Overdrive

Het Overdrive effect kunnen we op 2 manieren realiseren. Als we het hebben over Overdrive dan bedoelen we het overstuurde geluid dat we regelmatig bij Hardrock en Metalmuziek horen. Deze specifieke tonen zijn onlosmakelijke verbonden met de muzieksoorten.

Overdrive kan als allereerste gemaakt worden wanneer jij een buizenversterker ver opendraait en hierdoor de buizen in Overdrive stuurt. Dit geeft het vervormde geluid dat we graag horen bij een overdrive. Wel is het zo wanneer je dit doet bij hoge volumes dat het signaal de capaciteit van de buizen overschrijdt. Ter beveiliging van de elektronenbuizen die in de versterker zitten gaat hij in de clipper en knipt hij de tonen af waardoor ze niet mooi meer zullen klinken.

Een betere manier van een overdrive geluid produceren, die ook veilig is voor de versterkers, is het gebruik maken van een effectenpedaal. Bij een effectenpedaal werkt het namelijk anders. Dit apparaat veranderd het signaal van de gitaar voordat het bij de versterker komt en zorgt voor een Overdrive zonder dat je de buizenversterker heel ver open moet draaien.

Hierdoor kun jij op elke gewenst volume een Overdrive geluid maken zonder dat je bang hoeft te zijn dat de versterker in de clipper gaat en het geluid afgekapt wordt. Tevens is dit ook gewoon beter en veiliger voor de buizen die op de versterker zitten.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.