De Ibanez PC12MH-OPN Western Gitaar Review

Wordt vaak geklasseerd als beginnersgitaar en daarmee iets te kort gedaan

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Deze prachtige “Open-Pore” akoestische Western gitaar wordt vaak tekort gedaan wanneer hij geklasseerd wordt als beginnersgitaar. Want eigenlijk is deze gitaar absoluut meer dan dat. In deze review laten wij zien waarom deze gitaar anders is dan anderen.

Het merk Ibanez

Ibanez is een bekende fabrikant van gitaren. Van akoestische gitaren, tot basgitaren, tot elektrische gitaren. Van gitaren van €100 tot gitaren van meer dan €6.000 en alles wat daar tussenin te vinden is. Dat is ook 1 van de grote krachten van Ibanez. In elk marktsegment en in elke prijsklasse zijn ze te vinden. Hierdoor kunnen zie iedereen, met elk budget van dienst zijn.

Ibanez’ Westerngitaren

Zo is ook het aanbod Westerngitaren van Ibanez enorm. Elke budget is vertegenwoordigd tot bijna €2.000. De echte dure Westerngitaren van Ibanez zijn ook geweldige mooie en goede gitaren maar weinig van ons hebben zo’n budget voor een akoestische Westerngitaar.

Als jij bijvoorbeeld een budget hebt van tussen €100 en €200 dan heeft Ibanez ook hele mooie en goede gitaren die binnen dat klassement vallen. Zo hebben ze ook de PC12MH-OPN Westerngitaar gemaakt. Vaak wordt hij gezien als beginnersgitaar, zo noemen wij hem in ons blogbericht “Beginners gitaren review” ook, maar eigenlijk doen we deze gitaar hiermee toch een beetje te kort.

Hier zie je een aantal foto’s van de prachtige Ibanez PC12MH-OPN “Open Pore” Western gitaar

Wat maakt de PC12MH-OPN anders?

Dat is natuurlijk de grote vraag. Wat maakt de PC12MH-OPN van Ibanez anders ten opzichte van bijvoorbeeld de beginnersgitaren die Fazley maakt. Qua prijs is de Ibanez wel wat duurder maar is hij daadwerkelijk beter dan de rest?

Hij is in ieder geval wel mooier

Dat is tenminste mijn mening. Hij ziet er niet standaard uit als je het vergelijkt met andere gitaren die in dit klassement te krijgen zijn. Met zijn donkere, open-pore uiterlijk onderscheidt hij zichzelf al van de anderen. Doordat de nerven van het hout goed zichtbaar zijn geeft dit een uniek uiterlijk wat ikzelf persoonlijk heel erg mooi vind.

Een klankkast compleet van mahoniehout

Dit is het eerste punt dat deze gitaar beter maakt dat de standaard beginnersgitaar. De complete klankkast, dus de topplaat, de zijkanten en de bodemplaat zijn gemaakt van deze bijzondere houtsoort. Het is een wat zeldzamere houtsoort dan dat waar de meeste beginnersgitaren van gemaakt zijn.

Wanneer de klankkast van dit mahoniehout gemaakt is dan geeft dit de gitaar een hele andere klank dan wanneer het bijvoorbeeld van sparrenhout gemaakt is. Mahonie geeft veel mooiere en warmere klank dan de wat goedkopere houtsoorten.

Palissander wordt toegepast bij de toets

De toets, de bovenkant van de hals waar de freds op gemonteerd zitten is gemaakt van palissander hout. Palissander is een hoogwaardige, tropische houtsoort met veel verschillende toepassingen waaronder de gitaar. Dit hoogwaardige materiaal draagt niet alleen bij aan de mooie klank van deze gitaar. Het is ook een materiaal dat lang meegaat vergeleken met de goedkopere houtsoorten.

Gebruik van palissander is illegaal toch?

Als je dit ergens gelezen hebt dat heb je goed opgelet. Zoals in onze begrippenlijst te lezen is wordt de palissanderboom vaak illegaal gekapt en verdwijnt het hout in de illegale handel. Daarom heeft de EU hier richtlijnen voor opgesteld.

Doordat de impact van de instrumentenbouw op de palissander handel erg klein is, is het voor instrumentenbouwers wel toegestaan om dit materiaal te gebruiken. Met de juiste papieren mag een fabrikant een bepaalde hoeveelheid palissanderhout gebruiken.

Hier zie je een filmpje van de PC12MH-OPN van iets meer dan een minuut, hierin hoor je ook heel goed hoe hij klinkt

Grand Concert klankkast

Dit is een tweede factor waarmee de PC12MH-OPN zich onderscheidt van andere gitaren die in het beginnersklassement vallen. Deze gitaar wordt namelijk gemaakt met een zogeheten “Grand Concert” klankkast. Dit hebben ander beginnersgitaren niet.

Een Grand Concert gitaar heeft een klankkast die een stuk groter is dan normaal. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat het geluid veel voller klinkt maar ook veel luider is dan bij een gitaar met een gewone klankkast. Doordat je serieus meer volume hebt kun je deze gitaar heel goed gebruiken bij een kampvuur of voor een kleine groep mensen.

Vervang de snaren voor een nog completer geluid

Dit is iets dat velen niet gauw zullen doen maar ik raad het je toch echt aan. Vervang de snaren van de gitaar, ook al is de gitaar nieuw. De snaren die er af fabriek op zitten zijn gewoon niet van geweldige kwaliteit vergeleken met andere snaren.

Welke snaren moet ik er op zetten?

Welke snaren je er op moet zetten daarin ben je natuurlijk helemaal vrij. Een Westerngitaar kun je van heel veel  verschillende soorten snaren voorzien en elke snaar heeft weer zijn eigen eigenschappen.

Ik zou adviseren om bij deze gitaar gebruik te maken van “Authentic Acoustic” snaren gemaakt door Martin. Dit is een nieuwe serie snaren die ze op de markt gebracht hebben die revolutionair zijn. Qua samenstelling en qua klank. Afhankelijk van hoe en hoe vaak je speelt kun je zelf bepalen welke Martin Snaren jij nodig hebt.

Een compleet plaatje voor een kleine prijs

Zo kom je tot een compleet plaatje voor de juiste prijs. De gitaar ziet er dan niet alleen mooi uit, hij klinkt ook nog eens heel goed en deze gitaar kan jaren mee. Ook wanneer jij geen beginner meer bent kun je nog steeds met deze gitaar goed uit de voeten. Hierdoor ontstaat er een hele goede prijs/kwaliteit verhouding.

Ibanez PC12MH-OPN Western gitaar

Zoveel meer dan een beginners gitaar. Wil jij dus als beginner voor de dag komen met een serieuze gitaar die jaren meegaat? Dan is deze gitaar de oplossing voor jou!

Klik hier voor de PC12MH-OPN
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *