Ibanez

De geschiedenis van Ibanez gaat ver terug in de tijd, heel ver terug in de tijd. De eerste basis van dit ondertussen wereldbekende merk gaat terug naar het begin van de vorige eeuw.

De eerste basis van dit gitaarmerk werd namelijk al in het jaar 1908 gelegd. Het bedrijf Hoshina Gakki werd in dit jaar opgericht door de Japanse man Matsujiro Hoshino. Op dit moment hield het bedrijf zich nog niet bezig met het maken van gitaren. Het was namelijk een boekhandel waar muzikanten, die allerlei instrumenten bespeelden terecht konden voor bladmuziek.

1935: Het jaar dat Hoshino Gakki Ibanez opricht

1935 is het jaar dat het bedrijf Hoshino Gakki onder leiding van Matsujiro Hoshino het gitaarmerk Ibanez opricht. Op dat moment heet het merk nog Ibanez Salvador maar de naam wordt als snel omgedoopt naar het simpele “Ibanez”.

1935 was ook het jaar de eerste Ibanez gitaar ontworpen werd. De eerste Ibanez gitaren, die toen allemaal nog met de hand gemaakt werden, kwamen in datzelfde jaar ook op de Japanse markt.

Omdat de Spaanse gitaar ook het Verre Oosten bereikt had werd de gitaar steeds populairder onder de bevolking. In de jaren voor de oprichting van Ibanez was het hebben van een Spaanse gitaar vooral nog weggelegd voor het welvarende deel van de bevolking.

Daarom wilt Hoshino Gakki akoestische Spaanse gitaren op de markt brengen die praktisch voor iedereen betaalbaar zijn. Hiermee doet het bedrijf een goede zet. De eerste modellen Spaanse gitaren van dit merk worden goed verkocht in Japan.

De ontwikkeling van het bedrijf stagneert nogal op het moment dat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Mensen kopen geen gitaren meer een materialen die Ibanez zo hard nog heeft worden gebruikt voor de Japanse oorlogsmachine. Toch behoudt Hoshina Gakki het merk Ibanez om na de oorlog verder te bouwen aan het merk Ibanez.

Eind jaren ’50, het moderne tijdperk breekt aan

Nadat ook in 1945 de Tweede Wereld oorlog in Japan eindigt is het land economisch helemaal kapot. De Amerikanen hebben op brute wijze de oorlog beëindigd door met het ontsteken van 2 kernwapens 2 grote steden in het land in puin te leggen en er breekt een enorme schaarste aan in het land, ook voor materialen die Ibanez zo hard nodig heeft.

Het oplossen van deze enorme schaarstes kost in Japan meer dan 10 jaar. Halverwege de jaren ’50 is de economie weer redelijk op peil en beginnen bedrijven weer te investeren en vooral ook te produceren.

Dit geldt ook voor Ibanez. In het jaar 1957 breekt eigenlijk het moderne tijdperk aan voor het merk Ibanez. Het merk is bezig geweest met het ontwikkelen van nieuwe instrumenten. Naast dat het merk akoestische gitaren maakt zijn ze ook begonnen met het ontwikkelen en produceren van elektrische gitaren. Het op grote schaal produceren van elektrische gitaren begon begin jaren ’60.

De “Lawsuit Guitars” van Ibannez

Het meest roemruchtige tijdperk voor Ibanez breekt aan begin jaar ’60 met de zogeheten “Lawsuit Guitars” die Ibanez op dat moment maakt. Een aantal grote merken waren namelijk van mening dat Ibanez hun gitaarontwerpen gebruikte voor hun eigen gitaren.

Merken als Fender, Gibson en Rickenbacker spanden meerdere rechtszaken aan tegen Ibanez omdat zij van mening waren dat het merk hun ontwerpen gestolen had waar patenten en octrooien op rustten.

Meerdere malen werd Ibannez in het gelijkt gesteld door de rechter. De modellen leken wel een beetje om de ontwerpen van de grote merken maar het was nou niet echt een 1 op 1 kopie oordeelde de rechter vaak.

Tijdens deze periode werd Ibanez erg bekend met haar “Iceman” en “Roadstar” serie elektrische gitaren die bij veel gitaristen in de smaak vielen. Vanaf dit moment bleef Ibanez zijn eigen gitaren maken en werden er ook geen rechtszaken meer aangespannen.

Vanaf de jaren ’80 gaat het echt hard

Vanaf de jaren ’80 van de vorige eeuw gaat het echt hard met Ibanez. Het bedrijf groeit enorm en heeft in Japan een aantal grote gitaarfabrieken in gebruik genomen waar hun gitaren geautomatiseerd samengesteld worden.

Eigenlijk in alle segmenten gitaren is Ibanez te vinden. Van akoestische Western gitaren tot semi-akoestische gitaren tot aan elektrische basgisteren. Het merk schroomt zelfs niet om ook randapparatuur te gaan maken.

Ook versterkers van Ibanez zijn eigenlijk niet meer weg te denken. Toch blijft hun primaire doel het maken van gitaren. Veel en grote versterker maken dat laten ze over aan merken als Marhsall.

Tot op de dag vandaag zijn deze successen van Ibanez doorgegaan. Het Japanse merk zet op jaar basis vele duizenden gitaren weg op de wereldwijde markt en heeft zich stevig gevestigd binnen de grote producenten. Ibanez is tegenwoordig dus ook niet meer weg te denken als gitaar fabrikant.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.