Western gitaar

De Western gitaar is heel bekend begrip geworden. Dit is eigenlijk de “standaard” gitaar met stalen snaren zoals we deze tegenwoordig kennen. Deze wordt veel in, je verwacht het al, Western muziek gebruikt maar ook in veel andere genres. Door de stalen snaren geeft de Western gitaar een helder en hard geluid als je dit vergelijkt met gitaren die nylon snaren hebben. Het aanbod van Western gitaren is enorm tegenwoordig. Het is ook de gitaar die bij veel gitaarlessen geadviseerd wordt om mee te beginnen. Westerngitaren zijn er vele verschillende soorten. Voor zowel de beginners als de gevorderden zijn er prachtige Western gitaren te vinden.

Niet elke Western gitaar is hetzelfde

Een Western gitaar is natuurlijk net een Westerngitaar. Door de eeuwen heen zijn er veel verschillende soorten ontwikkeld. Instrumentenbouwers experimenteerden met dingen en er ontstonden vele soorten. Looks, geluid, comfort, overal werd mee geprobeerd. Het meeste werd geëxperimenteerd met geluid en dus veelal met de klankkast.

Een akoestische Western gitaar herken je aan de bevestiging van de snaren aan de brug. Er zitten balletjes aan het einde van de snaren die op de brug bevestigd worden. Dit is een heel andere manier van bevestigen dan bij een klassieke gitaar.

Dreadnought

1 van de meeste bekende Westeren gitaren dat is de Dreadnought gitaar. Dit is eigenlijk het meest gangbare model dat er tegenwoordig is. De dreadnought gitaar werd door Martin&Co op de markt gebracht begin 20e eeuw en had een grotere klankkast dan vele andere gitaren rond die tijd.

Dit zorgde er op zijn beurt weer voor dat deze gitaar van zichzelf meer volume had dan andere gitaren uit dat tijdperk. De dreadnought wordt tegenwoordig nog heel veel toegepast en er zijn heel veel verschillende soorten te krijgen. Bijna ele bekend gitaarmerk maakt wel dreadnoughts waardoor er een enorm aanbod ontstaan is.

Muzikanten en gitaristen onder elkaar korten de Dreadnought vaak af naar “Dreads”.

Parlor

De Parlos bouwvorm van de akoestische Western gitaar is de kleinste bouwvorm die beschikbaar is. Door de kleine bouwvorm van deze gitaar is deze gitaar vanzelfsprekend ook de gitaar met het minste volume van zichzelf.

Wel is het zo dat de Parlor bouwvorm wel komt in verschillende groottes van klankkasten. Per model kan het volume dus verschillen. De Parlor bouwvorm heeft wel een gebalanceerde klank en vooral de middelhoge en hoge tonen komen goed tot zijn recht.

Een voordeel van de kleine bouwvorm van de Parlor is dat deze gitaar uiterst geschikt is voor mensen met een klein postuur. Ook kun je deze gitaar bijvoorbeeld makkelijk meenemen op vakantie omdat hij minder ruimte in beslag neemt. De Parlor bouwvorm is dus de perfecte vakantie gitaar.

Deze bouwvorm van de akoestische Western Gitaar wordt veel gebruikt door onder andere bluesgitaristen.

Jumbo

Wanneer we praten over een akoestische Western gitaar met een Jumbo bouwvorm dan hebben we het over een gitaar met een klankkast die iets groter is dan die van een dreadnought.

Ze verschillende verder niet heel veel van elkaar behalve dat een Jumbo gitaar een smallere taille heeft. Hierdoor heeft een Jumbo gitaar wat minder bastonen dan een dreadnought.

Doordat een Jumbo gitaar wel een grote body heeft zorgt dit wel voor een volle en mooie klank.

Deze bouwvorm van de akoestische Western Gitaar wordt in heel veel verschillende genres gebruikt


Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *