Boss TU-30 Tuner-Metronoom

Een betaalbare tuner en metronoom in 1 apparaat

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Om op een goede en leuke manier gitaar te spelen is er 1 ding wellicht het allerbelangrijkste. Je moet er voor zorgen dat jouw gitaar altijd goed gestemd is. Een slecht of vals gestemde gitaar klink niet alleen slecht, het speelt ook niet makkelijk en het is zeker ook niet leuk. Daarom is het handig om een stemapparaat als de Boss TU-30 Tuner-Metronoom te hebben.

Er zijn goed getrainde gitaristen op deze planeet die een gitaar op hun gehoor kunnen stemmen. Voordat je jouw gehoor zo goed getraind hebt ben je echt vele jaren verder. Voor velen geldt dat ze een hulpmiddel nodig hebben bij het stemmen van hun gitaar. En daar hebben we stemapparaten voor. De Boss TU-30 Tuner-Metronoom is een perfect apparaat om jouw gitaar mee te stemmen.

Boss TU-30 Tuner-Metronoom

Inhoudsopgave

Simpel in gebruik

Het allereerste, grote voordeel van dit stemapparaat is het feit dat hij erg simpel in gebruik is. Het is geen ingewikkeld apparaat met ontelbare mogelijkheden. Hij doet wat hij moet doen en dat op een manier die iedereen begrijpt. Zelf heb ik het stemmen van de gitaar ook met dit apparaat geleerd.

Ondanks dat dit apparaat simpel in gebruik is, is hij wel uitgerust met die functies die je nodig hebt om jouw gitaar goed te kunnen stemmen. Ook is het allemaal heel overzichtelijk te zien op het apparaat. Tevens is dit apparaat niet alleen te gebruiken voor een akoestische gitaar. Je kunt door middel van de Jackplug aan de zijkant ook jouw elektrische of elektro-akoestische gitaar op de TU-30 aansluiten.

Makkelijke bediening

Het apparaat is verder voorzien van een aantal knoppen en aanduidingen. Deze zijn heel duidelijk zichtbaar aangegeven op het stemapparaat. Van de aan/uit knop tot aan de tuner tot aan de metronoom. Alles is heel makkelijk te vinden.

Tevens komt er bij dit kleine stemapparaat een hele uitgebreide handleiding. Wanneer je deze bestudeerd dan zul je ontdekken dat dit kleine, simpele apparaat toch nog behoorlijk uitgebreide functies heeft.

Hier zie je het complete pakket. De Boss TU30 met uitgebreide handleiding en 2 stuks AAA batterijen

Stemfunctie TU-30

De stemfunctie is de eerste functie de je kunt gebruikt bij de Boss TU-30 Tuner-Metronoom. Uiteraard is dit ook de voornaamste reden dat dit apparaat aangeschaft wordt. Om de gitaar te stemmen. Net als vele andere stemapparaten staat TU-30 standaard op 440 kHz afgesteld. Dit kun je ook gewoon laten staan en hoeft je ook niet te veranderen.

Zodra je een snaar van de gitaar aanslaat zal de TU-30 uit zichzelf een toon herkennen en bijvoorbeeld aangeven dat je de lage E-snaar aanslaat. Wanneer de snaar goed gestemd is zal de wijzer in het midden van de meter staan en zullen beide LED lampjes gaan branden en piept hij een keer.

Metronoom

De allerbeste extra optie die op dit stemapparaat zit vind ik de ingebouwde metronoom. De metronoom is een heel handig hulpmiddel. Vooral wanneer je net begint met gitaar spelen is dit een heel handig hulpmiddel om ritme gevoel te trainen.

Je kunt de metronoom instellen op een snelheid die jij wilt. Wanneer je al wat sneller kunt spelen zet je de snelheid wat hoger, kun je nog niet zo een snel tempo spelen dan zet je de metronoom op een wat lagere snelheid. Wanneer je het getal dat de snelheid aangeeft hoger instelt betekend dit dat de metronoom qua snelheid omhoog gaat.

De ingebouwde metronoom is instelbaar van stand 30 tot en met stand 250. Hierdoor heb je een enorm aantal snelheden die jij kunt gebruiken om jouw ritme oefeningen te doen.

Ook voor de elektrisch gitaar

Nog een voordeel van de Boss TU-30 Tuner-Metronoom is dat hij ook aan te sluiten is op de elektrische gitaar. Ondanks dat dit apparaat heel klein en compact is heeft men er wel voor gezorgd dat er ruimte is voor een 6,3 mm Jackplug. Dit is de standaard aansluiting die aan jouw elektrisch gitaar en bijbehorende kabel zit.

Je kunt jouw elektrische gitaar rechtstreeks aansluiten op de TU-30 om hem heel eenvoudig te kunnen stemmen. Doordat hij zo compact is kun je hem altijd meenemen en kun jij op ieder moment de gitaar stemmen. Zo heb jij altijd een gitaar bij je die goed klinkt.

Overzichtelijk uiterlijk

Daarnaast hebben ze bij het ontwerp van dit stemapparaat er voor gezorgd dat het een overzichtelijk uiterlijk heeft. Bij de Boss TU-30 Tuner-Metronoom is alles heel duidelijk aangegeven. In 1 oogopslag zie je wat wat welke knopje of lamp je inhoudt.

In de afbeelding hierboven zie je een foto die ik gemaakt heb van mijn Boss TU-30. Allereerst is de TU-30 voorzien van een digitaal display. Op het moment dat ik de foto maakte was ik de gitaar aan stemmen. Links in de display zie je namelijk de “wijzer” bewegen. Op de display kun je heel goed zien welke “kant” de snaar op gestemd moet worden. Wanneer de wijzer op 0 staat, de twee rode LED’jes branden en het apparaat piept dan is de snaar goed gestemd.

Knoppen

Dan zie je op de foto ook nog een 7 aantal blouw knoppen zitten. Links bovenin zie je de aan/uit knop maar dit mag voor zich spreken. Tevens zie je 2 grote, duidelijke knoppen. Met deze knoppen kun je kiezen of je gebruik wilt maken van de Tuner of van de Metronoom. Afhankelijk van wat jij wilt doen op dat moment.

Dan zie je links onder de aan/uit knop nog een kleine knopje zitten. Dit is de mute knop. Hiermee kun je het gepiep van de metronoom uit zetten mocht je dit graag willen.

Dan zitten rechts nog een 3 stuks klein knoppen en deze zijn eigenlijk de belangrijkste. Wanneer je de select knop indrukt kun je waardes binnen de Tuner of Metronoom veranderen. Daarnaast zie ook nog twee toetsen waarmee je de waarde hoger of lager kunt zetten. Bijvoorbeeld wanneer je de snelheid van de metronoom wilt veranderen dan gebruik je deze knoppen.

Beoordeling GitaarVermaak

Boss TU-30 Tuner-Metronoom
Boss TU-30 Tuner-Metronoom

Beoordeling door Timo van Dijk,

08 feb 2020
4

Deze Tuner-Metronoom van Boss is een apparaat die eigenlijk niet in je gear mag ontbreken. Hij werkt op 2 AAA batterijen en heeft een hele makkelijke werking. Voor nog minder dan €25,- heb je dit stemapparaat al in huis. Ik gebruik hem dagelijks om even snel te checken of mijn snaren nog goed gestemd zijn. De kracht van dit apparaat is dat hij simpel maar effectief is. Zo kun jij altijd heel snel even jouw snaren goed stemmen.

Boss TU30 Tuner/Metronoom

Een superhandig apparaat als je jouw gitaar wilt stemmen of je ritme wilt oefenen met behulp van een ingebouwde metronoom. Voor een kleine prijs heb je dit leuke apparaat.

Klik hier voor de Boss TU-30
Timo van Dijk
Muziek, en dan met name gitaar spelen is mijn grote passie! Van het spelen in mijn eigen bandje tot het lesgeven aan beginnende gitaristen, mijn hele leven draait om de gitaar. Op GitaarVermaak.nl deel ik de kennis en ervaringen die ik in de afgelopen 14 jaar als gitarist heb opgedaan. Zo weet jij precies hoe en met welk materiaal je moet beginnen, leer je hoe je jouw gitaar moet onderhouden en krijg je veel achtergrond informatie over de beste gitaristen en de nieuwste equipment!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *