James Hetfield

Oprichter, zanger en slaggitarist van Metallica

James Hetfield is oprichter, slaggitarist en zanger van de Amerikaanse Trash Metal band Metallica. Zijn band Metallica is sinds het uitbrengen van hun studio album “The Black Album” in 1991 één van de grootste, al dan niet de grootste Trash Metal band die deze wereld kent. Maar net als vele andere artiesten is deze weg naar de top ook voor James Hetfield alles behalve makkelijk geweest.

James zijn jonge jaren

James Hetfield werd geboren in de plaats Downey in de Amerikaanse staat Californië op 3 augustus 1963. Hij werd geboren als zoon van Cynthia Bassett en Virgil Lee Hetfield die op hun beurt fanatiek aanhanger waren van de Christian Scientists. Een religieuze stroming van het christendom de elke vorm van moderne medicatie en behandeling min of meer verbiedt. Zijn moeder was operazangeres en zijn vader was truckchauffeur. Toen James 13 jaar oud was besloten zijn ouders om uit elkaar te gaan.

Het feit dat zijn ouders aanhanger waren van deze religieuze stroming gaf Hetfield tijdens zijn carrière met Metallica inspiratie voor verschillende nummers. Onder andere “Dyers Eve” dat op “And Justice For All” staat en “The God That Failed” dat op “The Black Album” staat zijn gebaseerd op de geloofsovertuiging die deze groepering heeft.

James zijn eerste aanraking met muziekinstrumenten

De eerste aanraking met een muziekinstrument kwam voor James toen hij 9 jaar oud was. Hij begon op die leeftijd met pianolessen en kon op een gegeven moment een behoorlijk stukje piano spelen.

Totdat hij wat ouder werd. Als 14-jarige puber zag James in dat hij meer gemaakt was voor het gitaar spelen en ging toen ook verder met de gitaar. Als tiener heeft James ook een een paar kleine bands gespeeld.

Als kind gaf James Hetfield aan dat Aerosmith zijn grote voorbeeld was. Deze band was de reden dat James begonnen is met gitaar spelen.

Metallica wordt geboren

Wanneer James wat ouder wordt gaat hij op zoek naar andere jongens die in een band willen spelen. Via het blad The Recycler leert James in 1980 Lars Ulrich kennen. Tot op de dag van vandaag drummer en medeoprichter van de band Metallica. Ze spreken regelmatig af en in de zomer van 1981 wordt Metallica officieel geboren.

Met zijn tweeën kunnen ze natuurlijk nog niet zo veel als band. Dus gaan ze opzoek naar een gitarist en een bassist. Deze vinden ze in de namen Ron McGovney en Dave Mustaine. Samen met deze twee heren worden de eerste nummers van Metallica opgenomen. Tussen deze eerste nummers zitten meteen de nu legendarische nummers als “Seek & Destroy”, “Motorbreath” en “Whiplash”

Ron McGovney en Dave Mustain werden al snel vervangen binnen de band. Voor hen in de plaats kwamen op gitaar Kirk Hammet en op basgitaar Clifford (Cliff) Burton. Kirk Hammet is op dit moment nog steeds de gitarist van Metallica

Embed from Getty Images

Rechts op de foto zie je een jonge James Hetfield.

1 van de zwartste momenten in het leven van James

1 van de zwartste momenten, misschien wel het zwartste moment in het leven van James komt op 27 september 1986. Terwijl Metallica ten ere van hun 3e album “Master of Puppets” de wereld rondtoerde tijdens de “Damage Inc.” tour zijn ze in Zweden aan beland om een aantal optredens te gaan doen.

Op 27 september reizen de band en zijn crew per bus op weg naar de volgende plaats om de dag erna op te gaan treden. Terwijl de bandleden en de crew liggen te slapen in de bus raakt de bus van de weg, komt in een slip een slaat op kant.

Alles en iedereen schrikt wakker van de klap maar niemand lijkt op het eerste gezicht zware verwondingen te hebben. Op 1 persoon na en dat is mede bandlid en beste vriend van James, Cliff. Door de zwieper die de bus gemaakt heeft is Cliff uit het raam geslingerd en is de bus bovenop hem beland en wordt hem dit fataal.

James raakt op dit moment zijn allerbeste vriend kwijt waar hij alles mee deelde. Decennia later zou James toegeven dat hij de dood van Cliff nooit goed heeft kunnen verwerken.

James grijpt naar de drugs en drank

Vrijwel meteen na de dood van hun vriend en bassist Cliff Burton gaat Metallica door. 2 weken na het dodelijke ongeluk van Cliff staan ze alweer op het podium met een nieuwe bassist. Jason Newsted heeft de overleden Cliff vervangen en staat nu samen met James, Lars en Kirk op het podium.

De dood van Cliff grijpt James elke dag aan, week na week, maand na maand, jaar na jaar. Hierdoor grijpt hij steeds vaker naar de drugs en drank om het verlies van Cliff een beetje te kunnen vergeten. Hierdoor wordt zijn eigen gezondheid er niet beter op en staat hij soms te stuntelen op het podium.

Persoonlijke vetes met Jason

Ondanks dat James 1 van de 2 personen was die Jason kozen als vervanger van Cliff heeft hij nooit goed door 1 deur gekund met Jason. Jason was het 5e wiel aan de wagen binnen band. James negeerde hem altijd en weigerde Cliff krediet te geven voor alles wat hij bijdroeg aan de band.

Deze persoonlijk vetes met Jason duren zolang als Jason bij de band zit. Niet alleen James maar ook Lars kan het niet goed vinden met Jason. Alleen Kirk Hammet was degene die wel met Jason kon.

Door de drugs -en drankproblemen van James heeft hij steeds vaker de neiging om agressief te worden richting Jason. Jason was in veel gevallen de rust zelve en liep gewoon weg. Deze vetes liepen door tot het jaar 2001 toen Jason min of meer door James gedwongen werd de band te verlaten vanwege een eigen project genaamd EchoBrain waar hij mee bezig was.

De waaghals James Hetfield

Op of naast het podium, James Hetfield staat bekend als een waaghals die wel van een gevaarlijke stunt houdt. Metallica gebruikt sinds jaar en dag al veel vuur op het podium. Uiteraard ook omdat James dit natuurlijk prachtig vindt.

Het meest opvallende ongeluk was wel met zo’n geval. Tijdens hun optreden in het voorprogramma van Guns ’n Roses in Montreal op 8 augustus 1992 ging het mis. James stond veel te kort bij een van vuurspuwers die in het podium verwerkt zaten.

Het vuur ging af en James stond er pal naast. Hij had het geluk dat zijn gitaar tussen hem en het vuur in zaten. Hierdoor werd hij nog een klein beetje bescherm maar veel van zijn linker arm was verbrand. Hierdoor werd Metallica genoodzaakt om heel wat optredens af te zeggen. Toch stond James na 17 dagen weer op het podium te spelen.

James zakt steeds verder weg

Gaandeweg de jaren ’90 van de vorige eeuw zakt James steeds verder weg van de werkelijkheid. Door zijn ernstige drank -en drugsverslaving raakt hij steeds verder het contact met de realiteit kwijt en duwt hij alle mensen die om hem geven van zich af.

Het dieptepunt hiervan wordt bereikt in 2001. Jason wordt uit de band gezet, Metallica zit zonder bassist en de ernstig verslaafde James wordt opgenomen in een afkickkliniek om van zijn drugs -en drankverslaving af te komen.

2003: Back on Track

Na 2 jaar druk geweest te zijn met afkicken is het James gelukt om clean te worden. In 2003 gaat Metallica op zoek naar een nieuwe bassist en die vinden ze in Robert Trujillo. De vervanger van Jason met een opvallend uiterlijk bespeeld tot op de dag van vandaag nog steeds de basgitaar bij Metallica.

De band brengt in dat jaar het album St. Anger uit. Een album waarop men niks anders doet dan afreageren. De dood van Cliff, de moeizame relatie met Jason, de verslaving van James, alles moet er uit en dat gebeurd met dit album. 11 nummers lang raggen, geen enkel gitaarsolo en teksten die alleen maar over dood en verderf gaan. Metallica is back!

Embed from Getty Images

James Hetfield tijdens een optreden van Metallica in 2019

De jaren erna gaan goed

De jaren die volgens zijn goed voor Hetfield. Hij heeft de dood van Cliff een plek kunnen geven en bouwt een goede band op met bassist Robert Trujillo. Verschillende albums worden weer opgenomen door de band en de wereld houdt weer van Metallica.

“Hardwired to Self-Destruct” is voor velen toch wel de ultieme comeback van James Hetfield zijn Metallica. In 2016 word deze plaat uitgebracht en met platen als “Spit out the Bone”, “Halo on Fire” en “Lords of Summer” staat James, samen met Metallica weer aan de top van de Trashmetal.

2019, het jaar dat het wéér misgaat

Totdat het naar vele goede jaren het in 2019 weer misgaat. Aan het begin van het jaar beginnen de problemen met drugs en drank weer op te spelen bij James. Uiteindelijk in september van dat jaar laat hij zich wederom opnemen in een afkickkliniek.

Hierdoor worden miljoenen Metallica fans overal ter wereld teleurgesteld omdat vele optredens afgezegd moeten worden vanwege James zijn persoonlijke problemen. Hij verblijft lang in de afkickkliniek om weer helemaal nuchter te worden.

Terwijl de band in die periode ook aan een nieuw album aan het werken was slaat wereldwijd de Corona pandemie toe en is er nog geen enkel uitzicht op optredens van James en Metallica. Ook op de vraag of en wanneer eventueel het nieuwe album uitkomt kan niemand nog een antwoord geven.

Lees het complete verhaal van James Hetfield in het indringende boek “So Let it be Written” dat je kunt vinden op onze Boekenplank!

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.