De ukelele. Wordt vaak gezien als een kleine, handzame, akoestische gitaar met 4 snaren die vrij eenvoudig te bespelen is. Het woord ukelele klinkt voor velen erg grappig en letterlijk vertaald betekend het ook “springende vlo”. Het is vertaald uit de Hawaïaanse taal. Hij heeft zijn naam waarschijnlijk te danken door de tokkelbeweging die de speler maakt maar het is niet exact duidelijk waar de naam vandaan komt. In dit blogbericht gaan we het hebben over het ukelele leren spelen en de dingen waar je op moet letten.
Inhoudsopgave
Waar heeft de ukelele zijn populariteit aan te danken?
Ergens eind 19e eeuw was de ukelele het vaste begeleidingsinstrument bij de Hawaïaanse hula-dans. Deze kennen we allemaal natuurlijk wel van televisie. Toen de Hawaï rage uitbrak in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw in de Verenigde Staten begon de ukelele mateloos populair te worden. Doordat deze rage ook overwaaide richting Europa werd het instrument wereldwijd bekend.
Door de enorme, wereldwijde opmars van de ukelele waren er ook een aantal Hawaïaanse artiesten die internationaal bekend werden. Deze artiesten werden weliswaar niet echt beroemd in Europa. Europa had namelijk zijn eigen, geweldig goede ukelele artiesten. Onder andere is de Brit George Formby een groot ukelele artiest geweest. Al speelde hij vaak niet echt met een ukelele maar met een banjuelo, een kruising tussen een banjo en een ukelele.
Welke soorten ukelele zijn er?
Wanneer je wilt leren ukelele spelen dan moet je eerst goed weten welke soorten er zijn. Net als bij akoestische en elektrische gitaren zijn er veel verschillende soorten. De meest voorkomende soorten zijn de sopraan, concert, tenor en bariton. Allemaal verschillende instrumenten die weer hun eigen unieke geluid produceren.
Sopraan-ukelele
Wanneer je wilt leren ukelele spelen dan is de verstandigste keuze om te beginnen met de sopraan-ukelele. Dit is de meest voorkomende soort van de ukelele en deze geeft ook het typische ukelele geluid, het vrolijke geluid dat iedereen kent. Ook is deze ukelele het goedkoopst in aanschaf van allemaal dus als beginner is dit de perfecte ukelele.
Een sopraan-ukelele is ongeveer 540 millimeter lang en heeft 12 tot 14 frets
Alt-ukelele (concert-ukelele)
De Alt-ukelele is de volgende in de serie van de ukelele’s. Deze is iets grote qua formaat dan de sopraan-ukelele. Daarom kiezen mensen met wat grotere handen ook vaak voor dit model. Doordat hij wat groter is dan de sopraan-ukelele is hij voor mensen met grote handen wat beter te bespelen. Qua geluid geeft deze ukelele een iets voller geluid.
Een alt-ukelele is ongeveer 580 millimeter lang en heeft 15 tot 20 frets
Tenor-ukelele
Dit is de volgende van de ukelele familie. Deze is nog weer een slag groter dat de Alt-ukelele. Door dat de grootte weer toeneemt zal deze ukelele nog weer een voller geluid hebben. Bij deze ukelele vervaagd het vrolijke geluid van de ukelele al een beetje. Met de tenor ukelele kun je meer noten leren spelen doordat de toets langer is.
Een tenor-ukelele is ongeveer 660 millimeter lang en heeft meer dan 15 frets
Bariton-ukelele
Dit is de grootste versie uit de ukelele familie. Deze ukelele wordt gestemd net als de laagste 4 snaren van een akoestische gitaar. Hierdoor begint deze ukelele min of meer als een akoestische gitaar te klinken en hoor je minder het vrolijke geluid van ukelele. Als je een ukelele wilt leren spelen maar toch een echt vol geluid zoekt, dan is de bartion-ukelele de oplossing.
Een bariton-ukelele is ongeveer 760 millimeter lang en heeft meer dan 19 frets
Het artikel gaat verder onder de afbeeling
Zorg voor de juiste houding
Omdat de ukelele een stuk kleiner is dat een gewone akoestische gitaar is het belangrijk dat je zorgt voor de juiste houding. Of je nu gaat zitten of staan tijdens het spelen. In beide posities moet de houding hetzelfde zijn om er voor te zorgen dat je het juiste geluid krijgt. Een verkeerde houding geeft een minder mooi geluid en je kunt last krijgen van jouw polsen.
Wanneer je de ukelele bespeeld dan moet je het instrument tussen jouw rechter bovenarm en borst klemmen. In principe moet je beide handen van het instrument kunnen halen zonder dat het instrument valt. Dan heb je hem goed vast. Daarnaast laat je de hals rust in de ruimte tussen jouw duim en wijsvinger. Wanneer je een linkshandige ukelele zou bespelen dan is het precies andersom.
Dan is het heel belangrijk om te onthouden dat je de ukelele NOOIT moet bespelen met een standaard plectrum voor een normale gitaar. De snaren van een ukelele zijn veel kwetsbaarder dan die van een gewone gitaar en een standaard plectrum is veel te hard. Ze zullen daarom veel sneller slijten en kapot gaan. De ukelele moet je bespelen met je vingers/nagels of met een plectrum gemaakt van vilt.
Eenvoud dient de mens
Dit gezegde kennen we natuurlijk allemaal. En zo is het ook met het leren bespelen van ukelele. Natuurlijk heb je er wel de juiste begeleiding bij nodig maar de ukelele bespelen kun je vrij snel leren. Vooral het kleinste model, de sopraan-ukelele, kun je heel snel leren bespelen. Doordat een ukelele maar 4 snaren heeft en de sopraan ook erg weinig frets heb je dit snel onder knie. Hierdoor kun je snel een vrolijk liedje spelen waarbij je ook nog mee kunt zingen als je wilt.
Leuke starters setjes te krijgen voor een leuke prijs
Nog voordeel aan de ukelele is, wanneer je hiermee gaat starten het helemaal geen kapitaal hoeft te kosten. Hele leuke starters setjes kun je vinden voor minder dan €100. Je hebt dan al een leuk setje waarbij je een ukelele koopt en er gelijk een gigbag bij krijgt om de ukelele veilig te kunnen vervoeren.
Cascha is 1 van de merken die hele leuke, betaalbare setjes maakt. Bij hun setjes krijg je niet alleen een ukelele en een gigbag maar krijg je er ook een leerboek (met DVD), een stemapparaat en een setje plectrums bij. Dat allemaal al voor ongeveer €70. Daarom is de ukelele bespelen zo leuk, het geeft een heerlijk vrolijk geluid en het is prima te betalen.
Gitaar spelen als een echte PRO?
Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!