Eerste gitaar kopen kind? Hier moet je op letten!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw kind ambities heeft om gitaar te gaan spelen. Maar als kind is het natuurlijk niet mogelijk om meteen akoestische Western gitaar voor volwassenen te gaan gebruiken, deze is qua formaat natuurlijk veel te groot voor zo’n jong kind. Gelukkig hebben we ook gitaren met een kleinere omvang. In dit blog bericht gaat we jou vertellen waar je op moet letten als je de eerste gitaar gaat kopen voor jouw kind.

Gitaar leren spelen als kind is natuurlijk heel goed mogelijk en kan ook heel erg leuk zijn. Uiteraard moet jouw kind er zelf wel echt van overtuigd zijn dat hij gitaar wilt leren spelen. Als dat zo is dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als je de eerste gitaar gaat kopen voor jouw kind.

Op welke leeftijd de eerste gitaar kopen?

Nou het maakt eigenlijk niet op welke leeft jij de eerste gitaar voor jouw kind gaat kopen. Hele jonge kinderen kunnen dit nog niet maar regelmatig zie je kinderen van een jaar of 8 die beginnen met gitaar spelen.

Ze zijn er natuurlijk die nog eerder beginnen. Als ze al van jongs af aan beïnvloed worden door gitaarmuziek en hiervoor interesse hebben dan kan het best al eerder. Toch moet er natuurlijk al wel de juiste motoriek aanwezig zijn.

Ik vind zelf, wanneer jouw kind aangeeft dat hij of zij wilt beginnen met gitaar spelen dat het niet uitmaakt hoe oud hij of zij is.

gitaar leren spelen kind

Welke type gitaar moet ik voor mijn kind kopen?

Als je vaker blogberichten van deze website gelezen hebt dan zul je geheid gelezen hebben dat ik van mening ben dat een volwassen persoon moet beginnen met een akoestische Western gitaar. Deze mening sta ik ook volledig achter maar ik vind dat bij kinderen een uitzondering gemaakt moet worden.

Bij kinderen denk ik namelijk dat je de gitaar moet kiezen die het geluid maakt dat het kind het meeste aanstaat. Vind jouw kind het oversturende geluid van hardrockmuziek mooi? Twijfel dan niet en laat hem of haar met een elektrische gitaar beginnen.

Een eerste gitaar kopen voor een kind kan prima in de vorm van elke gitaar. Houdt het kind van wat rustigere rock muziek? Kies dan voor een akoestische Western gitaar. Houdt het kind van warme tonen van pop? Dan is een akoestische Spaanse gitaar de oplossing.

Verschillende formaten kindergitaren

Voor volwassenen hebben we in principe maar 1 formaat gitaar. Uiteraard is dit niet helemaal waar want het scheelt nogal of je een dreadnought of een grand concert gitaar hebt. Maar over het algemeen verschilt de totale lengte niet heel erg veel.

Bij kindergitaren is dit aanzienlijk anders. Daarom is het goed om van tevoren na te gaan welk formaat de eerste gitaar van jouw kind gaat worden die jij wilt kopen.

1/41/23/47/84/4
Grootte75%80%90%95%100%
Snaarlengte48,5 [cm]52,5 [cm]58,0 [mm]62,0 [cm]65,0 [cm]
Leeftijd2 tot 5 jaar5 tot 8 jaar8 tot 10 jaar10 tot 12 jaarOuder dan 12 jaar
Hier zie je een tabel met de verhoudingen tussen de verschillende gitaren en welke leeftijd er bij hoort.

Aan de hand van de leeftijd van jouw kind kun je natuurlijk met bovenstaande tabel bepalen welk formaat gitaar je nodig hebt. Je ziet zelf al wel dat de 1/4 gitaar voor kinderen van 2-5 jaar is. Dit formaat wordt ook niet heel veel gekocht.

Het percentage geeft het verschil aan tussen de verschillende formaten gitaren. Een 1/2 is namelijk niet de helft zo klein als een 4/4 gitaar, terwijl de breuk dit misschien wel doet vermoeden. De 1/2 gitaar is ongeveer 80% van de grootte van een 4/4 gitaar.

Je kind laten beginnen met een ukelele

Je kunt er voor kiezen om een ukelele te kopen voor jouw kind als eerste gitaar. De ukelele is eigenlijk hele compacte gitaar. Het grote verschil met een normale gitaar is het feit dat een ukelele maar 4 snaren heeft in plaats van zes.

Maar door zijn zeer compacte bouwvorm is de ukelele erg goed geschikt voor jonge kinderen. Voor kinderen van 3 tot 5 jaar is dit een hele goede optie.

Wel is het zo dat naarmate het kind ouder wordt hij of zijn op een gegeven moment over zal moeten stappen naar een gewoon gitaar met 6 snaren. Dit zal natuurlijk wel even een omschakeling zijn maar dit is vrij snel en eenvoudig te doen.

Ook de guitalele is een optie

Dan is de guitalele ook nog een optie om over na te denken voor de kleinste gitaristen onder ons. De guitalele is eigenlijk hetzelfde als een ukelele alleen dan als een gitaar.

Simpel gezegd, het is een ukelele met 6 snaren of gewoon een hele kleine akoestische gitaar. Door zijn kleine bouwvorm klinkt de guitalele natuurlijk wel veel hoger dan de wat grotere gitaren. Speel je je namelijk een E-akkoord op de guitalele dat hoor je een A-akkoord van de normale gitaar.

Dit zal bij de overstap naar een gewone gitaar ook even wennen zijn weer maar ook dat gaat vrij eenvoudig op dat moment.

eerste gitaar kopen kind

Eerste gitaar kopen kind, laat het kind zelf kiezen

Als je de eerste gitaar gaat kopen voor jouw kind dan raad ik je aan om jouw kind zelf te laten kiezen welke kleur en vorm die gitaar moet hebben.

Wanneer jouw kind weet welke soort gitaar hij of zij wilt hebben dan kun je gewoon op internet gaan kijken wat het aanbod is. Of het nu een elektrische of akoestische gitaar moet worden.

Laat daarom jouw kind de vorm en kleur van de gitaar uitkiezen. Het is zo dat wanneer jouw kind een gitaar heeft die hij of zij mooi vindt, hij of zij sneller geneigd is om hem op te pakken en te gaan oefenen.

Maar kies niet voor te exotische vormen

Al die bijzondere gitaren zijn natuurlijk allemaal erg leuk voor een kind maar let er op dat je niet een te exotische vorm koopt. De eerste gitaar die je voor jouw kind gaat kopen moet namelijk wel een vorm zijn die een beetje handelbaar is.

Er zijn namelijk zelfs al kindermaten te krijgen van bijvoorbeeld een Flying-V gitaar. Dit is een hele bijzonder vorm gitaar waarmee je gewoon niet fijn zittend kunt spelen.

Kies daarom voor een redelijk standaard vorm gitaar. Wat betreft de kleur of kleuren kan jouw kind het natuurlijk zo gek mogelijk maken. Op deze manier krijgt jouw kind zeker weten heel veel plezier met zijn of haar allereerste gitaar.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *