk.

Wat je smaak ook is, welke kleur je ook wilt, je kunt het zo gek niet bedenken of het is er wel!

Als je een Western gitaar wilt kopen

Afhankelijk van jouw niveau van spelen kun je er voor kiezen om een akoestische Western gitaar te kopen. Zoals als vaker benoemd zijn wij van GitaarVermaak.nl van mening dat je moet starten met een Western gitaar omdat deze gewoon makkelijker te bespelen is dan een klassieke/Spaanse gitaar. In de link hieronder vind je een aantal Western gitaren in de webshop die erg betaalbaar zijn. Tot en met €200 heb je echt een superleuke gitaar.

Betaalbare Western gitaren

Voor een klein budget heb jij al een leuke Western gitaar in huis.

Vind deze gitaren hier

Als je toch voor een Spaanse gitaar wilt gaan

Als je al een tijdje speelt, of je wilt toch beginnen met een Spaanse gitaar dan kan dat ook. Begin je net, bedenk dan wel dat de hals van een Spaanse gitaar een stuk dikker is en dus de snaren moeilijker in te drukken zijn dan bij een Western gitaar. Wel heb je met de Spaanse gitaar weer voordeel van de iets zachtere, nylon snaren. Ook hier geldt dat je tot €200 hele leuke gitaren hebt voor de wat kleinere budgetten.

Betaalbare Spaanse gitaren

Voor een klein budget kun je al een goede en degelijke Spaanse gitaar vinden.

Vind deze gitaren hier
Timo van Dijk
Muziek, en dan met name gitaar spelen is mijn grote passie! Van het spelen in mijn eigen bandje tot het lesgeven aan beginnende gitaristen, mijn hele leven draait om de gitaar. Op GitaarVermaak.nl deel ik de kennis en ervaringen die ik in de afgelopen 14 jaar als gitarist heb opgedaan. Zo weet jij precies hoe en met welk materiaal je moet beginnen, leer je hoe je jouw gitaar moet onderhouden en krijg je veel achtergrond informatie over de beste gitaristen en de nieuwste equipment!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *