Hoe werkt een gitaar pedaal? Lees het hier!

Je kunt er namelijk hele leuke dingen mee

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Wanneer je in het bezit bent van een elektrische gitaar en je wilt wat met effecten kunnen gaan spelen dan raad ik je aan om gebruik te gaan maken van een effectenpedaal. Hiermee kun je heel gave en veel verschillende effecten aan jouw geluid toevoegen. Dit blogbericht gaat over “Hoe werkt een gitaar pedaal”. En we laten jou natuurlijk zien wat de mogelijkheden zijn tegenwoordig. Want dat zijn er veel, heel veel.

Wat is een gitaar pedaal precies?

Een gitaar pedaal is een kleine apparaat dat je aansluit tussen jouw gitaar en jouw gitaarversterker. Ze zijn er in vele verschillende soorten en maten te krijgen. Van een heel simpel apparaat met slechts 1 effect tot pedalen die meerdere effecten door elkaar kunnen gebruiken. Hoe werk zo’n gitaar pedaal dan? Dat is eigenlijk heel erg simpel./

Hoe werkt een gitaar pedaal

Doordat jij dit kleine kastje tussen de gitaar en de versterker plaatst ben jij in staat om jouw geluid een heel andere dimensie te geven. Het apparaat dat er tussen in zit “verstoord” als het ware het geluid door de tonen onder andere van frequentie te laten veranderen. De tonen zullen hierdoor een effect mee krijgen waardoor het ineens heel anders klinkt. In sommige gevallen lijkt het totaal niet meer op het origineel geproduceerde geluid.

hoe werkt een gitaar pedaal

Wat voor een soort pedalen zijn er?

Zoals al eerder gezegd, pedalen zijn er in veel verschillende soorten en maten te krijgen. Tevens zijn ze er ook met verschillende functies. Je hebt ze niet alleen om effecten toe te voegen aan jouw geluid maar er zijn ook pedalen die fungeren als een stemapparaat om jouw elektrische gitaar te kunnen stemmen op het podium. Ook heb je ze met de metronoomfunctie om jouw ritmegevoel te kunnen blijven oefenen.

Daarom zie je ook vaak dat sommige gitaristen meerdere pedalen om het podium hebben staan of een combipedaal hebben die meerdere functies heeft. Of pedalen die voorzien van meerdere kanalen waar effecten in opgeslagen zijn. Je kunt zelfs bij sommige pedalen je eigen effecten maken en deze inladen in het pedaal.

Tuner pedaal

Hoe werkt een tuner gitaar pedaal? Nou eigenlijk heel erg simpel. Zoals al gezegd plaats je deze tussen jouw elektrische gitaar en de gitaarversterker. Vanuit de gitaar komt er een elektrisch signaal dat richting de versterker en gaat eerst door het tuner pedaal.

Het tuner pedaal is in staat om deze elektrische signalen uit te lezen en kan zo aan de hand van de frequentie van het signaal bepalen of de toon voor die snaar goed is. Wanneer de snaar te strak gespannen is of de slap gespannen is zal het tuner pedaal dit aangeven. Zo kun je heel snel en makkelijk jouw elektrische gitaar stemmen. Ook als je bijvoorbeeld op het podium staat.

Distortion pedaal

Een distortion pedaal is ook een leuk pedaal om mee te spelen. Deze wordt regelmatig gezien als hetzelfde pedaal als een overdrive pedaal maar dit is zeker niet waar. Het lijkt wel op elkaar maar hetzelfde is het absoluut niet. Daar waar een overdrive pedaal vaak extra gain toevoegt aan jouw geluid en het geluid schoon houdt doet een distortion pedaal dit anders.

Wanneer je het geluid van jouw elektrische gitaar door een distortion pedaal laat gaan gebeurd er wat anders met het geluid. Een distortion pedaal knipt bewust de toppen van de geluidsgolven af waardoor het echt een heel ander geluid kan krijgen. Soms is het geluid dat er uit komt compleet anders dan het geluid dat er in gestopt wordt.

Een ander bijkomend voordeel van een distortion pedaal is dat je gelijk een goede bescherming van jouw versterker hebt. Doordat de pieken van de frequentiegolven afgeknipt worden zul je nooit bang hoeven zijn dat jouw versterker het begeeft door de enorme signaalpieken. Dit is perfect als je met een distortion pedaal speelt en bijvoorbeeld een gehuurde versterker gebruikt.

Overdrive pedaal

Deze haalde we in de vorige alinea al even aan maar hoe werkt een overdrive gitaar pedaal? Voordat deze pedalen op de markt kwamen moesten gitaristen hun gitaarversterker voluit zetten om een overdrive geluid te kunnen krijgen. Je kunt je wel voorstellen, een versterker die voluit staat te blazen maakt geen mooi geluid en hij loopt op zijn tenen waardoor hij eerder kapot zal gaan.

Met een overdrive pedaal kun je het mooie overdrive geluid krijgen op elke gewenste volume en op elk gewenst gain niveau. Je hoeft de versterker niet meer helemaal open te draaien om het mooie overdrive geluid te krijgen. Een klein effectenpedaal er tussen is tegenwoordig al genoeg hiervoor.

hoe werkt een gitaar pedaal

Hoe werkt een combi gitaar pedaal?

Dan zie je tegenwoordig ook heel veel combi pedalen. Vele mensen vragen zich af, hoe werkt een combi gitaar pedaal? Er zitten meerdere mogelijkheden op zo’n pedaal en dat is ook juist de kracht van deze pedalen. Doordat er meerder opties op zitten kun jij meerdere effecten tegelijk laten klinken.

Je hebt verschillende mogelijkheden als het gaat om combi gitaar pedalen. Je hebt namelijk pedalen waar verschillende effecten al op ingesteld zijn. Gebruik je bijvoorbeeld effect 1 dan krijg je een distortion geluid en gebruik je effect 2 dan krijg je bijvoorbeeld het overdrive geluid. Deze zijn vooraf ingesteld op de het combi pedaal.

Neem jouw eigen geluid op

Hoe zo’n gitaar pedaal werkt daar ben ik zelf persoonlijk wel fan van. Dit zijn namelijk de overcomplete gitaar pedalen die ongekende mogelijkheden hebben. Naast dat ze voorzien van vele effecten, een metronoom en een stemapparaat hebben sommige nog een hele leuke ander functie, je kunt namelijk met de ingebouwde audio interface het pedaal aansluiten op de PC en jouw eigen gitaargeluid opnemen.

Stel jouw eigen effect samen

Daarnaast is het bij veel van deze pedalen ook nog mogelijk om jouw eigen geluid samen te stellen. Je begint helemaal van 0 om jouw eigen geluid samen te stellen. Hiermee maak je jouw eigen unieke geluid en kun je deze toepassen tijdens het spelen op jouw elektrische gitaar. Zo heb je echt jouw eigen geluid want niemand heeft dit effect in zijn effecten pedaal zitten.

hoe werkt een gitaar pedaal
Hier zie je de BOSS ME-80. Het vlaggenschip van BOSS wat betreft effectenpedalen.

Maak de keuze die bij jouw past

Natuurlijk weet ik niet precies wat voor een gitarist jij bent en welke effecten jij wilt gaan toepassen bij het spelen. Maak daarom de keuze die bij jouw past. Wil jij alleen een beetje overdrive krijgen om een metal geluid te maken? Dan heb je aan pedaal met één enkel effect genoeg. Wil je het geluid opnemen, meerdere effecten toepassen en een ingebouwd stemapparaat gebruiken? Dan doe je er goed aan om een multi-effecten pedaal aan te schaffen

Daarom hebben wij alvast een selecte gemaakt van goede, uitgebreide pedalen maar uiteindelijk maak jij de keuze wat je wilt met het gitaar pedaal. 1 ding is zeker, bij een gear met een elektrische gitaar mag een gitaar pedaal eigenlijk niet ontbreken. Je weet nu hoe een gitaar pedaal werkt, dus maak jouw keuze vandaag en ga aan de slag met de mooiste gitaareffecten.

Gitaar pedalen

Er zijn er enorm veel met elk weer zijn eigen unieke effecten en opties. Een apparaat dat niet mag missen binnen de gear van een elektrische gitaar. Ontdek welk effectenpedaal het beste bij jouw past.

Bestel vandaag jouw eigen effectenpedaal
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *