Ibanez Dreadnought akoestische gitaar, erg betaalbaar!

En echt een stukje kwaliteit dat je in huis haalt

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Het merk Ibanez gaat al heel wat jaren mee als we het hebben over het bouwen van akoestische dreadnought gitaren. Al vanaf halverwege de jaren ’30 van de vorige eeuw maakt dit merk akoestische gitaren. Tegenwoordig maken ze eigenlijk alle soorten gitaren, tot aan elektrische basgitaren en zelfs ook ook versterkers. Maar dit blogbericht gaan we wijden aan de Ibanez dreadnought akoestische gitaren.

Ibanez is een merk dat in staat is geweest om een goede dreadnought akoestische gitaar voor iedereen bereikbaar te maken. Ook voor gitaristen die misschien een wat kleiner budget hebben of voor beginners die op zoek zijn naar een beginnersgitaar van Ibanez.

Ibanez is wel een merk waarbij je het zo gek kunt maken als je zelf wilt. Je hebt een Ibanez Dreadnought akoestische gitaar voor iets minder dan €200 maar je kunt ze ook krijgen voor meer dan €600.

Dit is ook wel een beetje de kracht van Ibanez. Doordat ze eigenlijk in alle budgetklassen te vinden zijn kunnen ze ook een hoop mensen bereiken met hun Dreadnought akoestische gitaren.

Prijsklassen Ibanez Dreadnought akoestische gitaar

Omdat Ibanez zo’n breed scala aan de akoestische dreadnought gitaren heeft is het wel fijn om te weten welke prijsklassen er zijn. Zo kun jij, afhankelijk van jouw budget, goed bepalen welke gitaar je kunt kopen en wat voor een kwaliteit deze gitaar dan heeft.

In dit blogbericht gaan we het alleen hebben over akoestische dreadnought gitaren van Ibanez, niet over elektro-akoestische gitaren. Deze maakt Ibanez ook maar dat volgt in een ander blogbericht.

Ibanez akoestische dreadnought gitaar voor minder dan €200

Ibanez maakt betaalbare akoestische dreadnought gitaren maar ze zijn niet zo spotgoedkoop dan sommige ander merken. Een akoestische dreadnought gitaar van Ibanez ga je onder de €200 namelijk niet vinden.

Dit merk hecht namelijk heel erg veel waarde aan een mooi en goed product. Daarom zal je Ibanez in de onderste segmenten van de prijzen niet vinden als je een nieuwe dreadnought gitaar wilt kopen.

Wil of kun jij het niet opbrengen om een gitaar van meer dan €200 te kopen dan is het uiteraard niet erg. Dit houdt wel in dat het aanschaffen van een nieuwe Ibanez dreadnought akoestische gitaar wel lastig wordt.

Dan is het misschien een idee om te gaan kijken naar een ander merk dat goedkopere gitaren maakt.

Ibanez akoestische dreadnought gitaar tussen €200 en €500

Dit is het prijsklassement waarin de Ibanez akoestische dreadgitaren het meest te vinden. Hiervan is zit het overgrote deel dichter bij de €200 dan bij de €500.

Je hoeft dus helemaal geen godsvermogen uit te geven als je ook in het bezit wilt komen van een Ibanez akoestische dreadnought gitaar.

Het prijsverschil tussen deze gitaren is te verklaren door de kwaliteit van de gitaren. Bij de duurdere gitaren maakt Ibanez gebruik van zeldzamere materialen die de klank ten goed komen maar de prijs niet.

De goedkopere Ibanez akoestische dreadnought gitaren

Het prijsverschil zit hem dus in de samenstelling en de gebruikte materialen van de gitaar. Maar wat zijn deze verschillende nu? Wat is het verschil qua kleur? Wat is het verschil qua uiterlijk, dat ga ik in dit stukje van het bericht vertellen.

Wat vooral het verschil maakt is de verschillende materialen die gebruikt worden en hoe ze gebruikt worden. Bij een wat duurdere Ibannez akoestische dreadnought gitaar worden bijvoorbeeld betere houtsoorten gebruikt dan bij de goedkopere.

Deze houtsoorten hebben de eigenschap dat ze vaak mooier en beter klinken. Het luisterend oor van een gitarist hoort ook zeker het verschillen tussen de klanken. Je moet bij jezelf nagaan hoeveel jouw deze mooiere klanken waard zijn. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen zijn budget €600 is.

Welke houtsoorten maken het verschil?

Hierbij is vooral de houtsoort die gebruik wordt voor het maken van het topblad bepalend voor het geluid dat de gitaar produceert. Dit is het stuk hout van de body van de gitaar waar ook het klankgat in zit.

Samen met het hout van de toets zijn deze 2 delen misschien wel het meest bepalend voor de kwaliteit van de toon. Verschillende houtsoorten worden hier voor gebruikt en je zult zien dat bij de duurdere modellen van Ibannez andere houtsoorten gebruikt zullen worden.

Ook bij het topblad scheelt het behoorlijk in prijs en kwaliteit hoe de samenstelling van het topblad is. Bij de wat goedkopere modellen is het topblad hol. Dit betekend dus eigenlijk dat er 2 lossen planken aan elkaar gemonteerd zijn.

Heb je een gitaar met een massief topblad dan betaal je ook gelijk een stuk meer. Het massieve topblad is een stuk duurder om te maken maar een massief topblad klinkt wel weer mooier dan een hol topblad en is ook veel sterker.

De duurdere Ibanez dreadnought akoestische gitaren

Als je kiest voor een duurdere Ibanez dreadnought akoestische gitaar dan koop je vanzelfsprekend natuurlijk een gitaar van een betere kwaliteit die gewoon beter klinkt.

Uiteraard moet jouw budget wel toereikend zijn hiervoor, niet iedereen is in staat of bereid om een gitaar te kopen van meer dan €600.

Mocht je hier wel voor kiezen dan moet ik toegeven, dan heb je ook echt een gitaar die van serieus goede kwaliteit is. Hier kan een budget gitaar van een budget webwinkel niet tegen op.

De duurdere modellen klinken niet alleen beter

Naast dat de duurdere modellen gewoon beter klinken zijn een aantal andere eigenschappen ook beter dan een goedkopere Ibanez dreadnought akoestische gitaar.

Dit betekend natuurlijk niet dat de goedkopere Ibanez gitaren niet goed zijn, laat daar voorop staan. Ook deze gitaren zijn van een goede kwaliteit.

De duurdere modellen gaan namelijk ook veel langer mee. Je zult het misschien niet meteen denken maar gitaren verslijten op den duur. En dan met name het topblad. Deze raak je regelmatig aan met jouw arm/hand maar ook het plectrum zal regelmatig het hout raken, hierdoor zal het op den duur beschadigen en slijten.

Bij een aantal van de Ibanez dreadnought akoestische gitaren heeft het topblad een hittebehandeling gehad. Dit is de zogeheten “Thermo Aged” behandeling die het hout krijgt. Hierbij wordt het hout verhit tot ongeveer 200 ºC, hier door wordt het veel slijtvaster en gaat het veel langer meer.

Deze behandeling wordt heel vaak toegepast om hout slijtvaster te maken. Ook bijvoorbeeld bij schuttinghout wordt deze techniek toegepast om er voor te zorgen dat het hout van de schutting langer mooi blijft.

Duurdere gitaar zijn ook vaak mooier

Daarnaast zijn vaak duurdere gitaren over het algemeen ook mooier. Dit geldt ook bij een Ibannez dreadnought akoestische gitaar. Uiteraard, smaken verschillen maar ik vind persoonlijk de duurdere modellen mooier.

Bij de duurdere modellen heeft men gewoon meer budget om te besteden als het gaat om het uiterlijk van de gitaar. Bij goedkopere modellen zie vaak weinig bijzonderheden. Niet zoveel verchroomde onderdelen, een simpele slagplaat en egale kleuren, dit is bij de duurde modellen vaak wel anders.

Er is een Ibanez dreadnought akoestische gitaar voor iedereen

Gelukkig is er een Ibanez gitaar voor iedereen. Voor de beginner met een wat kleiner budget maar ook voor de gitarist met een groter budget die een bijzondere gitaar wilt kunnen bespelen.

Welke je ook kiest, Ibanez doet waar ze goed in is en dat is het maken van akoestische dreadnought gitaren. Het merk doet dit al bijna 90 jaar en hebben dus door de decennia heen heel wat ervaring opgedaan.

Ben jij na het lezen van dit blogbericht ook benieuwd wat Ibanez in haar assortiment heeft?

Ibanez Dreadnought Akoestische Gitaar

Hier vind je ze allemaal!

Bekijk het assortiment akoestische dreadnought gitaren van Ibanez en maak jouw keuze.

Vind hier die gitaar!
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *