Gibson

Voluit geschreven Gibson Mandolin – Guitar Co., Ltd is een merk dat als sinds jaar en dag niet meer weg te denken is uit de gitaarwereld. Iedereen die een beetje wat van gitaren weet kent het merk Gibson wel.

Gibson is een gitaarproducent die te vinden in alle segment van de gitaren. Niet alleen maken zij relatief goedkope gitaren maar ook gitaren van vele duizenden euro’s. Ook zijn ze in alle marktsegmenten te vinden. Elektrisch, elektrische bas, semi-akoestische, elektro-akoestisch en akoestisch. Alles wordt gemaakt door Gibson.

Een merk dat ver teruggaat in de tijd

Als we terug willen gaan naar het ontstaan van dit merk dan moeten we echt heel erg ver terug de tijd in. Een man genaamd Orville H. Gibson richtte al in het jaar 1856 het merk Gibson op. Op dit moment van schrijven dus maar liefst 164 jaar geleden. Dit maakt ook dat Gibson een rijke geschiedenis heeft.

Gibson heeft door de eeuwen heen veel turbulente momenten gehad. Oprichter Orville overleed op vroege leeftijd waardoor hij nooit het succes van zijn bedrijf mee heeft kunnen maken. Vele verschillende soorten gitaren werden ontworpen en in 1937 verscheen de allereerste elektrische gitaar van Gibson in de catalogus.

Een iconisch merk dat aan de rand van de afgrond stond

Gibson heeft een enorm goede reputatie opgebouwd door de jaren heen vanwege de kwaliteitsproducten die het merk maakt. Vooral de gitaren die in de jaren 80 van de vorige eeuw gemaakt werden stonden bekend als degelijk en van zeer goede kwaliteit.

In 2018 echter, stond het merk aan de rand van een faillissement. Men leverde voor dure prijzen niet meer de kwaliteitsproducten als 30 á 40 jaar geleden. Daarentegen werd de productie van Gibson gitaren naar het goedkope China verplaatst.

Allereerst stond dit de mensen niet aan dat je de hoofdprijs moest betalen voor een goedkoop product uit China. En mensen verwachtten bij Gibson een oerdegelijke gitaar van goede kwaliteit en dit was niet meer het geval.

Dit gecombineerd zorgde er voor dat Gibson in 2018 bijna failliet ging. Op dat moment wist het bedrijf dat het roer om moest en werd er een nieuwe directeur aangetrokken. Onder zijn bewind ging Gibson weer echt kwalitatief goede gitaren produceren en geen goedkope dingen. Ook zorgde hij voor een stevige prijsdaling waardoor mensen weer sneller geneigd waren om een Gibson te kopen.

Les Paul

De meest bekende gitaarsoort die Gibson gemaakt heeft dat is toch eigenlijk wel de elektrische Les Paul gitaar. Samen met een gitaarbouwer met de naam Les Paul werd in de jaren 50 de iconische Les Paul gitaar op de markt gebracht.

Deze elektrische gitaar wordt tot op de dag van vandaag nog door vele gitaristen gebruikt. Onder ander Kirk Hammet van Metallica zie je nog regelmatig met een Les Paul gitaar op het podium verschijnen.

Les Paul gitaren van Gibson zijn toch echt wel gitaren uit het duurdere segment en ook zeker niet weggelegd voor iedereen. Gibson heeft weliswaar een patent op het maken van deze gitaren maar gelukkig hebben ze ook contracten met andere fabrikanten die deze gitaren goedkoper produceren. Onder andere Epiphone maakt Les Paul gitaren die in principe voor iedereen betaalbaar zijn.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.