Wanneer moet ik mijn gitaarsnaren vervangen?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord maar we hebben wel hele handige tips!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Op een gegeven moment dan ontkom je er niet aan. De snaren van je gitaar moeten vervangen omdat ze simpelweg versleten zijn. Aan de snaren wordt constant getrokken door de spanning en je slaat ze steeds aan waardoor ze gaan trillen. Allemaal factoren die er voor zorgen dat je gitaarsnaren op den duur zullen slijten.

Regelmatig wordt gevraagd wanneer men de gitaarsnaren moet vervangen. De 1 denkt dat je door kunt spelen tot er eentje knapt en de andere hanteert een vaste periode tussen het vervangen van de snaren. Eigenlijk is hier niet een eenduidig antwoord op te geven. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel je speelt en wat jouw speelstijl is. Sommige mensen gaan heel ruw en hardhandig met de snaren om waardoor ze eerder breken.

Een nieuwe gitaar, perfect toch?

Je hebt een nieuwe gitaar gekocht waar je uiteraard heel blij mee bent. Je gaat er dan ook van uit dat je de gitaarsnaren niet heel snel hoeft te vervangen want de gitaar is immers nieuw. Toch is dit zeker niet waar. Je zult best verbaasd kunnen zijn wanneer je dit leest. Toch duurt het een hele tijd voordat jouw gitaar van de fabrikant bij jou is. Transport, de elementen die we allemaal kennen, hebben allemaal een slechte invloed op de snaren.

Daarom is ons advies ook, hoe vreemd het ook klinkt, om meteen de gitaarsnaren van jouw nieuwe gitaar te vervangen. Ja dat lees je goed. De snaren die op een nieuwe gitaar zitten zijn kwalitatief ook niet van goede kwaliteit. Ze zitten er voornamelijk op om de gitaar compleet en mooi te maken en meer niet, dus er af met die standaard snaren.

Tweedehands gitaren

Wanneer jouw budget wat lager is dan kun je er voor kiezen om geen nieuwe gitaar te kopen maar een tweedehands gitaar. Of je wilt een merk dat nieuw gewoon te duur is en je koopt een tweedehandse gitaar voor een leuke prijs. Beide zijn prima oplossingen maar onthoud wel dat een tweedehands gitaar altijd gebruikt is door een ander. Naast dat je moet opletten of die gitaar verder nog goed is moet je de gitaarsnaren meteen vervangen. Je weet niet hoe oud ze zijn, de kwaliteit weet je niet, je weet eigenlijk niks over deze snaren. Meteen de gitaarsnaren vervangen dus bij een tweedehands gitaar.

Wil je meer weten over waar je verder nog meer op moet letten als je een tweedehands gitaar koopt? Klik dan op onderstaande link en vind het in ons blogbericht hierover.

Houd je oren open

Daarnaast is het handig om voor jezelf uit te zoeken hoe lang je zelf denkt te blijven spelen met een setje snaren. Uiteindelijk kun je er zo lang mogelijk mee door blijven spelen maar of dit jouw gitaarspel ten goede komt dat valt te betwijfelen. Het is zo dat iedereen de snaren anders aanvoelt. Maar krijg je het idee dat de tonen niet goed meer zijn of de snaren slecht op stemming blijven? Dan wordt het dus tijd dat je jouw gitaarsnaren gaat vervangen. Natuurlijk moet je wanneer er 1 snaar breekt alle snaren vervangen, dit om te zorgen dat alle snaren evenveel speeluren hebben.

Gebruik je gezonde verstand

De levensduur van de snaren wordt natuurlijk ook bepaald door de manier waarop jij ze bespeeld en onderhoudt. De ene gaat heel voorzichtig om met zijn snaren en de ander kan er nogal lomp mee omgaan. Ben jij die niet-voorzichtige persoon? Dan zullen jouw snaren sneller breken dan bij een ander. Om te voorkomen dat je snaren heel vaak breken dan kun je er altijd nog voor kiezen om een andere kwaliteit snaren op jouw gitaar te monteren.

Tijdens een drukke sessie of een optreden dan is er geen 1 gitarist die niet begint te zweten. Het aanslaan van de snaren, het heen en weer bewegen op het podium, misschien zing je er nog bij. Allemaal factoren die jouw een zweetuitbarsting kunnen geven. Het zweet dat via jouw armen de snaren bereikt is heel erg zout en dit vinden jouw snaren alles behalve prettig. Daarom is het heel verstandig om na ieder optreden jouw snaren goed schoon en droog te maken.

Gebruik onderstaande adviezen!

Als je tijdens het spelen zweet dan kan het best zijn dat de samenstelling van jouw zweet veel agressiever is dan dat van anderen. Daarom is het verstandig om naar het spelen de snaren af te nemen met een speciale “Stringcleaner”. Zou houd je de snaren langer goed.

Als je na het spelen je snaren schoonmaakt, neem dan gelijk de rest van de gitaar ook even mee met een bijpassend schoonmaakmiddel. Het verstandig om dan meteen ook de body van de gitaar mee te nemen maar ook andere hardware als de frets en de stemmechanieken.

Complete onderhoudsetjes

Zoals al eerder genoemd moet je dus niet alleen de snaren goed schoonmaken maar alles. De hele gitaar moet schoongemaakt worden nadat je hem fanatiek bespeeld hebt. Daarom zijn er ook complete onderhoudsetjes waarmee je de hele gitaar goed schoon kunt maken. In de afbeelding hieronder zie je zo’n onderhoudsetje. Voor een klein bedrag heb je een leuke setje waarmee je jouw snaren en de gitaar goed schoon kunt maken.

D'Addario Nita Strauss Hurricane Kit onderhoudsset voor gitaar

Als je op zoek bent naar nog veel meer artikelen om jouw gitaar mooi te houden klik dan hier!

Life-extended snaren

Wil je dat je snaren nog langer mee gaan ondanks dat je altijd alles goed onderhoudt? Dan kun je er voor kiezen om snaren te monteren met een special coating. Deze zijn iets duurder dan normale snaren maar ze gaan veel langer mee dan gewone snaren. Er zijn verschillende producenten die deze speciale snaren maken.

1 van de fabrikanten die dit soort “Life-extended” snaren op de markt heeft gebracht is Martin snaren. Met hun meest recente en gepatenteerde Life extended technologie zijn deze snaren nog veel sterker dan dat ze voorheen al waren. Buiten dat ze veel langer mee gaan zien ze er mooi uit, zijn ze fijn om te bespelen en is jouw brug goed beschermd door de zachte coating.

Snaren smeermiddel en reiniger

Dan is het verstandig om, nadat je gestopt bent met spelen, de snaren goed in te smeren. Natuurlijk niet overdreven veel maar met het juiste middel reinig je niet alleen de snaren, je smeert ze ook nog. Dit zorgt er voor dat het materiaal van de snaren, nylon of metaal, soepel blijft. Dit draagt ook bij aan een langere levensduur van jouw snaren.

D'Addario XLR8 String Lubricant & Cleaner
Plant Waves String Lubricant & Cleaner is de perfecte oplossing hiervoor

Als je nadat je jouw gitaarsnaren vervangen hebt alle bovenstaande tips in acht neemt dan heb je niet alleen veel langer plezier van jouw setje snaren maar het is ook nog eens goed voor de portemonnee. Onderhoud is dus het allerbelangrijkste om de snaren zo lang mogelijk mee te laten gaan.

Video-instructie snaren vervangen (Bax-Shop.nl)

Als extraatje vind je hieronder nog een korte instructievideo van Bax-Shop.nl over hoe jij jouw snaren moet vervangen.

 
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

2 reacties op “Wanneer moet ik mijn gitaarsnaren vervangen?

 1. Een vraag 5-weken geleden had ik nieuwe snaren gekocht maar hoe vaak moeten ik nieuwe snaren? Ik speel dagelijks gitaar met mijn plezier.

  Graag meer informatie.

  Hartelijk groeten S.J. van Dijk-Lobatto

  1. Hallo S.J van Dijk-Lobatto,

   Allereerst bedankt voor jouw berichtje. Het is natuurlijk afhankelijk van welke gitaar jij bespeelt, wat jouw speelstijl is en welke kwaliteit snaren je gemonteerd hebt. Ikzelf vervang ze van mijn akoestische gitaar preventief 1x per 6 maand. Zo weet ik altijd zeker dat ik goede snaren heb. Wanneer je een beetje goed kijkt en luistert dan kun je er vaak zelf al wel achter komen of de snaren nog goed zijn. Afhankelijk van welke gitaar jij bespeelt kan het zijn dat er corrosie (roest) ontstaat op de snaren, dan wordt het sowieso tijd van vervangen. Ook wanneer de snaren heel snel ontstemd raken dan wordt het tijd om ze te vervangen. Moet jij bijvoorbeeld bijna dagelijks de gitaar weer opnieuw stemmen dan is dit ook een teken dat de snaren op zijn. Daarnaast wil ik je adviseren om echt de snaren goed schoon te maken/houden en goed te onderhouden.

   Groeten Michel (GitaarVermaak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *