Eddie van Halen

Gitarist en medeoprichting van de Hardrockband "Van Halen"

Edward Lodewijk (Eddie) Van Halen werd op 26 januari 1955 geboren in Amsterdam als zoon van Eugenia en Jan van Halen. Zijn vader had de Nederlandse nationaliteit en zijn moeder de Nederlands-Indische nationaliteit. De muzikale genen heeft Eddie van zijn vader Jan meegekregen. De vader van Eddie bespeelde namelijk jaren lang de saxofoon en de klarinet. Tot 1962 speelde Jan voor het luchtmacht kapel.

De jonge Eddie

Eddie van Halen is een geboren en getogen Amsterdammer waar hij zijn kindertijd doorbrengt. Hier speelt hij veel op straat en is eigenlijk nog niet echt heel veel met muziek bezig.

In 1962 verhuisd Eddie met zijn ouders en broer op 12-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten en gaan ze wonen in het plaatsje Pasadena in de staat Californië. De reden dat het gezin verhuisde naar Verenigde Staten was om daar hun geluk te beproeven.

Ze hoorden veel succesverhalen van familieleden die ook naar de VS verhuisd waren. Ze waren de betutteling en regeltjes in Nederland en het Nederlandse klimaat een beetje zat en besloten dus om te emigreren.

Embed from Getty Images

Muzikale broers

Eddie van Halen en zijn broer Alex waren allebei muzikaal. Ze begonnen allebei met pianospelen maar kwamen al snel tot de conclusie dat dit niet voor hun weggelegd was. Ze wilden toch de wat meer stevige muziek gaan spelen.

Eddie besloot om zijn pianospel te verruilen voor het drumstel. Dagelijks was hij bezig met oefenen. Terwijl Eddie aan het werk was om het drumstel af te betalen probeerde zijn broer het drumstel uit. Al snel bleek dat Alex beter was met het drumstel dan Eddie.

Eddie kocht op zijn beurt een elektrische gitaar. Hierna zou blijken dat Eddie een geboren gitarist was en geen drummer. Met Alex op de drum en Eddie op de elektrische gitaar was het allereerste kleine begin van de nu legendarische hardrockband “Van Halen” geboren.

Mammoth wordt geboren

Niet iedereen weet het maar Alex en Eddie begonnen hun band niet onder de naam “Van Halen”. De eerste bandnaam was namelijk “Mammoth”. in 1975 richtten Eddie en Alex van Halen samen met Mark Stone deze band op en begonnen ze hun eerste nummers op te nemen.

David Lee Roth was verantwoordelijk voor het opnemen van de muziek. Hij was zelf ook muzikaal ingesteld en kon zelf ook behoorlijk zingen. Hij deed zelfs een keer auditie bij Mammoth maar werd afgewezen als zanger.

Tot het moment kwam dat Eddie van Halen eigenlijk klaar was met zanger zijn. Hij wilde gitaarsolo’s spelen en niet zingen. Toten werd David Lee Roth alsnog aangetrokken als zanger en werd bassist Stone vervangen voor Michael Anthony. David is tot op de dag van vandaag nog steeds de zanger van “Van Halen”.

Roth was degene die de broers Van Halen er op wees dat er al een rockband bestond met de naam Mammoth. Roth stelde voor om de bandnaam te veranderen naar “Van Halen”. De rest is geschiedenis.

Samenwerking met Michael Jackson

Naast dat Eddie van Halen natuurlijk heel veel bezig was met zijn hardrockband “Van Halen” deed hij er ook nog heel veel andere dingen bij naast. Min of meer als soloartiest.

Zo heeft hij ook een keer samengewerkt met Michael Jackson. Dit was een bijzonder combinatie want men had nog niet vaak meegemaakt dat een R&B artiest samen ging werken met een hardrock artiest.

In het legendarische nummer “Beat It” van Michael Jackson wordt ook een gitaarsolo gespeeld. Deze solo werd bedacht en uitgevoerd door Eddie van Halen. Hierdoor werd het nummer niet alleen bekend bij R&B fans maar wisten ook hardrockfans deze single te vinden en te kopen.

Embed from Getty Images

Wolfgang van Halen

Wolfgang van Halen is de enige zoon de Eddie van Halen met zijn ex-vrouw Valerie Bertinelli heeft. Hij werd in maart 1991 geboren en heeft de muzikale genen van zijn vader en opa meegekregen.

Je raadt natuurlijk al wel naar welke bekende componist Eddie zijn zoon vernoemd heeft. Juist, na de geniale pianist en componist Wolgang Amadeus Mozart. Dat Wolfgang muzikaal was liet hij al vanaf jonge leeftijd merken. Vanaf 2004 al, op 13-jarige leeftijd staat hij op het podium met zijn gitaar.

De muzikale droom van Eddie en Wolfgang van Halen komt uit wanneer Eddie en zijn zoon, samen op het podium staan in de formatie “Van Halen”. Tot op de dag van vandaag is Wolfgang van Halen nog steeds de gitarist van deze formatie.

Er is niets dat Eddie niet spelen kon

Dit is een zin die door heel veel artiesten en gitaristen beaamd kan worden. Er was werkelijk niets te vinden dat Eddie niet kon spelen. Bij de meeste muziek en solo’s hoefde hij maar eventjes goed te luisteren, even een paar keer oefenen en hij kon het spelen.

Ook zijn muzikale fantasie ging veel mensen te boven. De muziek die hij geschreven heeft is uniek in allerlei vormen. Vooral zijn gitaarspel binnen de hardrockformatie deed de wereld regelmatig verbazen. Legendarische gitaarsolo’s en gitaar-riffs schudde hij zo uit de spreekwoordelijke mouw.

Een groot gemis

Op 6 oktober 2020 kwam dag die we met zijn allen aan zagen komen maar toch schrok de hele wereld. Op die dag huilden over ter wereld de gitaren. In de periode voor oktober 2020 werd er bij Eddie van Halen keelkanker geconstateerd.

Ondanks dat hij jarenlang keihard vocht tegen de ziekte heeft hij deze strijd helaas verloren. Op 6 oktober 2020 overleed hij aan de gevolgen van deze ziekte. Hij wordt door de hele gitaarwereld nog steeds enorm gemist. Zijn gitaar-riffs, zijn gitaarsolo’s en zijn persoonlijkheid zijn elk uniek op hun eigen manier.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.