Clipper

Een clipper is iets dat we tegenkomen wanneer we het geluid van de gitaar gaan versterken. Bij de wat luxere versterker combo’s zit de clipper er vaak bij ingebouwd. Bij de compacte draagbare mini gitaarversterker zit geen clipper ingebouwd.

Maar wat doet die clipper nu dan? Je hebt het vast wel eens gehoord. Bij versterkt geluid, niet alleen bij gitaargeluid maar bij geluid in het algemeen schieten er tonen uit. Vaak zijn dit hoogfrequente tonen en wanneer zo’n toon eruit schiet is dat niet fijn voor jouw gehoor. Op dat moment moet de versterker zo hard werken om de toon goed te krijgen dat dit niet meer lukt en de toon erg piekt.

De clipper zorgt er op dat moment voor dat deze grote piek in het geluid in er min of meer “af geknipt” wordt. Hierdoor zal de toon er niet enorm uit schieten en blijft het totaalbeeld van het geluid goed. Je moet wel zorgen dat de versterker goed ingesteld is. De clipper kan niet oneindig het geluid recht blijven trekken. De clipper heeft ook zijn grenzen.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.