Flying-V

Als we het hebben over de Flying-V dan hebben we het over een mateloos populaire gitaar van Gibson. Hij heeft zijn naam de Flying-V te danken aan zijn uiterlijk. Toen de gitaar in 1958 voor het eerst gebouwd werd vond iedereen het een opmerkelijk ontwerp. Door de V-vormige body en de bijzondere kop van de gitaar leek het op een futuristisch vliegend object, vandaar ook de naam Flying-V.

Ver voor zijn tijd uit

Toen eind jaren 50 de eerste Flying-V modellen gebouwd werden door Gibson waren deze gitaren ver voor hun tijd uit. De elektrische gitaar kwam eigenlijk pas net opzetten en velen waren natuurlijk de standaard bouwvorm van een gewone gitaar gewend. De Flying-V introduceerde op dat moment toch iets heel anders binnen de gitaarwereld.

Toch was het zo dat de Flying-V de eerste 10 jaar niet bijzonder veel verkocht werd. Pas aan het einde van de jaren 60 en het begin van de jaren 70 werd de gitaar populair. In de tussentijd is de productie van deze nu legendarische gitaar zelfs even stilgelegd.

Men wilde een krachtige elektrische gitaar

Grote artiesten uit de tijd zoals Jimi Hendrix waren op zoek naar een elektrische gitaar die een krachtig geluid konden produceren. Van de Flying-V was bekend dat deze gitaar daartoe in staat was en daarom begon Gibson de gitaar weer te produceren.

Nadat onder andere Jimi Hendrix de gitaar ging bespelen werd de Flying-V steeds populairder en door steeds meer artiesten toegepast. Tegenwoordig zien we de Flying-V regelmatig op het podium bij verschillende grote artiesten.

Goed voorbeeld doet volgen

Zoals de geschiedenis wel vaker heeft laten zien volgden veel andere gitaarbouwer het voorbeeld van Gibson en begonnen ook een eigen Flying-V gitaren te maken. Allemaal net iets anders natuurlijk, een iets andere kop, andere elementen en misschien de vorm van de body iets anders en ze hadden ook hun eigen Flying-V.

De meest bekende gitaarbouwer die ook de Flying-V ging bouwen na het succes van Gibson is misschien wel Jackosn. Zij brachten de Jackson King V op de markt die onder andere door gitarist, zanger en oprichter van Megadeth, Dave Mustaine gebruikt wordt.

Een gitaar voor de hardrock & metal

De Flying-V wordt voor het over grote deel toegepast in de hardrock en metalwereld. Ook bij de gewone rock zie je hem zo nu dan maar niet heel vaak. Het is daarom dat deze gitaar vooral de rock en metal artiesten gebruikt wordt.

Namen als James Hetfield (Metallica), Keith Richards, (Rolling Stones), Kerry King (Slayer), Eddie van Halen (Van Halen), Kirk Hammet (Metallica), Robert Westerholt (Within Temptation) en nog vele anderen maken of maakten regelmatig gebruik van de Flying-V gitaar.

Gitaartabs.nl - Leer gitaar spelen voor een prikkie

GitaarTabs – Leer gitaar spelen voor een prikkie!

Wil jij graag gitaar leren spelen maar wil je niet investeren in dure gitaar lessen? Klik op onderstaande knop om voor €4,95 met de lessen van GitaarTabs te beginnen!

bekijk deze aanbieding!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.