Potmeter

Volledig geschreven is dit de Potentiometer. Het zijn de ronde draaiknoppen die je vaak aan een gitaarversterker ziet zitten. Potentiometers worden in heel veel technieken toegepast en hij wordt ook al heel lang toegepast. Bij een gitaarversterker wordt hij gebruikt voor verschillende dingen. Want er zit altijd meer dan 1 potmeter op een gitaarversterker.

Volume

Op een gitaarversterker zit altijd een potmeter waarmee je het volume kunnen regelen. Door de potmeter links of rechtsom te draaien veranderd het volume. Wanneer je de potmeter linksom draait dan zal het volume afnemen. Dit komt doordat bij het dichtdraaien van de potmeter er minder spanning naar de versterker kan, en dus wordt het geluid minder hard versterkt.

Geluidsmix

Dan zitten er ook altijd nog potmeters op een versterker om je geluidsmix te bepalen. De potmeters van de “Bass” “Mid” en “Treble” zitten vaak ook op een versterker. Hiermee kun je jouw eigen geluid creëren. Door te draaien aan de verschillende potmeters kun je tonen van een bepaalde frequentie harder of zachter laten horen en maak je jouw eigen, unieke geluidsmix.

We hebben ook een uitgebreid blogbericht hierover. Klik op de link als je meer wilt weten over hoe je een gitaarversterker in moeten stellen. Zo heb je binnen no-time jouw versterker goed ingesteld en ben jij klaar om een mooi stukje geluid te produceren.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Timo van Dijk
Muziek, en dan met name gitaar spelen is mijn grote passie! Van het spelen in mijn eigen bandje tot het lesgeven aan beginnende gitaristen, mijn hele leven draait om de gitaar. Op GitaarVermaak.nl deel ik de kennis en ervaringen die ik in de afgelopen 14 jaar als gitarist heb opgedaan. Zo weet jij precies hoe en met welk materiaal je moet beginnen, leer je hoe je jouw gitaar moet onderhouden en krijg je veel achtergrond informatie over de beste gitaristen en de nieuwste equipment!