Spaanse gitaar

De klassiek gitaar of Spaanse gitaar genoemd is een ander soort, zeer bekende akoestische gitaar. Hij lijkt in vele opzichten wel op de Western gitaar maar er zijn ook aanzienlijk verschillen. De klassieke gitaar is voorzien van nylon snaren een heeft daarom een zachte en warme klank wanneer deze bespeeld wordt. Ook is de hals van een klassieke gitaar aanzienlijk breder dan bij de Westerngitaar. Dit maakt hem voor beginners wat moeilijker te bespelen. Deze gitaar wordt vanwege zijn zachte en warme geluid veel toegepast in de Latin-style muziek. Ook wordt hij tegenwoordig steeds meer toegepast in andere muzieksoorten maar de verschillen met de Westerngitaar maken dit niet altijd even makkelijk.

Op deze foto zie je duidelijk dat de snaren van de gitaar anders aan de brug bevestigd zijn dan bij een Western gitaar. Bij een Spaanse gitaar zitten de snaren aan de brug geknoopt. Dit is met nylon snaren vrij eenvoudig. Met metalen snaren wordt dit haast een onmogelijke optie.

Houtsoorten

Bij Spaanse akoestische gitaren is het gebruikte hout dat een heel groot deel van de kwaliteit en klank bepaald. Wanneer je dus een Spaanse akoestische gitaar wilt gaan kopen dan is het verstandig om eerst goed te kijken welke houtsoorten beschikbaar zijn, welke prijs hier bij hoort en of de gitaar jou dat waar is.

Bovenplaat

Bij Spaanse gitaren is het zo dat de bovenplaat, bijna altijd uitgevoerd wordt in cederhout of sparrenhout. Ceder is een hout soort die eigenlijk altijd wel redelijk gelijk is. De kwaliteit hiervan schommelt vrij weinig en elke boom heeft ongeveer dezelfde kwaliteit. Om deze reden wordt vaak gekozen voor het gebruiken van cederhout. Dit geeft een zekerheid dat de kwaliteit goed is.

Sparrenhout daarentegen wilt nog wel eens wat schommelen in kwaliteit. Bij sparrenhout is het eigenlijk zo, hoe ouder de boom is geworden voordat hij gekapt werd, hoe beter het hout. Ook de omstandigheden waarin de boom gegroeid heeft is bepalend. Op welke hoogte de boom gestaan heeft maakt ook uit voor de kwaliteit van het hout.

Doordat deze houtsoort nog wel wat kan verschillende qua kwaliteit, verschillende prijzen van de gitaren ook die voorzien zijn van een sparrenhouten bovenblad. Hoe duurder de gitaar, hoe betere kwaliteit sparrenhout er gebruikt is. Tevens is de bovenplaat standaard al bijna altijd van massief hout gemaakt.

Zij -en onderkant

De zij -en onderkant van een Spaanse akoestische gitaar zijn meestal gemaakt van mahonie of palissander hout. Deze tropische houtsoorten geven een warme en heldere klank. Mahonie klinkt over het algemeen iets lichter dan dat palissander doet maar beide houtsoorten zijn uitermate goed geschikt voor het maken van zij -en onderkanten van een Spaanse gitaar.

Daar waar bovenplaten vrijwel altijd massief zijn is dit bij zij -en onderkanten absoluut niet het geval. Wanneer gitaar geproduceerd worden met deze materialen wordt er vaak gekozen om dit niet massief te maken vanwege de kostbaarheid van het materiaal. Mocht je een gitaar willen kopen die een massieve zij -en onderkant heeft van mahonie of palissander hout dan ga je zo richting de €1.000 voor een gitaar.

Montage hals

De manier van monteren van de hals is ook iets wat de Spaanse gitaar uniek maakt. Teven gebeurd op verschillende manieren. Wanneer je de kwalitatief goede gitaren hebt en dus de wat duurdere, dan wordt eerste hals vervaardigd en hier omheen bouwt men de klankkast. Hierdoor ontstaat een heel sterk geheel dat vaak vele jaren mee kan.

De goedkopere manier van bouwen is wanneer men de hals en de body apart van elkaar vervaardigd. Deze worden later in elkaar geschoven en dit geeft een minder goede verbinding. Dit merk je ook aan de kwaliteit. Dit soort gitaren zijn goedkoper maar ook zeker van mindere kwaliteit en gaan ook minder lang mee.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *