Verschillende soorten snaren voor de gitaar

Elke soort gitaar heeft zijn eigen soort snaren nodig. Een snaar is niet een snaar.

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Als gitarist, of je nu akoestisch of elektrisch speelt, is niets mooier dan het geluid horen van snaren die aangeslagen worden. Gitaarmuziek klinkt letterlijk en figuurlijk als muziek in de oren. Wat voor een soort gitaar je ook hebt. Elke gitaar heeft zijn eigen voorkeur wat betreft de snaren die er op moeten. Daarom bestaan er ook zoveel verschillende soorten snaren voor de gitaar.

De juiste snaren

Daarom is het ook erg belangrijk dat je er voor zorgt dat je de juiste snaren monteert op een gitaar. Omdat we zoveel verschillende soorten snaren voor een gitaar hebben kan niet alles gecombineerd worden. Heb je bijvoorbeeld een klassieke (Spaanse) gitaar en zet je hier metalen snaren op, dan is dat om problemen vragen. De grote spanning die de metalen snaren hebben op de gitaar kan de gitaar doen beschadigen of zelf doen breken.

Dan is het ook belangrijk dat je bij zowel een akoestische als een elektrische gitaar de snaren op tijd vervangt. Snaren, of ze nu gemaakt zijn van staal, nylon of een combinatie daarvan raken hun elasticiteit een keer kwijt en daardoor zullen ze ook niet meer de klank geven die jij wilt. Hierbij is het belangrijk dat je in 1 keer alle snaren vervangt om klankverschil te voorkomen.

soorten gitaar snaren

Snaren klassieke (Spaanse) gitaar

Bij klassieke gitaar is het dus erg belangrijk dat je deze van de juiste snaren voorziet. Qua bouw en materialen is deze gitaar van zichzelf behoorlijk kwetsbaar en dus mag deze gitaar absoluut niet van metalen snaren voorzien worden om ernstige schade aan jouw gitaar te voorkomen.

Sommigen zullen nu misschien wel denk “Ik weet zeker dat ik klassieke gitaren gezien heb met metalen snaren!”. Bij de klassieke gitaar lijken namelijk de 3 dikste snaren van metaal te zijn. Maar dit is niet helemaal waar. De 3 dikste snaren hebben een nylon kern en zijn omwikkeld met staal. Dus deze snaren zijn een combinatie van metaal en nylon. De 3 dunste snaren zijn altijd van alleen nylon. Deze moeten zorgen voor de hoge tonen en dan heb je ook geen metalen omwikkeling nodig.

Metalen snaren van de Western gitaar

Zoals we allemaal weten hebben we ook nog de akoestische Western gitaar. Deze is qua bouw een stuk steviger dan de klassieke gitaar. Daardoor kan deze gitaar wel voorzien worden van metalen snaren. Omdat de Western gitaar wat luider en scheller moet klinken dan een klassieke gitaar zijn metalen snaren ook de beste oplossing.

Nu zijn er mensen die zich afvragen of je dan wel nylon snaren op een Western gitaar kun zetten. Als je er een hele hoop moeite voor doet zal het wel kunnen maar ook dit is absoluut niet aan te raden. Allereerst hebben metalen snaren een bolletje aan het einde van de snaar zitten waarmee deze op de brug gemonteerd wordt. Aangezien nylon snaren altijd aan de brug vastgeknoopt worden zal dit niet makkelijk lukken.

Daarnaast zijn nylon snaren ook dikker dan metalen snaren en passen ze niet door de gaatjes van de stemmechaniek. Stel je vindt een manier om ze er door te krijgen dan zul je met het aandraaien van de snaren en enorme klont nylon bij je stemmechanieken krijgen aangezien nylon veel verder uitrekt dan staal. Daarnaast zijn dan ook de uitsparingen in de topkam te klein en zal deze ook aangepast moeten worden. Kortom, nylon snaren op een Western gitaar zetten voegt niks toe geeft alleen maar een hoop werken en onkosten.

Dit artikel gaat verder onder de afbeelding

Soorten snaren elektrische gitaar

Elektrische gitaren zoals we die kennen zijn altijd voorzien van metalen snaren. Hier komt geen nylon aan te pas en alle 6 snaren zijn gemaakt van metaal. Maar dan toch is het zo dat niet alle metalen hetzelfde zijn. Je hebt ze natuurlijk in verschillende diktes maar er zijn ook verschillende materialen die toegepast worden bij metalen snaren.

Stainless Steel (RVS)

Roestvast staal oftewel RVS is een materiaal soort die veel toegepast wordt bij het maken van snaren. Door de eigenschappen van de materiaal zal het geluid erg helder klinken wanneer je de snaren aanslaat. Dit is 1 van de redenen dat iemand voor RVS snaren kiest. Een andere reden kan zijn omdat de gitarist in kwestie een nikkel allergie heeft. “Normale” snaren zijn van staal met een nikkel omwikkeling. Er zijn behoorlijk wat mensen die allergisch reageren om deze metaalsoort en kiezen daarom voor RVS snaren.

Nikkel omwonden snaren

1 van de andere veelgebruikte soorten snaren voor een gitaar zijn de met nikkel omwonden snaren. Deze snaren zijn gemaakt van staal maar zoals we allemaal weten gaat staal roesten. Daarom heeft men ze omwonden met een laagje nikkel om dit te voorkomen. Nikkel is metaal dat regelmatig een allergische reactie veroorzaakt in de vorm van eczeem. Is dit bij jou het geval? Dan raad ik je aan meteen over te stappen naar RVS snaren.

Pure nikkel snaren

Dit is ook nog 1 van de soorten snaren die je op jouw gitaar kunt monteren. Heb je geen nikkel allergie en zoek jij het warme geluid dat elektrische gitaren in de jaren 60 maakten? Dan zijn pure nikkel snaren de beste oplossing. Door het materiaal dat relatief zacht is als je het vergelijkt met RVS krijg je een hele warme klank wanneer de snaar aangeslagen wordt.

Op een gegeven moment breken snaren

Dit punt is onvermijdelijk. Als je al een tijdje gitaar speelt dan vervang je waarschijnlijk de snaren al voordat ze breken. Het is natuurlijk ook mogelijk dat er een productiefout in 1 van de snaren zit en dat deze vrij snel al breekt. Maar waarom breken snaren nu eigenlijk?

De snaren die op jouw gitaar gemonteerd zitten staan onder constante spanning. Dat betekend dat er eigenlijk constant aan de snaren getrokken wordt. Dan bespeel jij ze ook nog waardoor ze gaan trillen, je drukt ze in waardoor de spanning nog groter wordt. Zowel bij metalen als bij nylon snaren komt er een punt dat de rek er uit is. Het materiaal kan niet verder uitrekken en kan de bewegingen niet langer aan breekt kapot.

Speel met verschillende soorten snaren op jouw gitaar

Het laatste advies dat ik je mee wil geven is om te experimenteren met verschillende snaren. Of je nu akoestisch of elektrisch speelt. Wanneer je met snaardiktes en materialen speelt dan kom je er vanzelf achter wat je het mooiste vindt klinken en wat het fijnste speelt. Op deze manier kom je er ook achter of jij geschikt bent om te spelen met snaren die nikkel bevatten.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *