Stratocaster

De Stratocaster is een gitaar die ontworpen en op de markt is gebracht door het wereldbekende merk Fender. Leo Fender, Freddie Tavares en George Fullerton waren die personen die in de naam van het merk Fender in 1954 de allereerste Stratocaster elektrische gitaar op de markt brachten. Tot op de dag van vandaag is de Stratocaster het meest verkochte model van Fender. Fender zelf heeft meer Telecasters verkocht maar doordat het bedrijf replica-licenties verkocht heeft aan andere fabrikanten, en dus er een graantje van meepikte, zijn er meer Stratocasters verkocht.

Samenstelling

Fender zou Fender niet zijn om de gitaar een geheel unieke en eigen samenstelling te geven. De Stratocaster was namelijk de elektrische gitaar die de markt moest gaan veroveren over de hele wereld. Dit is Fender tot op zeker hoogte ook absoluut gelukt.

Vibrato-brug

Op alle Stratocasters van Fender zit een zogeheten Vibrato-brug. De virbrato-brug word gekenmerkt door de hendel die aan de brug gemonteerd zit. Deze hendel kan men gebruiken om de brug met de hand wat omhoog te drukken en weer te laten zakken. Hierdoor vervormt het geluid op een heel eigenaardige en typische manier.

Aan deze vibrato-brug zitten over het algemeen 3 tot 5 veren gemonteerd. Wanneer er geen druk uitgeoefend wordt op de hendel zal de brug perfect recht op de gitaar staan en klinkt hij als een “gewone” gitaar. Gaan we druk uitoefenen op de hendel dan trekken we de veren uit en komt de brug omhoog.

Stratocaster body

De body van een Stratocaster gitaar van Fender is vaak, net als bij vele andere Fender gitaren, gemaakt van 2 of 3 verlijmde stukken elzenhout. De houten delen worden in de gewenste kleur gespoten en daarna voorzien van blanke lak.

Wat opvalt aan de body van de Stratocaster is de dubbele cutaway. Dit is anders in tegenstelling tot de Telecaster die maar 1 cutaway heeft. De onderste cutaway dient er voor, net als bij vele andere gitaren, om de hoogste noten aan te kunnen slaan voor bijvoorbeeld gitaarsolo’s. De tweede cutaway aan de bovenkant van de gitaar is er voor bedoelt om tijdens het spelen van deze hoge noten de duim aan de bovenkant van de hals ook hiervoor te kunnen gebruiken.

Hals

De hals van een Stratocaster gitaar wordt over het algemeen gemaakt van esdoornhout. De toets die hier bovenop gemonteerd zit werd in de jaren 50 van de vorige eeuw ook veelal gemaakt van esdoornhout. Aan het begin van de jaren 60 veranderde Fender dit naar palissander hout vanwege de klank die het palissanderhout met zich meebracht.

Tegenwoordig is de Stratocaster verkrijgbaar met beide soorten hout. Sinds enkele jaren gelden er namelijk strenge restricties op het gebruik van palissander hout vanwege de grootschalige illegale handel in deze houtsoort.

Daarnaast heeft Fender de Stratocaster ook voorzien van een halspen. Deze is bij de hiel of bij de kop te verstellen. Door het verstellen van deze halspen kun je de ideale kromming van de hals bereiken.

Elektrische componenten

Uiteraard is de Stratocaster ook voorzien van de nodige elektrische componenten. Doorgaans is de Stratocaster voorzien van 3 stuks, enkelspoels elementen. Veel gitaristen wilden op een gegeven moment kunnen gaan spelen met de 3 stuks elementen.

Vaak werd dan de schakelaar voor het instellen van de elementen tussen twee standen in gezet. Hierdoor gingen de elementen parallel aan elkaar het geluid naar de versterker sturen. Hierdoor kwam er een heel uniek geluid naar voren dat veel gitaristen wel aanstond. Later besloot Fender om dit mee te nemen in het ontwerp van de Stratocaster en kreeg deze 5 instelbare standen voor de elementen.

Overname door CBS

In 1965 was oprichter Leo Fender vanwege gezondheidsproblemen genoodzaakt om zijn bedrijf Fender te verkopen. Het miljoenenbedrijf CBS naam Fender over. CBS bleef vasthouden aan het ontwerp dat Leo bedacht had en verbeterde het op sommige punten. Onder CBS bleef de Stratocaster vol in productie zoals hij grotendeels door Leo Fender ontworpen was.

Verkoop aan het management

In het jaar 1985 werd Fender verkocht aan het management dat er destijds zat bij CBS. Onder leiding van dit management werd de Stratocaster in meerdere verschillende landen geproduceerd. Van de VS tot aan Indonesië en van Japan tot aan Mexico.

Dit resulteerde er wel in dat er ook een heel aantal kwalitatief minder goede Stratocaster op de markt in omloop kwamen. Tegenwoordig geldt dat wanneer je een echte goede Stratocaster wilt hebben, dan moet je er eentje uit de Verenigde Staten hebben.

Andere artikelen:

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.