Fender: Jaguar

De Fender Jaguar is een wat minder bekend model van het merk Fender. Dit merk heeft natuurlijk een aantal iconische modellen op de markt gebracht zoals de Broadcaster, Stratocaster en Telecaster. Toch is het Jaguar model ook eentje om echt wel te benoemen. Ondanks dat het een wat minder bekend model is, is deze gitaar toch veelvuldig toegepast.

Kwam op de markt als Jazz-gitaar

De Fender Player Jaguar is een elektrische gitaar die begin jaren ’60 van de vorige eeuw op de markt kwam en die eigenlijk bedoeld was als Jazz gitaar. Toch werd deze gitaar al snel ook gebruikt door bands binnen de surfrock scene.

Onbedoeld werd dit model van Fender als snel omgedoopt tot de surf-gitaar. De Jaguar kende kort nadat het op de markt kwam een korte periode van populariteit. In de jaren ’60 was de surfrockmuziek namelijk mateloos populair. Tot midden/eind jaren ’60 werd deze muziek veelvuldig gemaakt.

De surfrockmuziek werd echter begin jaren 70 een beetje naar de achtergrond gedreven door de opkomst van andere rockgenres. Toch bleef Fender wel doorgaan met het produceren van de Jaguar, ondanks dat de surfmuziek minder populair werd.

Uiteindelijk werd in 1975 besloten om te stoppen met de productie van deze gitaar omdat de verkoopaantallen steeds verder terugliepen.

Een doorontwikkeling van een vorig model

De Fender Jazzmaster is eigenlijk een soort van de voorloper van de Fender Jaguar. Bij de ontwikkeling van de Jazzmaster waren gitaarontwerpers en gitaarbouwers niet tevreden over hoe hij klonk. Ze wilden een gitaar maken waarmee je met een schakelaar tussen 2 totaal verschillende gitaargeluiden kon kiezen.

Dit idee werd aan Leo Fender voorgelegd maar hij werd er niet warm of koud van. Aangezien Leo Fender geen gitaar kon spelen en ook geen gitaar kon stemmen had hij geen idee wat dit precies zou worden maar de ontwerpers van Fender gingen aan de slag met de ontwikkeling van een soort gitaar als deze en brachten deze op de markt.

Deze gitaar werd niet goed verkocht. Tijdens het bespelen van deze gitaar ontstond bij alle gitaren van dit model een vervelend, snerpend geluid. Door het grote, rechthoekige enkelspoels element trok deze gitaar veel statische elektriciteit aan en werd het geluid hierdoor verstoord.

Terug naar de tekentafel wisten de ontwerpers van Fender en hierdoor ontstond de wel goed functionerende Fender Jaguar

Herwaardering in de jaren ’90

De herwaardering van de Fender Jaguar kwam in de jaren ’90. Het waren niet de surfrockbands die deze gitaar weer toe gingen passen maar het was de Grunge scene die deze gitaren toe ging passen.

Bands als Nirvana van wereldbekende zanger Kurt Cobain kochten tweedehands Jaguar gitaren omdat deze voor een paar 100 dollar op te halen waren. Zo had je een spotgoedkope, echt Fender gitaar.

Dit zorgde voor de herwaardering van de Jaguar en begon Fender ook weer met het produceren van de Jaguar. Tot op de dag van vandaag wordt deze gitaar nog steeds gemaakt, wel onder de serie “Fender Player Jaguar” en is hij in allerlei verschillende kleuren verkrijgbaar.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.