Wat is een goede beginnersgitaar? Dit moet je weten!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Wat is een goede beginnersgitaar? Deze vraag wordt heel vaak gesteld en hierover zijn de meningen ook heel vaak verdeeld. Daarom kan het best wezen dat je op een andere website een andere mening tegenkomt dan die van mij.

Deze week ga ik jouw in een blogbericht vertellen wat volgens mij, namens GitaarVermaak, een goede beginners gitaar is. Uiteraard ga ik je ook vertellen waarom ik vind dat dit zo is, een advies is leuk maar moet natuurlijk wel goed onderbouwd zijn toch? Here we go.

Welke soort is een goede beginnersgitaar?

Er zijn tegenwoordig ontelbaar verschillende soorten gitaren te vinden. Allerlei verschillende soorten en maten en met elk weer zijn eigen eigenschappen. Vooral wanneer jij je als beginner afvraagt wat een goede beginnersgitaar is kun je best in de war raken.

Door de bomen zie je het bos niet meer en dan kan het heel lastig zijn om vanuit je eigen inzicht een gitaar te kiezen. Je begint namelijk net en dan heb je nog niet zo heel veel inzicht als het gaat op de vraag wat een goede beginnersgitaar is.

Mijn mening, begin met een akoestische beginnersgitaar

Deze mening heb ik natuurlijk niet zomaar uit de lucht gegrepen. Deze mening heb ikzelf ook van anderen gehoord en toen ik net leerde gitaar spelen heb ik deze mening opgevolgd en ben zelf ook begonnen met een akoestische beginnersgitaar.

Ook het financiële plaatje liet mij de keuze maken om met een akoestische gitaar te beginnen. Alhoewel bij mijn favoriete muzieksmaak (metal) weinig akoestische gitaren gebruikt worden begon ik er wel mee.

Ik dacht bij mijzelf, als ik begin met een elektrische gitaar heb ik niet alleen een gitaar nodig maar ook een versterker. Ik ben ook opzoek gegaan naar een goede goedkope akoestische gitaar. Deze heb ik toen ook gevonden.

De gitaar was in die zin niks bijzonders maar voor een beginner was het een prima gitaar. Ik was immers aan het kijken of het gitaar leren spelen voor mij wat was en ik had hem nodig voor mijn online gitaarcursus die ik aangeschaft had.

wat is een goede beginnersgitaar

Akoestische Western beginnersgitaar

Uiteraard, als je gaat Googlen op “Akoestische gitaar” dan krijg je nog steeds waanzinnig veel mogelijkheden en de ene nog duurder dan de andere. Ook binnen de akoestische gitaren zijn er enorm veel soorten verkrijgbaar.

2 meeste voorkomende soorten zijn de akoestische Western gitaar en de akoestische Spaanse gitaar. En wat is nu een goede beginnersgitaar van deze 2? Ze hebben namelijk allebei hun eigen eigenschappen.

De belangrijkste reden om te beginnen met akoestische Western gitaar is de hals van de gitaar. De hals is vanzelfsprekend het deel waarover de snaren gespannen zitten. De hals verschilt nogal als je de Western en  Spaanse gitaar met elkaar vergelijkt.

De hals van een Western gitaar is namelijk een stuk slanker. Dit geeft als groot voordeel dat jij als beginner jouw hand veel beter om de hals krijgt om de snaren in te drukken. Zou je beginnen met een Spaanse gitaar, dan krijg je jouw vingers er veel moeilijker omheen.

Een nadeel van de Western gitaar is dat deze voorzien is van stalen snaren. De Spaanse heeft nylon snaren en deze voelen over het algemeen wat zachter aan. Dus als je gaat leren gitaar spelen met een akoestische Western gitaar is het belangrijk dat je wat eelt kweekt op jouw vingertoppen.

Wat kost een goede beginnersgitaar?

Wat is een goede beginnersgitaar en wat kost deze? Ja op deze vraag kan ik natuurlijk niet exact een antwoord geven. Je kunt het namelijk zo gek maken als dat je zelf wilt. Natuurlijk raad ik je wel aan om niet meteen een gitaar van vele honderden euro’s te kopen.

Waarom niet? Nou je weet als beginner nog niet zeker of gitaar spelen echt wat voor je is. Koop je een gitaar van vele honderden euro’s en blijkt dat gitaar spelen niets voor jou is? Dan zou het jammer zijn dat een mooie en dure gitaar aan de muur belandt als decoratie.

Toen ik mijn allereerste gitaar kocht was dit een akoestische Western gitaar van Ibanez. Deze kostte mij destijds iets van €130 en dat vond ik meer dan genoeg als een beginner die nog niet zeker wist of gitaar spelen wel echt iets voor hem was. Dus zo’n soort bedrag zou ik het gedachte houden als ik jou was.

Koop ook geen spotgoedkope gitaar

Natuurlijk heb je ook nog de optie een spotgoedkope gitaar te kopen bij één of andere budget webshop. Bij dit soort webshops kun je soms al een gitaar krijgen voor minder dan €30. Spotgoedkoop natuurlijk maar handig?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen maar ik zou dit niet doen. Dit soort gitaren zijn gewoon geen goede gitaren. Het goedkope ontwerp leent zich niet voor een mooi geluid en vaak is het ook maar de vraag of de verkregen materialen überhaupt wel enigszins duurzaam zijn.

Als je echt een serieuze intentie hebt om te leren gitaar spelen dan zijn deze gitaren absoluut niet de juiste die je zoekt. Helemaal niet als je straks wat beter wordt. Dit soort gitaren schieten op het begin al tekort, laat staan als je straks wat beter bent.

wat is een goede beginnersgitaar

Hoe lang gaat een beginnersgitaar mee?

Wat is een goede beginnersgitaar en hoe lang gaat zo’n gitaar mee? Hiermee bedoel ik natuurlijk niet hoe lang hij als gitaar mee gaat. Als je er zuinig op bent en hem goed onderhoudt dan kan ook een beginnersgitaar jarenlang mee.

Ik bedoel hiermee, tot wat voor een niveau kun je blijven spelen met een beginners gitaar? Dat hangt helemaal af van wat voor een gitaar jij kiest om mee te beginnen. Bijvoorbeeld de goedkopere gitaren van het merk Fazley zijn niet zo heel duur in aanschaf maar doen ook al gauw tekort als jij een wat hoger niveau hebt dan dat van een beginner.

Kies je daarentegen voor een merk dat iets duurder is, bijvoorbeeld het merk Ibanez, dan heb je een gitaar die voor meerdere niveaus geschikt is. Het is dus belangrijk dat je nadenkt over wat jouw budget is en hoe zeker je van jezelf bent of je ook echt gitaar gaat blijven spelen.

Bij zowel Ibanez als alle andere merken zijn de akoestische Western gitaren voor beginners in principe allemaal dreadnought gitaren. Deze bouwvorm van de body/klankkast is in principe de standaard tegenwoordig als het gaat om akoestische Western gitaren.

Koop een gitaar die je mooi vindt

Het laatste advies dat ik je geven wil als je als beginner een gitaar wilt gaan kopen, koop een gitaar die je mooi vindt. Misschien denk je dat dit niet zo heel veel uitmaakt maar dat doet het wel.

Als jij namelijk een gitaar hebt gekocht die je zelf erg mooi vindt en je zet hem in het zicht, bijvoorbeeld in de woonkamer, dan ben je veel sneller geneigd om te gaan oefenen.

Op die manier trigger jij jezelf sneller om elke dag de gitaar op te pakken en tijd te besteden aan het leren gitaar spelen. Dus zie jij een gitaar die je heel mooi vindt maar die misschien iets duurder is en kun je het betalen? Kies dan echt voor de gitaar die jij mooi vindt, dit draagt alleen maar bij om sneller, goed gitaar te leren spelen.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *