Buizenversterker

De buizenversterker is type gitaarversterker waarbij heel veel artiesten nog altijd zweren. Ondanks dat deze techniek al behoorlijk oud is kiezen velen het volle, warme geluid van een buizenversterker boven alles wat er nog meer bestaat.

Ook blijven fabrikanten van versterkers nog altijd stevig door produceren en doorontwikkelen met buizenversterkers omdat de vraag gewoon wereldwijd nog steeds erg groot is. Grote namen als Marshall en Fender hebben nog altijd enorm veel buizenversterkers in hun assortiment maar ook andere merken. Je kunt bijvoorbeeld ook een Orange buizenversterker kopen als je voor een wat unieker merk en uiterlijk gaat.

Samenstelling buizenversterker

De buizenversterker heeft heel veel componenten in zich zitten. We kunnen dit natuurlijk helemaal uit gaan pluizen dan wordt het misschien een iets te technisch verhaal. Maar het is natuurlijk wel goed en leuk om te weten waaruit een buizenversterker in hoofdlijnen bestaat.

In grote lijnen bestaat een buizenversterker uit 3 verschillende hoofdcomponenten om het zo te zeggen. Deze 3 samenwerkende onderdelen, de voeding, de voorversterker en de eindversterker geven gezamenlijke het volle geluid van een buizenversterker.

De voeding

Een buizenversterker is over het algemeen voorzien van een stevige en zware voeding. Deze voeding voorziet alle componenten in de versterker van de juiste spanning. Vanuit het elektriciteitsnetwerk dat wij Nederland hebben wordt 230 Volt wisselspanning geleverd. Met deze spanning kan een buizenversterker niks. In de voeding wordt de 230 Volt wisselspanning door een gelijkrichter omgezet naar gelijkspanning van ergens tussen de 300 en 800 Volt, afhankelijk van het type buis dat in de versterker zit.

De voorversterker

In de voorversterker gebeurd het eerste deel van het opwekken van een elektrisch signaal dat omgezet kan worden in geluid. De volume en toonregeling bevindt zich ook in de voorversterker. De potmeters die op jouw versterker zit waarmee je de tonen regelt horen dus bij de voorversterker. Een voorversterker is meestal voorzien van 3 stuk elektronenbuizen. De voorversterker zorgt er voor dat er goed, duidelijk elektrisch signaal naar de eindversterker gaat. Deze heeft een bruikbaar signaal nodig om het goede geluid te kunnen produceren.

De eindversterker

De eindversterker soms ook wel bekend als de eindtrap van een buizenversterker is het laatste belangrijke componenten. Een eindtrap is voorzien van 2, 4 of soms wel 8 elektronenbuizen. De vermogensbuizen zorgen voor een krachtig signaal dat door de versterker en speaker ten gehore wordt gebracht in de vorm van geluid. Dan zijn er ook nog de “Single-ended” buizenversterkers. Deze zijn maar voorzien van 1 eindbuis en worden veel in de Hi-Fi wereld gebruikt.

Het warme geluid van de elektronenbuis

Dit is de voornaamste reden dat heel veel gitaristen nog altijd de oudere elektronenbuis techniek verkiezen boven de wat modernere techniek met bijvoorbeeld transistors/mosfetten. Wanneer je zelf een versterker gaat kopen dan moet je eigenlijk beide technieken proberen en dan een oordeel vellen. Ik ben zelf ook groot fan van de ouderwetse elektronenbuis.

Gitaartabs.nl - Leer gitaar spelen voor een prikkie

GitaarTabs – Leer gitaar spelen voor een prikkie!

Wil jij graag gitaar leren spelen maar wil je niet investeren in dure gitaar lessen? Klik op onderstaande knop om voor €4,95 met de lessen van GitaarTabs te beginnen!

bekijk deze aanbieding!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.