Johnny Cash: The Greatest of all Time?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Wie ook maar een klein beetje wat met gitaar spelen of gitaarmuziek heeft die kent natuurlijk de naam Johnny Cash wel. Johnny Cash was in de ogen van heel veel mensen 1 van de geweldigste artiesten die de gitaar bespeelde en daarbij zong. Zijn Country en Rockabilly muziek werd wereldwijd bekend en door iedereen omarmd op een gegeven moment. Dit is het indrukwekkende verhaal van misschien wel de “Greatest of all Time” als het gaat over Countrymuziek.

Inhoudsopgave

Of het nu “The Ring of Fire”, “Cats in the Cradle”, “I Walk the Line”, “Thing Called Love” of een andere wat minder bekende plaat. Altijd als ik Johnny Cash weer hoor dat kan ik enorm van zijn muziek genieten.

Deze manier van het brengen van Country muziek omarm ik al mijn hele leven. Johnny Cash is daarom ook 1 van mijn favoriete artiesten en daarom weid ik dit blogbericht helemaal aan hem.

Cash zijn jonge jaren

“The Man in Black” werd Johnny Cash genoemd omdat hij altijd een zwart pak droeg werd geboren op 26 februari 1932 in Nashville (Tennesee) in de Verenigde Staten als zoon van een arme katoenboer.

Cash kwam er al heel snel achter dat hij passie voor muziek had. Vanaf zijn 12e levensjaar begon “The Man in Black” al met het schrijven van zijn allereerste liedjes. Hij was op dat moment al gefascineerd door de countrymuziek die hij op de radio hoorde. Op dat moment schreef hij zijn muziek nog zonder zijn bekende gitaar.

Dienstplicht in de BRD

De Tweede Wereldoorlog was nog niet zo heel lang voorbij toen het moment kwam dat Cash vanwege de dienstplicht door het Amerikaanse leger naar de BRD (Bundes Repulik Deutschland), voormalig West-Duitsland, werd gestuurd.

Dit was de plek waar Johnny Cash zijn allereerste gitaar wist te kopen. Hij verdiende een paar cent in het Amerikaanse leger een hiermee besloot hij dus zijn allereerste gitaar te kopen.

In zijn vrije uren was hij vaak samen te vinden met zijn gitaar om wat te oefenen met het gitaar spelen. Hij wilde namelijk wanneer hij terug kwam van zijn dienstplicht graag in een band gaan spelen.

Grote dromen

Nadat hij zijn dienstplicht gedaan had voor de VS in de BRD kwam hij terug naar huis. Met als grote droom, een wereldberoemde countryartiest worden. Een droom die hij na begon te jagen want dit was alles wat hij wilde in zijn leven.

Cash was verhuist naar de plaats Memphis ook in de staat Tennesee met zijn toenmalige vrouw Vivian Liberto. ’s Avonds oefende hij wat met 2 andere mannen met het gitaar spelen. Samen met een andere gitarist en een basgitarist waren ze elke avond bezig met oefenen.

Audities doen voor het grote werk

In 1955 besloot Johnny Cash er voor te kiezen om zijn allereerste echte auditie te gaan doen bij een platenmaatschappij. Dit gebeurde bij Sun Records. Na zijn eerste auditie werd hij naar huis gestuurd met het bericht dat dit niet was wat men zocht bij Sun Records

Cash was Cash door gewoon door te blijven gaan en meerdere keren weer bij Sun Records auditie te doen. Naar een aantal mislukte pogingen lukte het hem uiteindelijk om bij deze platenmaatschappij voet aan grond te zetten.

Met het nummer “Hey Porter” had Johnny Cash zijn allereerste hitje. Het was nog geen wereldwijd succes maar de mannen van Sun Records zagen er wat in. Iets commercieels waarvan zij ook een graantje mee zouden kunnen pikken.

De wereld ontmoet Johnny Cash

Niet veel later, in 1956, kwam het moment dat de rest van de wereld Johnny Cash ontmoette. Een jonge jongen met wilde dromen waarvan de wereld, met name de Countrywereld, nog nooit gehoord had.

In dit jaar bracht hij zijn allereerste nummer “Folsom Prison Blues” uit. Dit was niet meteen een gigantische hit maar toch, deze plaat wordt tegenwoordig nog heel veel gedraaid en erg gewaardeerd.

De wereld leerde Cash echt kennen toen hij in datzelfde jaar het nummer “I Walk the Line” uit bracht. Zijn allereerste hit wat zijn definitieve doorbraak betekende. 6 weken lang stond dit nummer op nummer 1 in de “Country Top 5” en niet veel later belandde het nummer ook in de Pop Top 20.

Herrie in de keuken met Sun Records

In het jaar 1957 werd door Sun Records Johnny Cash’ zijn allereerste LP uitgebracht. De titel van dit album was “Johnny Cash With His Hot and Blue Guitar”. Dit was een behoorlijke mijlpaal want Cash was de allereerste artiest die bij Sun Records zijn eigen, complete LP uitgebracht had.

Toch was dit ook het jaar dat er een ruzie ontstond die later zou zorgen voor de breuk tussen Cash en Sun. Johnny wilde namelijk na zijn debuutalbum een Gospelalbum opnemen. Deze wensen werd echter door Sun Records genegeerd, zij waren van mening dat dit niet de volgende juiste stap was.

