De beste gitaristen van deze planeet!

Stukje inspiratie nodig? Lees dan het blogbericht hieronder over de grootsten der aarde!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Bij vele concerten, in vele verschillende muziekgenres is de gitaar tegenwoordig niet meer weg te denken. Het is een instrument dat zo veelzijdig is dat het bijna overal gebruikt wordt. Van de Pop wereld tot aan de Metalscéne. De beste gitaristen vind je elk muziekgenre.

Om één van de beste gitaristen te worden dat is bij alle artiesten met vallen en opstaan gegaan. Soms leek hun wereld in te storten maar er was één ding dat ze allemaal in gemeen hadden, ze gaven NOOIT op en dat heeft hun de top doen bereiken. Spelen voor tienduizenden, honderdduizenden en in enkele gevallen, miljoenen mensen!


De beste gitaristen

Van Pop tot Rock

In een heel breed gebied wordt de gitaar als instrument toegepast, daarom is het ook zo leuk om de gitaar te kunnen bespelen. Wat je muzieksmaak ook is, de gitaar is vrijwel zeker een onderdeel van de muziek die jij leuk vindt.

Natuurlijk bereikt slechts een fractie de wereldtop maar om deze succesverhalen te lezen is altijd leuk. Het geeft mij altijd weer de motivatie om door te gaan, om nog vettere nummers, rifs en solo’s te kunnen spelen. Soms heb je gewoon een goed stukje inspiratie nodig!

Rockgitarist Brian May

Brian May? Sommigen zullen dan misschien wel denken wie is dit. Dit is de man achter de legendarische solo’s die we horen in de muziek van Queen. De band waarvan we in de training ook nummers zullen leren spelen.

May studeerde wis -en natuurkunde en gitaar spelen was een bijzaak. Tijdens zijn studie speelde hij in een paar kleine bandjes en na het opheffen van zijn laatste band ontmoette hij Freddy Mercury. Door het immense succes van Queen heeft May zijn opleiding niet af kunnen maken. Decennia later, in 2007, ronde hij zijn opleiding tot astrofysicus alsnog af. Samen met zijn band Queen ontpopte hij zich als één van de beste gitaristen ooit.

Brighton Rock (een echte luistertip)

Natuurlijk kennen wel allemaal Bohemian Rhapsody maar wanneer we praten over hét allerbeste gitaarwerk van May dan is dat onder andere in Brighton Rock te horen. Het nummer dat in 1974 uitgebracht werd in de beginjaren van Queen zit bomvol met geniaal gitaarwerk. Langzaam en snel, hoog en laag, alles door elkaar, iets dat iedere gitarist wil kunnen dus waarom jij niet?

Singer songwriter James Blunt

James Blunt heeft het nog niet bereikt maar is hard op weg om één van de beste gitaristen te worden. Deze singer songwriter heeft zich stevig gevestigd binnen de moderne popwereld. De combinatie van zijn prachtige zang en prima gitaarspel maken dit tot een heerlijke combinatie.

Blunt komt uit een gezin van soldaten. Zijn vader diende in het Britse leger en hijzelf ook. Tijdens zijn missie in Kosovo in 2002 schreef hij het nummer No Bravery. Dit nummer kwam uiteindelijk ook op zijn debuutplaat Back to Bedlam terecht dat uitkwam in 2004. Op deze plaat stond ook het nummer High, een nummer dat James zelf hoog inschatte maar weinig succes had in de internationale hitlijsten.

You’re Beautifull

Het nummer dat we allemaal kennen. Dit nummer betekende alsnog de definitieve doorbraak van James Blunt. In eerste instantie zou het nummer alleen uitgebracht worden in het Verenigd Koninkrijk. Omdat dit een gigantische hit werd besloot men om dit nummer in meerdere landen uit te brengen, in veel landen stond dit nummer bovenaan de hitlijsten. Dit was ook het geval in de Nederlandse hitlijst.

Het stevigere gitaarwerk

De beste gitaristen

Naast de bekende pop en rock bands waar veelvuldig de gitaar toegepast wordt kennen we dit instrument ook als een belangrijk onderdeel binnen andere genres. Binnen de Hardrock en Metal wereld is de gitaar ook een heel belangrijk element. Hier wordt de gitaar alleen op een iets andere manier gebruikt. Bij de hardrock en metal muziek horen we vaak een veel harder en ruwer gitaargeluid dan bij de pop en rock. Sommige mensen vinden het verschrikkelijk, anderen die vinden geweldig. Dus misschien dat jij binnenkort je gitaar ook een keer goed overstuurd.

Kurt Cobain, Grunge gitarist

Wanneer ik het heb over een “Grunge gitarist” dan vragen veel mensen zich vaak af wat dit is. Grunge is een soort subgenre van de hardrock. Dit subgenre ontstond na het samensmelten van een aantal andere genres. In de jaren 80 werden de alternatieve rock, punk en het oversturende gitaargeluid van de metal muziek samengesmolten. Dit resulteerde in het subgenre Grunge.

Video opname

De band die voor dit genre veel betekende was Nirvana. Vooral zanger en gitarist Kurt Cobain wist binnen dit genre zijn stempel te drukken. Met de vele succesvolle nummers die deze band uitbracht in dit genre wordt hij nog steeds gezien als één van de beste gitaristen. Van deze band zul je ook zeker wat te horen en te zien krijgen in de training.

Terwijl Cobain met zijn band alles bereikt had wat een band wilde was voor hem het succes slechts van korte duur. Ondanks dat hij een waanzinnig succes was samen met zijn band maakte Cobain op 5 april 1994, op 27 jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Tot de dag van vandaag wordt Nirvana gezien als één van de grootsten in dit genre.

De razendsnelle vingers van Kirk Hammett

Wanneer we het dan toch hebben over het stevigere gitaarwerk dan is Kirk Hammett zeker één van de beste gitaristen. Met zijn razendsnelle vingers, ongekende solo’s en geweldige gitaarriffs gaat Hammett, al bijna 40 jaar met zijn band Metallica de wereld over om ons te voorzien van het neusje van de zalm van de Trashmetal.

Hammett werkt sinds 1983 samen met de andere leden van de band. Hij heeft op zijn zachts gezegd een behoorlijk aandeel in de nummers die allemaal geschreven zijn. Bij veel nummers heeft hij zijn bijdrage geleverd maar zijn bekendste werk is, dat volledige van zijn eigen hand kwam, de gitaarriff die je aan het begin van Enter Sandman hoort. Het album waar dit nummer op staat betekende ook de ultieme doorbraak voor Metallica.

In ditzelfde tijdperk, vlak na het vallen van het IJzeren Gordijn stond Metallica in 1991 in Moskou in het voorprogramma van AC/DC. De absolute wereldtop werd door Metallica hier bereikt. Exacte getallen heeft nooit iemand durven zeggen maar tijdens dat concert stond de band te spelen voor ongeveer 1.600.000 mensen. Dit aantal dat ’s avonds tijdens het concert van AC/DC nog een stukje hoger werd. Zie het filmpje hierboven waar Kirk zijn wereldberoemde riff speelt voor die ongeveer 1,6 miljoen mensen!

Ben je een gitarist in spe en lees je graag een goed boek? Neem dan eens een kijkje in onze Boekenplank met verschillende biografieën over de grootste bands en gitaristen ter wereld en lees hun prachtige maar soms ook rauwe en tragische verhalen. Deze boekenplank wordt constant aangevuld met de beste biografieën die wij gelezen hebben.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *