Jouw kleur niet te vinden? Je kunt een gitaar verven!

Op deze manier haal jij een unieke gitaar in huis die niemand anders heeft.

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Wanneer iemand een gitaar gaat kopen dan wordt er vaak gekozen voor een standaard kleur. Houtkleurig, zwart, bruin, wit, misschien een keer een iets fellere kleur zoals rood. Maar er zijn ook mensen die graag een hele felle kleur willen, of de gitaar willen voorzien van meerdere kleuren. Dit soort gitaren zijn in de standaard webshop en muziekwinkel niet te vinden. De enigste optie die je dan nog hebt is om de gitaar zelf te verven in de gewenste kleuren maar gooi er niet zomaar een pot verf tegen aan. Vooral bij akoestische gitaren is het de bovenplaat en de rest van de body die de klank bepaald. Daarom gaat dit blogbericht over hoe je een akoestische gitaar moet verven.

Start met een goede voorbereiding

Zoals je al verwacht is een goede voorbereiding een vereiste als je jouw akoestische gitaar gaat verven. Natuurlijk moet je eerst alle hardware van de gitaarbody er af halen. Je wilt natuurlijk niet over de snaren heen gaan verven. Daarom moet je eerst alles loshalen zodat de body helemaal vrij is van alles dat er op hoort te zitten.

Daarna is het zaak dat je de hele body goed schuurt zodat alle blanke lak en eventuele gekleurde lak er helemaal af is. Zorg er voor dat je niet te grof schuurpapier gaat gebruiken tijdens het schuren. En het is heel belangrijk dat je mooi vlak schuurt om oneffenheden in het hout te voorkomen. Gebruik daarom een vlak schuurblok met daar omheen het schuurpapier. In bollingen en hoeken wordt dit natuurlijk lastig. Schuur dat heel voorzichtig om die oneffenheden te voorkomen.

Schuur met de nerven mee om krassen op het hout te voorkomen!

Breng een goede filler aan

De volgende is stap is dat je een goede filler aanbrengt op het hout. Hout is een natuurproduct en heeft de eigenschap dat het erg poreus is. Dus voordat je jouw akoestische gitaar verven gaat is het belangrijk dat je een goede filler aanbrengt. Deze zorgt er namelijk voor dat poriën van het hout afgedicht worden en dat je niet alle verf “kwijtraakt” straks doordat de poriën zich vullen met verf .

Een akoestische gitaar verven

Dan begint het echt werk. Nadat je alles gedemonteerd hebt en goed geschuurd hebt kun je beginnen met het verven van jouw gitaarbody. Natuurlijk moet je als allereerste de keuze gaan maken welke kleur de gitaar moet krijgen, of kleuren. Je kunt er ook voor kiezen om meerdere kleuren toe te gaan passen. Hiermee kun je wel een heel speels en creatief ontwerp creëren.

Dan is het belangrijk dat je de juiste verf toepast. Je moet absoluut niet de goedkope huis-tuin-keuken acrylverf gaan gebruiken. Het is belangrijk dat je een verfsoort kiest de kras –en slijtvast is. Je zult straks de gitaar weer gaan gebruiken en dan moet de lak wel kunnen hebben aangezien de body van de gitaar heel wat te voortduren krijgt als de gitaar bespeeld wordt.

Polyuretheen lak

Wat voor een lak? Hoor ik je nu denken. Ja polyuretheen lak. Dit is een kras –en slijtvaste lak die perfect is als je jouw akoestische gitaar verven wilt. Deze lak wordt onder andere ook toegepast bij het spuiten van de carrosserie van auto’s. Het voordeel van deze lak is dat hij heel dun opgebracht kan worden op het oppervlak en toch heel mooi dekt. We willen namelijk geen hele dikke laag verf op de gitaarbody want dit is alleen maar nadelig voor de kwaliteit van het geluid dat je straks produceert.

Ook als je deze lak gebruikt dan krijg je de oppervlakte niet met 1 keer verven mooi. Als je een akoestische gitaar verven wilt dan kan het maar zo zijn dat je ergens tussen 5 en 7 keer een laagje verf op moet brengen voordat je het gewenste resultaat hebt. Elke keer als je een laag geverfd hebt dan moet je deze op laten drogen. Zodra deze droog is schuur je hem weer iets op en breng je de volgende laag verf aan. Dit blijft je herhalen totdat je het resultaat ziet dat je zelf voor ogen had.

Krijg die prachtige afwerking

Wanneer je tevreden bent over de kleur en de dekking op jouw gitaar body dan wordt het tijd om het geheel mooi af te werken. Alleen de gitaar verven is natuurlijk niet genoeg. We willen de gekleurde lak beschermen en een afwerking naar keuze. Glans, hoogglans of misschien wel matte. Voor afwerking van de kleurlaag kunnen we kiezen voor olie, wax of lak. Elke afwerking heeft weer een ander resultaat.

Wanneer je de afwerking met lak gaat doen dat weet je zeker dat het kras –en slijtvast is. Lak is namelijk het hardste van deze 3 soorten afwerking waar uit je kunt kiezen. Ook bij lakken geldt dat je niet na 1 keer lakken klaar bent. Hiermee kan het ook maar zo zijn dat je er weer een keer of 4 overheen moet voor het juiste resultaat krijgt.

Vind je zelf op een gegeven moment dat de laklaag dik genoeg is en dat hij mooi genoeg is? Dan ben je klaar met het lakken en dan zal je de natuur zijn werk moeten laten doen. Nadat je de laatste laklaag aangebracht hebt wordt het tijd dat je de gitaar even met rust laat. Leg de gitaar ergens neer waar hij niet in de weg ligt en laat hem de komende 3 weken ongemoeid. Zorg er wel voor dat de gitaar op kamertemperatuur bewaart wordt. Op die manier heeft de lak genoeg tijd van uitharden zodat hij de kleur optimaal beschermen kan.

Het artikel gaat verder onder de foto

akoestische gitaar verven

Polijsten

Dan is er nog 1 laatste stap die je moet doen als je een mooie hoogglans op jouw gitaarbody wilt hebben. Nadat de lak goed uitgehard is moet je de body namelijk nog gaan polijsten. Dit kun je met de hand doen of met een polijstmachine. Doe je dit machinaal pas dan wel op dat je niet te lang op 1 plek blijft om oneffenheden te voorkomen. Naarmate je steeds fijner polijstmiddel gaat gebruiken zal jouw gitaar spiegelglad worden. Totdat je op het moment komt dat je het goed vindt en je hebt een prachtige en unieke gitaar.

Als je deze stappen allemaal volgt dat zul jij een prachtige, unieke gitaar in huis hebben. Nog een tip van mij, heb je een gitaar die optisch niet meer mooi is of versleten is. Schrijf hem niet meteen af, zo’n gitaar kun je prachtig gebruiken om er je eigen custom gitaar van te maken.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *