Gitaar Review: Squier Affinity Stratocaster Review

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Wanneer we het hebben over de elektrische gitaar dan is de Stratocaster niet meer weg te denken uit de gitaarwereld. Als sinds jaar en dag zie je dit model gitaar op het podium verschijnen. Daarom gaan wij in deze Gitaar Review: Squier Affinity Statocaster Review eens dieper in op dit type Stratocaster en bekijken we wat de bijzondere eigenschappen van deze gitaar zijn en waarom je hem wel of niet moet kiezen.

Inhoudsopgave

De Fender Stratocaster

Misschien weet je al een beetje wat over Stratocaster gitaren. Dan zul je al weten dat de Stratocaster gitaar een model is dat Fender in 1954 op de markt heeft gebracht. In de loop van de tijd zou blijken dat de Stratocaster van Fender een enorm succes was. Over de hele wereld werden enorm veel exemplaren van dit model verkocht. Een kanttekening van deze gitaren was wel, dat ze een behoorlijk aanschafprijs hadden en hebben.

Stratocaster voor iedereen bereikbaar maken

Fender was er zelf ook bewust van dat de Stratocaster niet voor een iedereen te betalen was op deze manier. Mensen met een wat kleiner budget moesten al gauw uitwijken naar andere modellen gitaren. Daarom wilde Fender de Stratocaster voor iedereen beschikbaar maken.

Al in 1975 werd het bedrijf Squier, van oorsprong en merkt dat vooral snaren maakte, overgenomen. Later vanaf 1982 werd dit merk gebruikt om de “goedkopere” gitaren voor Fender te gaan produceren. Met onder andere de Squier Affinity Stratocaster uit deze review werd de Stratocaster ineens voor iedereen bereikbaar.

Goedkoper ontwerp, wel kwaliteit

Fender wilde wel een Stratocaster ontwerp maken dat iets goedkoper was maar aan kwaliteit wilde ze niet teveel inleveren. Het moest wel een gitaar blijven die goed in de markt ligt en ook daadwerkelijk goed klinkt.

In tegenstelling tot andere Stratocaster klonen die niet door Fender ontworpen zijn is het grote voordeel van een Squier gitaar dat dit gewoon onder supervisie van Fender gebeurd is. Daarom zit hier nog altijd een stuk ervaring en kwaliteit van Fender in.

Het goedkoper produceren van de gitaren was vooral te realiseren doordat de productie hiervan niet in de Verenigde Staten gebeurde maar verplaatst werd naar landen in Zuid-Oost Azië zoals Indonesië en China. Ook gebruikte men wat minder zeldzame materialen waardoor deze ook wat goedkoper werden maar behield men wel het Fender ontwerp.

Prijsverschil Fender en Squier

Door het gebruiken van de mogelijkheden ergens anders op de wereld was Fender in staat om een behoorlijk prijsverschil te realiseren tussen een echte Fender Stratocaster en een Squier “kloon”. Daar waar je voor een startersmodel van de Fender Stratocaster zo €700,- tot €800,- betaald heb je al een hoogwaardige Squier gitaar voor rond de €200,-.

Dat is al een factor 3 á 4 qua prijs en terwijl je bij Fender dan een “goedkoop” instapmodel hebt, heb je bij Squier meteen een hoogwaardige gitaar. De Squier Affinity Stratocaster reeks uit deze review is namelijk zo’n hoogwaardige Stratocaster kloon.

De samenstelling Squier Affinity Stratocaster

De samenstelling van de Squier Affinity Stratocaster is allereerst wat de gitaar natuurlijk mooi maakt. Het heeft dezelfde klassieke look als een echte Fender Stratocaster. Dus wanneer je een squier gitaar zou kopen dan heb je wel meteen een gitaar met een uitstraling. Dit soort gitaren vallen meteen op wanneer mensen hem zien.

Gebruikte materialen

Bij het produceren van de Squier Affinity Stratocaster uit deze review maakt men gebruik van de volgende materialen:

  • De gitaarbody is gemaakt van Elzenhout
  • De gitaarhals is gemaakt van Esdoornhout
  • De toets, ofwel het fretboard is gemaakt van Esdoornhout

Sommige modellen zijn te krijgen met een toets van palissanderhout. Dit hout is een stuk duurder dus de gitaar vanzelf ook.

Het ontwerp van Squier-Fender met deze gebruikte materialen zorgt er voor dat de gitaar echt een kwaliteitsproduct is terwijl je niet de hoofdprijs betaald. Vooral als je net begint met de elektrische gitaar te bespelen is deze gitaar een aanrader. Uiteraard zijn ze ook goedkoper te krijgen maar met dit instrument kun je jaren vooruit en heb je een instrument dat geschikt is voor meerdere niveau’s.

De gitaarbody

Natuurlijk bestaat de Squier Affinity Stratocaster uit meer dan alleen de houten materialen. De vorm van de body heeft net als bij de Fender Stratocasters een “Contour Body” vorm. Dit is dezelfde ergonomische vorm die er voor zorgt dat de gitaar heel comfortabel tegen je lichaam ligt en hierdoor veel makkelijker te bespelen is.

Tevens is de body van deze gitaar verzien van een tremolo. Dit is een stalen hendel die aan de beweegbare brug zit. Door op deze hendel te drukken til je de brug iets op en vervormd het geluid op een unieke manier.

Ook bij de Tremolo is gezorgd voor een goed ontwerp van Fender. Er zijn namelijk ook veel gitaren die wel voorzien van een tremolo maar geen mooi geluid produceren. Dat doet de Squier Affinity Stratocaster wel.

De hals

Mocht je voor een model kiezen dat uitgerust is met een fretboard van palissander dan heb je de wat duurdere versie. Daarentegen heeft palissander wel de eigenschap dat het een mooier en voller geluid produceert dan Esdoornhout.

Op deze toets zitten 21 frets gemonteerd. Tevens is de hals van deze gitaar relatief smal. Dit kan voordelen en nadelen hebben. 1 van de voordelen is dat je jouw vingers makkelijk om de hals krijgt om de snaren in te drukken. Een nadeel is dat de snaren hierdoor relatief dicht op elkaar zitten. Wanneer je vrij dikke vingers hebt kan het zijn dat het wat lastiger wordt om de snaren goed in te drukken. Dit is uiteindelijk een kwestie van oefenen en wennen voordat het lukt om de snaren goed in te drukken.

De Kleur(en)

Dan is deze gitaar in verschillende kleuren en motieven verkrijgbaar maar de bekendste is toch wel de “Sunburst” uitvoering. Deze vind ikzelf persoonlijk ook de mooiste van allemaal.

De sunburst uitvoering heeft een prachtige combinatie van meerder kleuren. De zwarte kleur aan de buitenkant wordt steeds lichter hoe verder je naar binnen komt. Aan de binnenkant heeft de body een bruine/oranje kleur.

Hier zie je een complete starterspack van de Squier Affinity Startocaster voorzien van een versterker en gitaartas van Fender

Conclusie Squier Affinity Stratocaster uit deze review

Alles bij elkaar samengevat uit dit bericht kunnen we concluderen dat de Squier Affinity Stratocaster een zeer goede gitaar is als jij kijkt naar welke prijs je er voor betaald. Daarnaast zijn het niet alleen goed gitaren maar heb je ook meteen een prachtig en iconisch model in huis.

Wanneer je net begint met elektrisch te spelen dan is de Squier Affintiy Stratocaster een prima gitaar om mee te beginnen. Hij is qua prijs dus veel goedkoper dan een echte Fender maar dus wel een kwaliteitsproduct.

Daarnaast heeft Squier ook complete starter sets van deze gitaar op de markt gebracht. Dan heb je niet alleen een gitaar maar ook een versterker, een gitaarband, een setje extra snaren en nog een paar andere accessoires. Hierdoor kun je meteen aan de slag met jouw eigen Squier Stratocaster.

Squier Affinity Stratocaster Review

Squier Affinity Stratocaster

Wil jij de Stratocaster bespelen maar wil je geen enorm bedrag voor een echter Fender uitgeven? Kies dan voor de Squier Stratocaster. Fender ontwerp maar een betere prijs.

Vind de Stratocaster hier!
Timo van Dijk
Muziek, en dan met name gitaar spelen is mijn grote passie! Van het spelen in mijn eigen bandje tot het lesgeven aan beginnende gitaristen, mijn hele leven draait om de gitaar. Op GitaarVermaak.nl deel ik de kennis en ervaringen die ik in de afgelopen 14 jaar als gitarist heb opgedaan. Zo weet jij precies hoe en met welk materiaal je moet beginnen, leer je hoe je jouw gitaar moet onderhouden en krijg je veel achtergrond informatie over de beste gitaristen en de nieuwste equipment!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *