Elektrische gitaar kopen Fender? Wat kost mij dat?

En welke modellen heeft dit iconische merk gemaakt?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Het is misschien wel 1 van de meest iconische merken die we kennen als gitaarfabrikant. Akoestische, elektrische, elektrische bas, versterkers, eigenlijk bijna alles wat je kunt bedenken wordt wel gemaakt door het merk Fender. Je bent op de juiste plek gekomen want in dit blogbericht gaan we het hebben over een elektrische gitaar kopen van Fender en wat jou dit ongeveer kan gaan kosten en wat de mogelijkheden zijn.

Want ook bij een merk als Fender geldt dat je het zo gek kunt maken als je wilt. Nee, je kunt geen elektrische gitaar kopen van Fender voor €200 dat klopt. Maar je hebt ook zeker geen vele duizenden euro’s nodig zoals velen denken.

Inhoudsopgave

Een Squier is geen Fender elektrisch gitaar

Als je gaat zoeken naar bijvoorbeeld een Fender Stratocaster, een heel bekend model van Fender dat sinds halverwege de jaren ’50 van de vorige eeuw gemaakt wordt kan het ook heel goed zijn dat je een “Fender Squier Stratocaster” tegenkomt.

Bijvoorbeeld de Squier Affinity Stratocaster is te koop. Via deze manier lijkt het dat je heel goedkoop een Fender Stratocaster aan kunt schaffen maar dit is zeker niet waar.

Squier is namelijk 1 van de merken, wat ondertussen alweer onderdeel is van de Fender Groep, die met toestemming van Fender hun gitaren mag klonen. Op die manier heb je een goedkope Stratocaster maar vergeet niet dat dit geen Fender is.

De kwaliteit van een Squier is gewoon aanzienlijk minder dan die van een Fender. Als je een elektrische gitaar van Fender wilt kopen dan zal je toch echt iets dieper in de buidel moeten tasten dan bij Squier gitaar.

Is de Squier kloon een slechte gitaar? Nee dat absoluut niet, voor een beginnende elektrische gitarist is het een prima instrument of voor iemand met een kleiner budget maar als je bij dit blogbericht terecht gekomen bent dan ben je op zoek naar een echte Fender.

Welke elektrische gitaar van Fender kun je kopen?

Fender heeft sinds het eindigen van de Tweede Wereldoorlog toen de elektrische gitaar op kwam zetten waanzinnig veel verschillende modellen gemaakt. Dit kan kiezen tussen de modellen best lastig maken want welke moet je nu kiezen?

Daarom hebben we voor dit blogbericht 3 bekende modellen gekozen om daarvan te laten zien wat de eigenschappen zijn en om jou te helpen om een keuze te maken welke je moet kiezen.

De Fender Jaguar elektrische gitaar

De Fender Jaguar is 1 van de wat minder bekende modellen die Fender op de markt heeft gebracht. Deze gitaar was origineel bedoeld als basgitaar, hij is ook nog steeds als basgitaar te koop maar er werd ook als snel een gewone elektrische gitaar van gemaakt.

Begin jaren ’60 van de vorige eeuw kwam hij op de markt als Jazzgitaar maar hij werd als snel door het surfrockgenre overgenomen waardoor het onbedoeld als snel de bijnaam “Surfgitaar” kreeg.

Toen eind jaren ’60, begin jaren ’70 de surfrockmuziek een beetje naar de achtergrond verdween, verdween deze gitaar ook van het podium. Halverwege de jaren ’70 besloot Fender dus ook om de productie van deze gitaar te staken.

Zoals in ons Kennisbank artikel over de Jaguar te lezen is kwam de gitaar eind jaren ’90 van de vorige eeuw weer door de Grunemuziek van onder andere Nirvana weer opzetten. Sindsdien wordt de gitaar ook weer geproduceerd en wordt hij wereldwijd nog steeds verkocht.

De Fender Broadcaster/Telecaster elektrische gitaar

Wanneer we het vooral over de Telecaster gitaar van Fender hebben dan hebben we het toch we over een wereld bekend model. Dit model van Fender zien we namelijk bij waanzinnig veel grote artiesten op het podium.

Mannen als Bruce Springsteen, Keith Richards (Rolling Stones), Tom Morello (AudioSlave) en Jimmy Page (Led Zeppelin) waren en zijn regelmatig met een Telecaster op het podium te zien.

Als je een Telecaster elektrische gitaar van Fender zou kopen dan koop je eigenlijk een een Broadcaster. Het allereerste model dat namelijk in 1950 op de markt kwam heette toen nog de Broadcaster. Dit originele model had 2 single-coil pickups en werd tot halverwege de jaren ’50 geproduceerd.

De naam Telecaster kwam voor het eerst op de markt in 1969 maar was toen nog geen solid-body elektrische gitaar. Fender bracht hem eerst als semi-akoestische gitaar op de markt. Deze semi-hollow body gitaar werd tot en met 1972 gemaakt en uitgevoerd met 2 Humbucker elementen.

1972: Het jaar dat de Telecaster zoals we hem kennen werd geboren

Pas in het jaar 1972 werd de Telecaster zoals we hem kennen geboren. Als je nu een Fender Telecaster elektrische gitaar gaat kopen dan krijg je er 1 die in heel veel opzichten hetzelfde is als de Telecaster uit 1972.

Uiteraard is de gitaar door de jaren heen wel doorontwikkeld. Hij is er ook in allerlei verschillende soorten te krijgen. Humbucker, Humbucker en single-coil of alleen single-coil.

De Telecaster zie je vooral veel in de wat lichtere genres. Van Blues tot Country maar ook toch Rock -en Popmuziek. Overal kom je deze gitaar wel tegen. Zijn heldere en sprankelende geluid en goede bespeelbaarheid maakt deze gitaar een genot om te bespelen als jouw muzieksmaak in 1 van deze genres ligt.

elektrische gitaar fender kopen

De Fender Stratocaster elektrische gitaar

Het tweede legendarische model dat Fender op de markt heeft gebracht halverwege de jaren ’50 van de vorige eeuw is toch wel de Stratocaster. Als je een Fender Stratocaster elektrische gitaar gaat kopen dan heb je een iconische gitaar in huis.

In 1954 werd het eerste model van de Stratocaster door Leo Fender op de markt gebracht. Deze gitaar was meteen een solid-body elektrische gitaar. Deze gitaar is vanaf het begin dat hij geproduceerd werd mateloos populair

De Fender Stratocaster heeft een roemrucht verleden zoals je in ons Kennisbank artikel kunt lezen. Er zijn namelijk in heel wat verschillende landen Stratocasters gemaakt en hierdoor zijn ook goedkope modellen uit Indonesië en Mexico in omloop. Dit heeft de markt wat onoverzichtelijk gemaakt.

Het betekend natuurlijk niet dat als je een Fender Stratocaster elektrische gitaar zou kopen die uit Mexico komt dat dit per definitie ook een slechte gitaar is. Dit zeer zeker niet, dit zijn prima gitaren voor een prima prijs.

Toch willen echte Fender liefhebbers die bereid zijn om er voor te betalen het liefste een originele Fender die in de Verenigde Staten van Amerika geproduceerd is. Hier worden toch wat betere materialen gebruikt en wordt de gitaar zorgvuldiger gebouwd en is er meer nazorg.

De Fender Stratocaster kan en wordt in heel verschillende genre gebruikt. Van Jazz tot aan Hard-Rockmuziek tot aan Metal muziek. Een aantal bekende artiesten die deze gitaar veelvuldig gebruiken of gebruikten zijn Jimi Hendrix, Eric Clapton, Yngwie J Malmsteen en Kirk Hammet (Metallica).

Welke Fender elektrische gitaar moet ik kopen?

Je weet natuurlijk welke muzieksmaak je hebt en met welke artiesten je dit kunt vergelijken die in dit blogbericht genoemd zijn. Ben je meer van de rustigere rockmuziek of popmuziek? Dan is het wellicht verstandig om te kiezen voor de Fender Telecaster elektrische gitaar.

Ben je net als ik wat meer van de Hard-Rockmuziek of misschien ook wel van de Metal muziek. Dan adviseer ik om een Fender Stratocaster te kopen. Deze is toch net iets meer geschikt voor de HardRock en Metal.

Koop uiteraard een gitaar die je mooi vindt

Uiteraard is het ook heel belangrijk dat je een gitaar koopt die je mooi vindt. Het is algemeen bekend dat je een mooie gitaar sneller oppakt om te gaan spelen.

Natuurlijk als je bereid bent om een Fender gitaar te kopen dan doe je meer dan alleen een beetje pingelen in de slaapkamer maar ik wil het toch even benoemd hebben. Met een mooie gitaar val je natuurlijk ook veel meer op als je in de oefenruimte staat of misschien wel op het podium.

Fender elektrische gitaar uit de VS of Mexico kopen?

Hier in kan ik jouw alleen adviseren dat je nagaat wat jouw budget voor zo’n Fender elektrische gitaar is. Er zit namelijk gewoon een groot prijsverschil tussen die gitaren die in de VS gemaakt zijn en de gitaren die in Mexico gemaakt zijn.

Dit betekend op zijn beurt dat er natuurlijk ook kwaliteitsverschillen zitten tussen de gitaren uit de VS en uit Mexico. Dit veroorzaakt het prijsverschil.

Daar waar een Fender gitaar uit Mexico voor iets meer dan €600 verkrijgbaar is betaal je voor een model uit de VS toch als wel gauw €1.200 of meer. Met de modellen uit de VS kun je het zo gek maken als je wilt. Er zijn ook modellen te koop die richting de €5.000 gaan maar dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.

De keuze is natuurlijk helemaal aan jou maar als je voor een Fender wilt gaan, dan heb je met een model uit de VS toch wel de échte Fender als je het vergelijkt met een model uit Mexico.

elektrische gitaar fender kopen

Player Jaguar

Voor Grunch of Surfrock

Vind hier jouw Jaguar gitaar
elektrische gitaar fender kopen

Telecaster

Voor Pop en Rockmuziek

Vind hier die Telecaster
elektrische gitaar kopen fender

Stratocaster

Voor Hardrock en Metal

Vind hier jouw Stratocaster
Timo van Dijk
Muziek, en dan met name gitaar spelen is mijn grote passie! Van het spelen in mijn eigen bandje tot het lesgeven aan beginnende gitaristen, mijn hele leven draait om de gitaar. Op GitaarVermaak.nl deel ik de kennis en ervaringen die ik in de afgelopen 14 jaar als gitarist heb opgedaan. Zo weet jij precies hoe en met welk materiaal je moet beginnen, leer je hoe je jouw gitaar moet onderhouden en krijg je veel achtergrond informatie over de beste gitaristen en de nieuwste equipment!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *