De slagplaat is een onderdeel op jouw gitaar die veel bijdraagt aan de uitstraling die jouw gitaar heeft. Zowel bij akoestische als elektrische gitaren bepaald de slagplaat een groot deel van het uiterlijk van de gitaar. De slagplaat dient er voor om de body van de gitaar te beschermen tegen beschadigen. Vooral bij akoestische gitaren kun je vaak leuk spelen met verschillende soorten en kleuren slagplaten. Daarom is het ook erg leuk om zo nu en dan de slagplaat van jouw akoestische gitaar te vervangen.
Inhoudsopgave
Originele slagplaat
Als je een nieuwe gitaar gekocht hebt dan zit er vaak al vanaf de fabriek een standaard slagplaat op. De wat goedkopere, akoestische gitaren van onder andere Fazley zijn vaak niet uitgerust met een slagplaat. Dit betekend natuurlijk niet dat je deze niet zelf kunt voorzien van een slagplaat. Vooral bij akoestische gitaren zijn veel slagplaten toe te passen.
Slagplaat verwijderen
Uiteraard, wanneer jouw gitaar voorzien is van een originele slagplaat dan moet deze eerste verwijderd worden. Bij een elektrische gitaar is de slagplaat vaak vastgeschroefd. Dit voordeel heb je bij de meeste akoestische gitaren niet. Hier is namelijk meestal de slagplaat verlijmd en kun je hem niet even snel losschroeven.
Wanneer je een slagplaat die verlijmd zit wilt verwijderen moet je natuurlijk niet iets scherps onder de slagplaat zetten en hem proberen los te wrikken. Hiermee zul je natuurlijk meteen de gitaar beschadigen. Om de slagplaat los te krijg is het enigste wat je nodig heb een beetje warmte. Het beste is om hiervoor een haarföhn te gebruiken.
De slagplaat van jouw akoestische gitaar moet je dan rustig verwarmen met de föhn. Blijf de föhn constant bewegen en houd hem niet op 1 plek. De slagplaat en de gitaar kunnen best wat warmte hebben maar stook hem niet zo warm dat het materiaal begint te verbranden. Door de warmte zal de lijm zijn kleefkracht verliezen doordat het weer vloeibaar wordt. Na verloop van tijd probeer je dan met je nagel onder de slagplaat te komen om hem omhoog te wippen en te verwijderen. Uiteraard is het belangrijk daarna ook alle overgebleven lijmresten te verwijderen.
Wees creatief, onderschat jezelf niet! Je kunt een saaie slagplaat erg mooi maken!
Kies de slagplaat die bij jouw past
Wanneer je het oppervlakte van de body van jouw gitaar schoon hebt wordt het tijd dat je een nieuwe slagplaat gaat zoeken voor jouw akoestische gitaar. Uiteraard is het belangrijk dat jij en vorm en kleur kiest die je zelf ook echt mooi vindt. Maar zorg er ook voor dat het in verhouding ook klopt met de kleur van de gitaar.
Ook zijn er gelukkig ook vele verschillende vormen te krijgen. Doordat het aanbod slagplaten zo hoog is moet er wel wat bij zitten dat bij jou en jouw gitaar past. Zwart, wit, houtkleur of een hele felle kleur? Het is tegenwoordig allemaal mogelijk
Boston AG-100 Pearl White
De Boston AG-100 Pearl White is een slagplaat die al net wat anders is dan de standaard witte of zwarte slagplaat. Boston is een merk dat zeer veel verschillende soorten en kleuren slagplaten maakt. De AG-100 heeft wel een vrij standaard vorm zoals vele anderen dat ook hebben maar heeft wel een bijzonder kleur als afwerking.
De parelwitte afwerking geeft deze slagplaat een hele bijzondere kleur. Door de parelwitte afwerking krijgt de gitaar een hele chique look. Van welke kant het licht ook op deze slagplaat valt, de parelwitte kleur valt altijd op. Nog een heel grote voordeel van de slagplaten van Boston is, is dat ze bijna allemaal zelfklevend zijn. Geen gedoe met lijmen en dergelijke, je kunt hem er zo op plakken, eventjes wachten en de slagplaat zit goed vast.
De slagplaten van Boston, een prachtige toevoeging aan jouw akoestische gitaar
Mijn favoriete kleur is er niet
Zoals eerder benoemd, wees dan gewoon creatief. Wanneer je een felle kleur wilt of een bepaald motief op de slagplaat, laat dan jouw creativiteit zijn gang gaan. Koop een standaard slagplaat, een witte of een zwarte. Deze kosten vaak maar een paar euro. Koop hier bij verf in de kleuren die jij mooi vindt en je kunt zelf een prachtige, custom made slagplaat maken.
Ben je zelf heel creatief en heb je ook een vaste hand? Dan kun je natuurlijk ook allerlei motieven en figuren op jouw slagplaat schilderen. Sommige mensen zijn namelijk in staat om een waar kunstwerk van hun slagplaat te maken. Wanneer je tot zoiets in staat bent kun je er namelijk ook voor kiezen om de slagplaat helemaal zelf te maken. Teken de afmeting over op een materiaal dat jij wilt, bijvoorbeeld roestvast staal of aluminium en je hebt een slagplaat die nooit meer kapot gaat.
Een slagplaat vervangen
Met een paar euro ziet jouw gitaar er al heel anders uit.