Akoestische gitaar stemmen

Het stemmen van jouw gitaar, eens in de zoveel tijd is dit nodig. Lees hieronder een aantal tips.

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Je hebt een mooie akoestische gitaar gekocht en je leert al een aardig stukje gitaar spelen. Na verloop van tijd dan zul je gaan merken dan de tonen echter vals worden, ze klinken niet meer zoals ze zouden moeten doen. Dan wordt het tijd dat je jouw gitaar gaat stemmen. Door de trillingen van de snaren zal dus op den duur de spanning veranderen. Hierdoor zullen de tonen niet meer goed zijn. Het volgende is handig om te onthouden. Draai je jouw stelknop van de snaar linksom, tegen de klok in, dan draai je de snaar strakker. Lees hieronder wat de mogelijkheden zijn om jouw akoestische gitaar te stemmen.

Om jouw gitaar te stemmen zijn er een aantal mogelijkheden beschikbaar. De twee meest gebruikte mogelijkheden zijn met behulp van gehoor of met een stemapparaat. Binnen beide mogelijkheden zijn er natuurlijk weer een heel aantal manieren. Laten we deze twee mogelijkheden maar eens gaan bekijken.

Akoestische gitaar stemmen op gehoor

De eerste methode is dus je gitaar stemmen behulp van gehoor. Met gehoor bedoelen we dus ook letterlijk jouw eigen zintuig. Met behulp van een aantal andere hulpmiddelen zijn we in staat om op deze manier de gitaar te stemmen. Wanneer je jouw gitaar gaat stemmen op deze manier dan is er al wel enige oefening nodig. Bij mensen die net beginnen met gitaar spelen is het gehoor vaak nog niet op het juiste niveau. Het juiste onderscheid maken tussen de tonen is een vak apart.

Akoestische gitaar stemmen

Stemvork

Wanneer je het juiste niveau gehoor hebt dan zijn stemvorken eigenlijk hele handige hulpmiddelen. Het is het meest eenvoudige stemapparaat om je akoestische gitaar te stemmen. Een stemvork geeft je vaak een referentiepunt zodat je weet waar je moet beginnen. Vaak is de referentie een toonhoogte 440 kHz en dit is de vijfde snaar op jouw gitaar.

Om je gitaar te kunnen stemmen met je met je stemvork ergens tegen aan tikken zodat deze begint te trillen. Zodra de gitaarvork trilt moet je hem ergens tegenaan houden zodat het resoneert. Bijvoorbeeld tegen klankkast van je gitaar aan. Zorg er wel voor dat je snaren goed schoon zijn zodat ze niet terug kunnen lopen tijdens het stemmen.

Stemmen met een stemapparaat

Heel veel gitaristen maken tegenwoordig gebruik van een stemapparaat. Een digitaal apparaat dat bepaald of de toon wel of niet goed is. Hier heb je geen getraind gehoor voor nodig, het apparaat weet meteen of de klank goed is of niet.

Dit bericht lees je waarschijnlijk als beginnend gitarist. Wij bij GitaarVermaak.nl raden dan ook aan om gebruik te maken van een stemapparaat. Het is de meest nauwkeurige manier van stemmen en je hoeft er ook vrijwel geen moeite voor te doen.

Clip-on tuner

Één van de meest gebruikte stemapparaten is de Clip-on tuner. Deze is ook zeer eenvoudig in het gebruik. Voor beginners is dit de perfecte oplossing om de gitaar te stemmen en weer de juiste klanken van je snaren te krijgen.

De Clip-on tuner kun je het beste vast klikken aan het uiteinde van de hals van jouw gitaar. De Clip-on tuner is voorzien van een ingebouwde vibratiesensor. Deze sensor pikt de trillingen van de snaar op. Daarna bepaald hij welke frequentie bij de trilling hoort en dus welke toon. Ook bepaald hij of de toon zuiver is.

Op het display van de Clip-on tuner kun je zien welke toon de aangeslagen snaar op dat moment maakt en of hij zuiver is. Blijf met de stelknop van de snaar spelen totdat de juiste toon aangegeven wordt op het display. Zodra dit zo is en de zuiverheid is ook goed dan heb je die snaar goed gestemd. Herhaal dit met alle andere snaren om de gitaar te stemmen.

Het is belangrijk dat je maar één snaar aanslaat. Daarnaast moet je de snaar die je stemt constant blijven aanslaan. Dit om er voor te zorgen dat de Clip-on tuner input blijft houden. Een groot voordeel van de Clip-on tuner is dat hij goed in lawaaierige omgevingen te gebruiken is en ze zijn relatief voordelig.

