Is gitaar leren spelen moeilijk?

Dit vragen veel mensen die willen beginnen met gitaar spelen. Het antwoord? Ja en Nee.

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Als je wilt leren gitaar spelen dan zul je vast jezelf al een keer gevraagd hebben “Is gitaar leren spelen moeilijk?”. Een echt concreet antwoord kan ik hier niet op geven. Het heeft heel veel te maken met hoe je er zelf in staat. Je motivatie om het echt willen leren. Uiteindelijk kan iedereen leren gitaar spelen. Alleen gaat het bij de één wat sneller dan bij de ander.

Leren gitaar spelen. Heel veel mensen die willen het heel graag. Natuurlijk gaat het niet vanzelf,  je zult er echt veel tijd en moeite in moeten steken maar ook dan kun jij leren gitaar spelen. Veel mensen denken dat zij die vette solo nooit zullen kunnen spelen maar niets is minder waar in dit geval.

Gitaar leren spelen moelijk

Inhoudsopgave

Gitaar leren spelen is te moeilijk

Dit is wat heel veel mensen denken. Ze hebben urenlang op YouTube zitten kijken naar filmpjes. Hebben vrienden en bekenden zien spelen en willen dit zelf ook kunnen. Slaan wat tonen aan, proberen wat van YouTube na te spelen en daar blijft het dan vaak bij. YouTube is absoluut NIET het juiste platform als je wilt leren gitaar spelen. Het is een oneindige bron aan inspiratie wanneer je hebt leren gitaar spelen en wat anders wilt proberen.

The Eagles – Hotel California 1977

Dan horen ze de tonen van bovenstaand filmpje en denken ze “Nee, dat gaat mij nooit lukken om zoiets te kunnen”. Wanneer je zo’n filmpje ziet dan lijkt gitaar leren spelen zó moeilijk. De gitaar blijft tegen de kast staan en elke keer als je hem ziet krijg je een naar gevoel. “Waarom heb ik dat ding aangeschaft?” of “Dit kan ik toch nooit spelen” wordt er vaak gedacht.

Klinkt bekend? Je hebt de verkeerde instelling, positieve gedachtes wil je en wij helpen je.

Mocht je na het zien van bovenstaande video nog een stukje extra inspiratie op willen doen? Bekijk hieronder dan ons blogbericht over de grootste gitaristen die op deze planeet rondlopen en gelopen hebben.

Blijf positief, al is dat soms moeilijk

Het onderwerp dat ik in de vorige alinea benoem is dus eigenlijk ook niet goed. Bij voorbaat iemand laten denken dat gitaar spelen te moeilijk voor hen is. Op die manier denken wel veel mensen. Positief blijven is hiervoor de oplossing. Positief blijven is een mentale gedachte en niet iets fysieks maar het speelt wel degelijk een hele grote rol of jij zult leren gitaar spelen.

Wanneer je van tevoren al denkt “Dit gaat mij nooit lukken” dan is de kans inderdaad groot dat het je niet gaat lukken. De negatieve gedachten houden de overhand waardoor je snel op zult geven. Een nog gevaarlijkere gedachte is “Gitaar spelen? Daar heb ik het talent niet voor”. Veel mensen denken dat je voor gitaar spelen talent moet hebben.

gitaar leren spelen moeilijk

Talent heb je niet nodig om gitaar te leren spelen

Wanneer men gitaar leren spelen moeilijk vindt dan denkt men al snel dat het talent ontbreekt. Gitaar leren spelen is een vaardigheid die iedereen leren kan. Natuurlijk zijn er mensen die het heel snel op pakken en anderen wat minder snel maar iedereen kan het. Je moet er van overtuigd blijven dat jij dit ook zult kunnen nadat je de juiste kennis opgedaan hebt.

Wanneer je begint met gitaar spelen dat moet je wel realistisch blijven. Je moet niet denken dat je naar 2 keer oefenen ineens de solo van Hotel California kunt spelen. Stapje voor stapje moet je het gitaar spelen tot je nemen. Ook Don Felder en Joe Walsh konden niet ineens de solo van Hotel California spelen. Ook hier hebben zij heel hard voor moeten werken.

gitaar leren spelen moeilijk

Oefening baard kunst

Ik kan het niet vaak genoeg benoemen dus bij deze. Consequent blijven oefenen is het allerbelangrijkste dat er is als je goed wilt leren gitaar spelen. Wanneer je onregelmatig oefent en dus niet genoeg oefent dan zul je geen vooruitgang merken. Je moet streng zijn voor jezelf en blijven oefenen. Ook als je even iets minder tijd of motivatie hebt.

Oefen daarom ook elke dag. Elke dag dat klinkt alsof het heel erg veel tijd gaat kosten. Als je wilt leren gitaar spelen dan gaat het zeker tijd kosten maar wellicht minder dan je denkt. Ik raad je aan om elke dag minimaal 15 minuten te oefenen. Het is maar een kwartiertje per dag en dit kwartiertje moet je echt vrij zien te maken om te oefenen.

Belonen hoort er ook bij

Als je tijdens het gitaar spelen een overwinning behaald op jezelf, beloon jezelf dan. Geef jezelf een klein cadeautje om te vieren dat je weer een stap verder bent gekomen. Wanneer je dit doet dan zul je gedreven zijn om nog meer te bereiken. Wanneer je een overwinning behaald krijg je namelijk weer leuk presentje.

Nu zul je wel denken “Waarom moet ik mezelf belonen?”. Wanneer jij jezelf beloond dan zul je onbewust steeds meer willen bereiken. Zo steekt de mens in elkaar en op deze manier maak jij jezelf het instrument helemaal eigen. Het oefenen en het instrument worden een deel van je leven. Tijdens het spelen zie je al een echte gitarist in jezelf.

Zie jezelf als gitarist

Professionele gitarist

Ja zie jezelf als een gitarist. Ook al mag gitaar leren spelen soms wat moeilijk zijn onthoud dan, ook de grootsten hebben heel veel tijd en moeite er in moeten steken. Ook Don Felder, Adje Vandenberg, Kirk Hammet, Erik Clapton enzovoorts zijn ooit helemaal bij het begin begonnen.

Focus je op dat wat je wilt bereiken maar blijf realistisch, neem niet te grote stappen. Als je te snel zult willen gaan dan gaat het tegenvallen. Blijf oefenen, elke dag, die 15 minuten per dag zullen er voor zorgen dat jij die gitarist wordt die je altijd al wilde zijn.

Leren gitaar spelen met GitaarTabs.nl

Als je van jezelf weet dat je het in je hebt, je weet 100% zeker dat je wilt leren gitaar spelen dan helpen wij je graag. Zoals vaker benoemd, op verschillende forums, is bij het leren gitaar spelen een solide basis heel erg belangrijk. Deze kun je je simpelweg niet zelf aanleren. Beginnende gitaristen weten niet wat de juiste basis is. Omdat gitaar leren spelen best moeilijk kan zijn raden we jou aan om een goede basis te leggen via een gitaar training.

Wij weten als geen ander dat een goede basis leggen voor het gitaar spelen heel belangrijk is. Wij hebben zelf namelijk ook een training gevolgd om te leren gitaar spelen. Dat is de reden dat wij alleen de producten waarvan wij zeker weten dat ze werken aanbieden. Het is jouw investering dubbel en dwars waard wanneer jij straks wel die vette solo spelen kunt, of lekker bij het kampvuur voor vrienden speelt.

De training die ontwikkeld is door GitaarTabs.nl is 1 van de trainingen waarvan wij weten dat deze werkt. Je betaald een vast bedrag per maand dus qua kosten valt het heel erg mee. De eerste maand van dit abonnement betaal je slechts €1,00 dus kun je het heel goedkoop proberen. Daarna wordt het abonnement omgezet naar een alles-in-één abonnement dat je elke dag op kunt zeggen.

En krijg toegang tot duizenden ProTabs

Naast de goede training die je ontvangt van GitaarTabs.nl krijg je voor het vaste bedrag ook nog toegang tot duizend zogeheten ProTabs. Met deze ProTabs heb je toegang tot digitale tablatuur van duizenden nummer. Van de meest legendarische Rock ’n Roll nummers tot de bekendste nummers van de huidige Top-40. Hiermee kun je gegarandeerd jouw favoriete muziek vinden om straks te leren spelen.

Hier zie je een deel van de ProTab van “Duurt te Lang” van Davina Michelle
Gitaartabs.nl - Leer gitaar spelen voor een prikkie

GitaarTabs – Leer gitaar spelen voor een prikkie!

Wil jij graag gitaar leren spelen maar wil je niet investeren in dure gitaar lessen? Klik op onderstaande knop om voor €4,95 met de lessen van GitaarTabs te beginnen!

bekijk deze aanbieding!
Timo van Dijk
Muziek, en dan met name gitaar spelen is mijn grote passie! Van het spelen in mijn eigen bandje tot het lesgeven aan beginnende gitaristen, mijn hele leven draait om de gitaar. Op GitaarVermaak.nl deel ik de kennis en ervaringen die ik in de afgelopen 14 jaar als gitarist heb opgedaan. Zo weet jij precies hoe en met welk materiaal je moet beginnen, leer je hoe je jouw gitaar moet onderhouden en krijg je veel achtergrond informatie over de beste gitaristen en de nieuwste equipment!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *