Hoe moet ik mijn gitaar goed onderhouden?

Wij laten jou in dit bericht zien je waar je op moet letten en wat je vooral NIET moet doen

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Je hebt de gitaar gevonden die je zelf erg mooi vindt. Dit prachtige instrument ben je natuurlijk zuinig op en je wil hem zo lang mogelijk mooi houden. Bij een gitaar heb je veel met bewegingen, trillingen en wrijving te maken en dus met slijtage. Ook is het niet verstandig om je gitaar schoon te gaan maken met een huis-tuin-en-keuken allesreiniger. Lees hieronder wat je wel en wat je niet moet doen als je jouw gitaar goed onderhouden wil.

Zoals al we al eerder benoemd hebben bestaat zowel de akoestische als de elektrische gitaar uit een aantal verschillende elementen. Als jij je gitaar goed onderhouden wilt dan heeft elk van deze elementen zijn eigen aandachtspunten waar je aan moet denken. Volg onze tips op en zorg er voor dat je jarenlang plezier zult hebben van jou prachtige gitaar.

gitaar goed onderhouden

Wat te doen bij mijn gitaar-body/klankkast?

Ondertussen weten we natuurlijk allemaal welk onderdeel van de gitaar dit is. Dit is ook het onderdeel dat het meest opvallend is en deze wil je natuurlijk zo mooi mogelijk houden. Doordat dit onderdeel vaak aangeraakt wordt kan deze op den duur dof en vuil worden. Deze willen we natuurlijk mooi en glimmend houden. Allereerst is belangrijk om te onthouden dat het schoonmaken van dit deel gedaan moet worden met een microvezeldoek. Dan bestaat er als schoonmaakmiddel een speciale body/klankkast schoonmaakmiddel. Deze werkt erg goed om je body schoon te krijgen. Heeft jou gitaar een ruwe of matte afwerking op de body/klankkast? Zorg er dan voor dan er geen schoonmaakmiddel hierin achterblijft. Dit zal gaan uitslaan op de den duur.

Hoe krijg ik mijn hals en de toets weer goed schoon?

Het fredboard is de Engelse benaming voor de de hals met daarop de freds die samen de toetsen vormen. Wil je de gitaar goed onderhouden dan is het belangrijk om ook aan dit onderdeel goed aandacht te besteden. Wanneer je gitaar voorzien is van gelakte toetsen dan kun je deze schoonmaken op dezelfde manier als de body/klankkast. Of je gitaar voorzien is van gelakte toetsen kun je zien door hem goed tegen het licht te houden. Dan zie je snel genoeg of er een laklaag over de hals zit.

Niet gelakte hals

Is de hals niet gelakt dat vereist dit een andere aanpak voor het schoonmaken. Als de toetsen nog niet echt bleek zijn en nog de originele kleur hebben dan kun je deze gewoon schoonmaken met een wegwerppoetsdoek. Er zit dan een klein beetje vervuiling op de toetsen en deze poets je er zo af. Zit er iets meer vervuiling op de toetsen die er slecht af gaat dan moet je iets meer gewicht in de strijd gooien. Je kunt dan gewoon een universele poetsdoek gebruiken maar gebruik daarnaast speciale toetsen-schoonmaakmiddel. Dit zal er voor zorgen dat de vervuiling verdwijnt van de toetsen.

Wanneer je één van deze twee of beide handelingen gedaan hebt dan is het vuil van je hals af. In sommige gevallen lijken de toetsen op de hals alsnog dof en niet optimaal van kleur ten opzichte van toen de gitaar gekocht werd. Dan lijkt het er op dat het materiaal van de hals zelf een onderhoudsbeurt kan gebruiken. Hiervoor is speciale fredboardolie ontwikkeld. Poets dit goed over de hals en het hout van de hals zal weer de goede kleur krijgen. Een bijkomend voordeel hiervan is, wanneer je ooit besluit je freds te vervangen, dan zal dit zonder weinig problemen kunnen omdat de hals goed onderhouden is.

Gitaarfreds

Wanneer je dan toch bezig bent met het onderhoud van je hals met de toetsen daarop dan is het verstandig om ook even een goede blik op de freds te werpen. Deze langwerpige, stalen delen op de hals hebben ook de nijging om dof te worden na verloop van tijd. Doordat deze delen ook regelmatig aangeraakt worden zal dit de glans niet te goede komen. Wanneer je deze weer wil laten glanzen dan kun je dit vaak gewoon met een microvezeldoek doen. Verder heb je niks nodig. Alleen hiermee poetsen en het vuil verdwijnt al.

In sommige gevallen komt het voor dat door de stroef geworden freds het spelen van de akkoorden niet meer goed gaat. Ook het omhoog drukken van de snaren gaat dan moeilijker. Word dit na het poetsen niet beter dan is het verstandig om je met je gitaar naar een expert te gaan. Deze kan dan zien of de freds nog goed zijn of dat hier wat aan moet gebeuren.

Hoe om te gaan met andere metalen delen?

Naast de freds die op de hals zitten heeft een gitaar nog een aantal meer metalen onderdelen. Zowel de akoestische gitaar als de elektrische gitaar hebben meer metalen delen. De elektrische vaak wat meer maar hierbij zijn ook een aantal dingen die je goed moet onthouden. Allereerst is het verstandig om na een optreden of oefensessie je gitaar af te nemen met een vochtige doek. Na een oefensessie in vaak een broeierige oefenruimte is het wel zo fris dat je gitaar daarna weer goed schoon is.

Maar let op! Dit geldt alleen voor de niet-elektrische delen. Ter plaatste van elektrische onderdelen is het uit den boze om een vochtige doek te gebruiken. Zoals de meesten wel weten zijn water en elektriciteit geen goed combinatie. Grote hoeveelheden vocht op deze plekken kunnen grote problemen veroorzaken, je wilt geen kortsluiting krijgen wanneer je aan het spelen bent.

Buiten dat elektriciteit en water geen goede combinatie zijn is ook de combinatie water en staal geen goede. Wanneer water zich verzameld bij één van de draaiknoppen en daar blijft zitten dan zullen deze onderdelen op den duur gaan roesten. Roest is heel slecht weg te krijgen en resulteert ook vaak in het vervangen van de onderdelen die verroest zijn. Roest is een chemische reactie tussen vocht, zuurstof en staal dat er voor zorgt dat het staal deels weggevreten wordt. Dus het schoonmaken van elektrische en stalen delen wordt alleen gedaan met een droge doek, geen schoonmaakmiddelen of water gebruiken om problemen in de toekomst te voorkomen.

Onderhoud snaren en klank

De snaren, veel mensen denken dat er aan de snaren niet heel veel te onderhouden valt maar toch is dit niet helemaal waar. Als je een gitaar goed onderhouden wilt dan moet je ook je snaren aandacht geven. Na een oefensessie of optreden maak veel gitaristen de snaren van hun gitaar niet droog en schoon. Maar als je je snaren lang mee wil laten gaan en lang helder wil laten klinken dan is dit wel verstandig om te doen.

Mocht zich op de snaren toch vuil opgehoopt hebben dan kun je dit schoonmaken met een wegwerp-snaren-schoonmaakdoekje. Dit verwijdert het opgehoopte vuil. Mocht dit niet genoeg zijn en er nog steeds vuil op de snaren zitten dan moeten we iets grover geschut inzetten. Dan maken we gebruik van snaren-schoonmaakmiddel en deze gebruiken in combinatie met een universele schoonmaakdoek. Daarna moeten snaren er weer goed uitzien.

Zoals je vast al wel weet ontkom je er op den duur niet meer aan dat je de snaren zult moeten gaan vervangen. Er komt een moment dat ze gewoon op zijn en dat je nieuwe snaren op je gitaar moet gaan zetten. Hierover hebben wij ook een blogbericht gemaakt zodat jij ook weet waar je op moet letten wanneer de snaren van jouw gitaar vervangen moeten worden.

Luchtvochtigheid en gitaren

Zoals straks benoemd is vocht schadelijk voor een aantal delen van de gitaar maar wat te doen met luchtvochtigheid? Met luchtvochtigheid hebben we altijd te maken. De ene keer een hoge luchtvochtigheid en de andere keer een lage. Beide gevallen hebben invloed op de gitaar aangezien deze voor het overgrote deel gemaakt is van hout en hout is een natuurproduct. Natuurproducten reageren vrijwel allemaal op luchtvochtigheid.

Dus als jij je gitaar goed onderhouden wilt dan moet je ook denken aan de luchtvochtigheid. Wanneer je de gitaar op kamertemperatuur bewaard in een koffer of tas en heb je vaak al een goede plek van bewaren. Bij een akoestische gitaar en een lage luchtvochtigheid kun je er voor kiezen om een humidifier, een bevochtiger, bij in de tas te doen en deze in de klankkast te plaatsen. Deze zal er voor zorgen dat de luchtvochtigheid op het juiste niveau blijft.

Daarom wil ik je echt meegeven dat het superbelangrijk is om jouw instrument goed te onderhouden. Je hebt hierdoor veel langer plezier van jouw gitaar waar je zuinig op wilt zijn. Daarom kun je tegenwoordig ook allerlei producten vinden om jouw gitaar visueel mooi te houden maar ook om er voor te zorgen dat hij mooi blijft klinken.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *