Les Paul gitaar kopen? Lees dan eerst dit bericht!

Iconisch en tijdloze gitaren, de ene nog mooier dan de andere.

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

[Laatst geüpdatet op 04-02-2021 – 05:58 uur]

Gibson, wie een heel klein beetje wat van gitaren weet die kent de naam Gibson, een doorgewinterde gitarist weet dat Gibson niet alleen mooie maar ook kwalitatief geweldige gitaren maakt. Van akoestisch tot elektrisch tot basgitaren tot versterkers. Gibson staat ook bekend om het maken van prachtige en zeer goede Les Paul stijl gitaren. Ze hebben een prachtig uiterlijk en een geweldige klank. Ze kosten een paar euro maar als je een Gibson Les Paul gitaar zou kopen dan heb je een gitaar die in principe een leven lang meegaat.

Waar komt de term “Les Paul” vandaan?

Voor een beetje gitarist is de term “Les Paul” gitaar wel bekend maar lang niet iedereen weet waar deze term vandaan komt. Het is een begrip dat als een paal boven water staat in de gitaarwereld. Zoals al wel vaker gebeurd is de term “Les Paul” naar een persoon, een gitarist vernoemd.

De term “Les Paul” is vernoemt naar Lester William Polsfuss die als artiestennaam Les Paul had. De in 1915 geboren Amerikaan was gitarist, gitaarbouwer, songwriter, hij deed eigenlijk van alles dat met muziek maken te maken had. In de jaren 40 was hij namelijk saxofonist in een jazzband.

Lester Polsfuss was 1 van de pioniers die zeer belangrijk was bij het ontwikkelen van de solidbody, elektrische gitaar. Samen met Gibson zou hij later de handen in één slaan om uiteindelijk tot de Les Paul gitaar te komen. Een gitaar die tot op de dag van vandaag overal gebruikt wordt. Van de jazzwereld tot aan de metalwereld. Onder andere Kirk Hammett van Metallica speelt regelmatig met een Les Paul gitaar.

Iconische gitaren

De Les Paul gitaren van Gibson zijn door de jaren heen iconische instrumenten geworden. Ze zijn niet meer weg te denken uit de gitaarwereld en ze bestaan in enorm veel verschillende kleuren en kleurstellingen. Zo gek als je het bedenken kunt, het is bijna allemaal wel gemaakt door Gibson of door een customshop die een bestaande gitaar bewerkt heeft.

Voor de gevorderde gitaristen onder ons is de keuze om een Les Paul gitaar te kopen vaak ook snel gemaakt. Wanneer je in bezit bent van een Les Paul gitaar heb je niet alleen kwaliteitsproduct maar het geeft jou ook heel veel uitstraling. Iedereen kent het soort gitaar dat jij in je handen hebt.

Enorm aanbod Les Paul gitaren

Het aanbod dat er tegenwoordig van Les Paul gitaren is dat is enorm. Als je een Les Paul gitaar wilt gaan kopen dan kan het behoorlijk moeilijk zijn om een keuze te maken tussen al die verschillende kleuren. Je hebt ze in egale kleuren maar ook met verschillende kleuren en ze zijn er ook met een “versleten” look.

Voor een Gibson Les Paul gitaar moet je wel aardig in de buitel tasten wanneer je er 1 kopen wilt maar dan heb je een waanzinnig product. Toch is dit voor veel mensen wel een struikelblok. Ze willen wel graag met een Les Paul gitaar gaan spelen, maar €1.000 of meer er voor betalen vinden ze ook ietwat overdreven. Les Paul Gitaren van Gibson zijn nu eenmaal heel erg duur.

Daarom snappen wij ook heel goed dat je niet zoveel geld uit wilt geven aan een gitaar. Gelukkig is Gibson tegenwoordig niet meer de enigste gitaarfabrikant die Les Paul style gitaren maakt. Meerdere merken maken tegenwoordig Les Paul gitaren die heel erg betaalbaar zijn. Natuurlijk betaal je nog wel een behoorlijk bedrag, maar lang niet zoveel dan voor een Gibson.

Ander merk, bijna dezelfde gitaar, veel betere prijs

Epiphone, dat is 1 van de merken die om de hoek komt kijken als we het hebben over de meer betaalbare, maar toch kwalitatief goede Les Paul gitaren. Epiphone heeft net als Gibson een enorm aanbod aan Les Paul gitaren. Ook dit merk heeft verschillende prijsklassen maar het starters model, het model dat je hieronder ziet, is toch echt wel betaalbaar als je een Epiphone Les Paul gitaar wilt kopen.

Epiphone Les Paul Standard Ebony

Met hun starters Les Paul gitaren die ongeveer 50% goedkoper zijn dan de startersgitaren van Gibson komt zo’n vette gitaar natuurlijk binnen handbereik. Ook Epiphone heeft door de jaren heen de gitaren doorontwikkeld en heel veel verschillende kleurstellingen en ontwerpen gemaakt. Voor ieder wat wils en ook voor jou moet er wel een model bij zitten dat jij mooi vindt.

Door de verschillende houtsoorten die gebruikt worden, mahonie, palissander en esdoorn krijgt het geluid van deze Les Paul gitaar een heel erg compleet geheel. Zoals de term PlusTop al doet vermoeden is deze gitaar prachtig afgewerkt. Het bovenblad heeft een prachtige kleurstelling en als het licht er op de juiste manier opvalt zie je de diepe nerven van het hout prachtig zitten.

Dus mocht je overwegen om een Epiphone Les Paul gitaar te gaan kopen maar heb je niet het budget voor een echte Gibson. Dan is deze startersgitaar van Epiphone de perfecte oplossing. Zoals je kunt zien aan de foto’s hierboven is deze gitaar, net als een Gibson Les Paul, prachtig afgewerkt en heb je een tijdloze gitaar in je handen straks die jarenlang mee kan

Maak de juiste keuze

Wanneer je overweegt om een Epiphone Les Paul gitaar te gaan kopen lees je dan wel goed in. Afhankelijk van jouw muzieksmaak past een Les Paul en zijn eigenaardige geluid wel of niet bij jou. Een Les Paul maakt van zichzelf een hard en dik geluid. Heb jij dus een wat rustigere muzieksmaak dan moet je jezelf afvragen of de Les Paul gitaar wel een goed idee voor je is. Mocht je er voor kiezen een Les Paul gitaar te kopen dan heb je wel echt een iconische en tijdloze gitaar in je handen.

Daarnaast wil je ook aanraden om eerst rustig te kijken wat er allemaal is en wat jouw smaak is. Als je een gitaar ziet die een paar euro duurder is maar jij toch mooier vindt, twijfel dan niet vanwege die paar euro maar kies voor de gitaar die jij mooi vindt. Een mooie gitaar pak je simpelweg veel sneller op om te gaan oefenen. Zodat jij zo dadelijk misschien ook wel de dikste solo’s kunt spelen.

Op zoek naar een Les Paul gitaar?

Maar wil je geen duizenden euro’s uitgeven? Kies dan voor een Les Paul gitaar van Epiphone!

Vind hier jouw Les Paul gitaar!
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *