Humbucker gitaar

De Humbucker gitaar werd al in 1955 door Gibson’s gitaartechnicus Seth Lover uitgevonden. De Humbucker was in tegenstelling tot andere gitaren van Gibson niet uitgerust met een single-coil element maar met 2 in serie geschakelde elementen. De single-coil elementen stonden er namelijk om bekend een brommend geluid te maken en dit hier wilde men van af.

2 elementen in plaats van 1

De 2 elementen hebben elk een tegengesteld magnetisch veld. Hierdoor ontstaat er tussen de 2 elementen een gesloten magnetisch veld. Dit magnetische veld is dan ook stukken groter qua oppervlakte dan wanneer er een single coil element gebruikt zou worden. Binnen dit gesloten magnetische veld trillen snaren en wordt een elektrische spanning opgewekt. Dit resulteerde erin dat er geen brom meer ontstaan kon.

Doordat de snaren van de Humbucker in groter magnetische veld trillen is hij ook in staat om een grotere elektrische spanning op te wekken die naar de versterker gestuurd wordt. Dit betekend niet dat het elektrische signaal 2x zo groot is dan bij een single-coil maar het is toch een aanzienlijk hogere spanning.

Deze hogere elektrische spanning die opgewekt door de Humbucker zorgt er op zijn beurt weer voor de dat grondtonen een stuk krachtiger zullen zijn. Dit geeft de Humbucker een wat vetter geluid dan een single-coil element. Grote namen als Angus Young (AC-DC), Slash (Guns ’n Roses) James Hetfield (Metallica) en Richard Krupse (Rammstein) maken veelvuldig gebruik van de Humbucker. Aan de namen zie je wel dat het vooral de Hardrock en Metalwereld is waar dit element toegepast wordt.

De echte single-coil liefhebbers vinden het volle en vette geluid van de Humbucker daarentegen onprettig. Zij willen niet het volle geluid maar het rustige en heldere geluid van een single-coil element. Daarom verkiezen zij uiteraard de single-coil boven de Humbucker. Welke je moet kiezen is echt afhankelijk van jouw muzieksmaak.

Gitaartabs.nl - Leer gitaar spelen voor een prikkie

GitaarTabs – Leer gitaar spelen voor een prikkie!

Wil jij graag gitaar leren spelen maar wil je niet investeren in dure gitaar lessen? Klik op onderstaande knop om voor €4,95 met de lessen van GitaarTabs te beginnen!

bekijk deze aanbieding!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.