Telecaster

De Telecaster gitaar is een type gitaar dat ontworpen is door het legendarische merk Fender. Het ontstaan van de Telecaster gitaar gaat heel wat jaren terug. Vlak na het einde van de 2e Wereld Oorlog kwam de elektrische gitaar opzetten en bracht Leo Fender in 1949 het eerste ontwerp van de Telecaster op de markt. Deze elektrische gitaar met zijn enkele cutaway is tot op de dag van vandaag een hele populaire gitaar in de pop -en rockwereld.

Unieke sound

Net als vele andere gitaren die Fender ontworpen heeft en op de markt gebracht heeft, heeft ook de Telecaster zijn eigen unieke sound. Deze unieke sound heeft hij uiteraard weer te danken aan het unieke ontwerp dat Fender deze gitaar gegeven heeft.

Onder andere doordat de brug op een stalen plaat gemonteerd is krijgt de gitaar het geluid dat men “twang” noemt. Door het trillen van de snaren en het bewegen van de brug, dit in combinatie met de stalen plaat ontstaat er een resonantie die een heel bijzonder geluid veroorzaakt.

De ontwikkeling staat niet stil

De eerste modellen die op de markt werden gebracht door Fender waren hele simpele modellen. Dit omdat men de elektrische gitaar voor iedereen bereikbaar wilde maken. Door het ontwerp simpel te houden bleef de Telecaster betaalbaar. Desalniettemin was een elektrische gitaar eind jaren 40, begin jaren 50 een luxe product dat niet iedereen zich kon veroorloven.

Zo waren de allereerste modellen van de Telecaster veel simpeler als dat ze nu zijn. Wat de Telecaster wel kenmerkend maakt is slechts 2 potmeters op de body van de gitaar. Eentje om het volume te regelen en eentje om de hoge tonen te kunnen regelen. Dat is tot op de dag van vandaag nog niet veranderd.

Bij Fender blijft men bezig om de Telecaster door te ontwikkelen. Dit omdat deze gitaar nog steeds uitermate populair is en ook door veel grote artiesten gebruikt wordt nog steeds. Onder andere namen als Keith Richards (Rolling Stones), Jimmy Page (Led Zeppelin) en Bruce Springsteen maken gebruik van dit type gitaar.

Geen goedkope gitaar

Toch blijft het een feit. Als je Fender Telecaster zou kopen dan moet je er wel een redelijk bedrag voor over hebben. Deze gitaren zijn simpelweg gewoon niet goedkoop maar je hebt wel een gitaar die bij goed gebruik en onderhoud bijna een leven lang meegaat. Voor gitaristen die veel elektrisch spelen en een iconische en goede gitaar willen is een Telecaster een prachtige oplossing.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.