Het rommelde al een tijdje tussen Cash en Sun en deze ruzie was de druppel die de emmer deed overlopen. Cash besloot zijn overeenkomst met Sun op te zeggen en vertrok richting Columbia Records.

Slopende touren met “The Tennesee Three”

Cash trad natuurlijk niet alleen op en had een band om zich heen. Deze backing die zich “The Tennesee Three” noemden begon in 1960 aan een tour door de Verenigde Staten. Johnny Cash (die niet bij mee wordt geteld bij de “Three”), Marshall Grand (contrabas), Luther Perkins (elektrische gitaar) en W.S. Holland (drummers) begonnen aan een slopende tour van 300 shows per jaar.

Doordat de groep muzikanten meerdere jaren achter elkaar bijna dagelijks een optreden had begon dit ook zijn tol eisen. De bandleden en ook Johnny Cash stond mentaal op scherp en het was wachten tot er 1 van de 4 zou instorten.

Drank -en drugproblemen nemen het over

De tol van het waanzinnig veel toeren betaalde Cash toen drank en drugs zijn leven overnamen. Om al het toeren vol te kunnen houden raakte hij Cash verslaafd aan amfetamine. Deze synthetische drug was het enigste dat hem nog overeind hield. Hiermee kon hij het toeren volhouden terwijl zijn lichaam eigenlijk “NEE” schreeuwde.

June Smith, de vrouw van één van zijn drinkvrienden, was degene die Cash altijd bijstond tijdens het overwinnen van deze verslaving. Samen met June bleef Johnny vechten en overwon hij zijn verslaving. June zou later de vrouw van Cash worden waarmee hij tot aan zijn dood getrouwd zou blijven.

Deze helse detox periode van Johnny Cash heeft ook iets legendarisch voortgebracht. Tijdens deze periode van afkicken schreef Cash namelijk het nummer “Ring of Fire”. Misschien wel het allergrootste nummer dat hij ooit geschreven heeft.

Een nieuw leven begint

Na deze periode van drank en drugs wist Cash dat hij zijn leven moest veranderen. Hij wilde een nieuwe start maken. In 1966 scheidde hij van zijn toenmalige vrouw Liberto waarmee hij vanaf 1954 getrouwd was.

2 jaar later trouwde Cash met de vrouw van zijn voormalige drinkvriend. June werd de nieuwe vrouw van Johnny Cash. De vrouw die hem bij had gestaan tijdens de meest duistere periode van zijn leven werd zijn vrouw. Een vrouw voor de rest van zijn leven zou later blijken.

Tijdens jaren 60 bracht Cash nog 2 nieuwe albums uit. Zijn live optreden in de Folsom Prison en een live optreden in de gevangenis van San Quentin. Cash trad in dit decennium heel veel op in gevangenissen.

Vechten tijdens de jaren ’70

Iets dat het leven van zowel Johnny als June beheerste tijdens jaren 70 van de vorige waren de rechten van Indianen en gevangen. Op dat moment in de geschiedenis had Indianen en gevangen weinig rechten in de VS.

Johnny en June waren van mening dat dit moest veranderen. Johnny was een ware patriot die vond dat zijn land hem van alles gegeven had en dat hij dit terug moest geven aan het land. Zijn patriottisme gaat zo ver terug tot aan de tijd dat alleen de Indianen nog in de VS woonden. Daarom maakte hij zich zo ontzettend hard voor de rechten van deze mensen.

De uitspraken en ideeën van Cash werden door links en recht Amerika omarmt. In 1975 bracht hij een autobiografie uit waarin hij alles beschrijft wat hij meegemaakt heeft en hoe hij er over denkt.

Muziek is zijn leven

In alle decennia’s die hierna volgen blijft Cash waanzinnige muziek maken die de hele wereld raakt. In 1993 verhuist hij voor de laatste keer naar een andere platenmaatschappij omdat de vorige maatschappij Cash op straat zette.

Bij American Records blijft Cash de muziek maken waar hij goed in is en worden er nog meerdere albums uitgebracht. Vaak werd hij genomineerd voor prijzen en won zelf een Grammy Award voor de videoclip van het nummer Hurt.

Richting het jaar 2000 ging het steeds slechter met de gezondheid van Cash. Hij had natuurlijk een ruw leven gehad en er werd bij hem ook nog diabetes ontdekt. Dit alles gecombineerd zorgde er voor dat hij op 12 september 2003 op 71-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van zijn diabetes.

Tot op de dag van vandaag wordt Cash gezien als een van de allergrootste countryartiesten die er bestaan heeft. Voor mij persoonlijk is hij de allergrootste Countryartiest. Bijna dagelijks geniet ik van zijn prachtige gitaargeluid en zijn diepe baritonstem. Door zijn roemruchtige carriére is er heel veel over deze man geschreven. De meest complete biografie van ruim 700 pagina is geschreven door Robert Hillburn.

Johnny Cash: De ultieme biografie

Met ruim 700 pagina’s is dit de meest complete biografie die tot in detail het leven weerspiegeld van deze country held. Een zeer indringend maar ook passievol verhaal.

Klik hier voor dit boek!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.