Het losse stemapparaat

Naast de Clip-on tuner is het losse stemapparaat het meest voorkomende model. De werking is vrijwel hetzelfde als de Clip-on tuner, ook is het losse stemapparaat chromatisch. Chromatisch betekend dat het apparaat de twaalf tonen die wij in de Westerse wereld gebruiken herkent. Daarnaast kunnen deze apparaten vaak heel precies een stukje verhoogd of verlaagd worden ten opzichte van de standaard stemming van 440 Hz.

Een akoestische gitaar stemmen met een los stemapparaat heeft vaak twee mogelijkheden om dit te doen. Allereerst kun je jouw gitaar rechtstreeks aansluiten met een kabel naar het stemapparaat. Dit houdt in dat je een hele nauwkeurige tonenregistratie krijgt. Een nadeel van deze apparaten is dat ze lastig te gebruiken zijn tijdens een live optreden. De Clip-on tuner er bij pakken gaat nu eenmaal sneller.

De tweede mogelijkheid is een ingebouwde microfoon in het stemapparaat.  Deze tweede mogelijkheid is vaak wel minder nauwkeurig dan de mogelijkheid met een kabel. De tonenregistratie is stukken minder nauwkeurig en in een omgeving met veel lawaai pakt hij veel omgevingsgeluid op. Een dergelijk apparaat is wel handig als jouw gitaar geen kabelaansluiting heeft of wanneer je de Clip-on tuner nergens goed vast kunt zetten.

Een extra bijkomend voordeel van de losse tuners is dat deze vaak uitgerust zijn met een groter display. Hier is alles veel duidelijker op af te lezen en meestal hebben de losse tuners ook meer mogelijkheden dan de Clip-on tuner.

Metronoom

Dan zijn de meeste losse gitaar tuners uitgerust met een functie dat een metronoom heet. Een metronoom is hulpmiddel dat ingebouwd zit voor de ritme indicatie. Zonder deze functie moet je zelf het ritme bepalen maar met deze functie doet het apparaat het voor jou. De metronoom geeft het ritme aan in BPM (Beats Per Minute) dat je moet spelen. De belangrijkste functie van de metronoom is dat je een constant tempo krijgt om te spelen. Dit is tijdens het stemmen van jouw gitaar het belangrijkste.

Als je jouw akoestische gitaar gaat stemmen op één van deze manieren dan heb je binnen de kortste keren weer een instrument dat kristalhelder klinkt. Kijk hieronder nog een leuke, korte video over de techniek van het stemmen, gemaakt door de cursus die wij aanbieden:

De tekst gaat verder onder de video

Stem een nieuwe gitaar meteen

Dit zal misschien wel een beetje vreemd klinken maar toch is het zo. Wanneer je een nieuw gitaar gekocht hebt dan moet je deze voordat je gaat spelen eerst stemmen. Sterker nog, het beste is om de snaren die er op zit er af te halen en te vervangen voor nieuwe. De standaard snaren die er op zitten zijn namelijk meer voor de sier dan dat ze ook echt een mooi geluid produceren.

Het stemmen van een gitaar gaat dus het makkelijkste met een elektronisch stemapparaat. Als gitarist is het sowieso verstandig om een stemapparaat aan te schaffen. Afhankelijk van jouw niveau en budget kun je een stemapparaat kiezen en ben je altijd in staat om jouw gitaar te stemmen. Niets is vervelender dan het spelen op een gitaar die niet goed gestemd is.

Stem jouw gitaar tussendoor regelmatig

Daarnaast moet je tussendoor natuurlijk altijd je de snaren van jouw gitaar regelmatig stemmen. De snaren staan constant onder spanning. Bij stilstand en wanneer de snaren aangeslagen worden, ze zullen op de den duur niet zuiver meer klinken met moeten gestemd worden.

De Boss TU-30 met metronoom

Zelf maak ik al lange tijd gebruik van de Boss TU-30. Het is een betaalbaar stemapparaat dat voorzien is van een metronoom. Hij is erg gebruiksvriendelijk en compact zodat je hem altijd met je mee kan nemen. Tevens is hij ook voorzien van een aansluiting om een elektro-akoestische of en elektrische gitaar te stemmen. Klik op de link hieronder om meer informatie te vinden over de Boss TU-30

Boss TU30 Tuner/Metronoom

Een superhandig apparaat als je jouw gitaar wilt stemmen of je ritme wilt oefenen met behulp van een ingebouwde metronoom. Voor een kleine prijs heb je dit leuke apparaat.

Klik hier voor de Boss TU-30
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *