Gitaar leren spelen als kind, kan dit ook?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Kun je gitaar leren spelen als kind? Deze vraag hoor ik regelmatig en eigenlijk heb ik daar maar 1 eenduidig antwoord op en dat is JA. Sterker nog, hoe eerder je begint hoe beter. Toch is gitaar leren spelen als kind niet helemaal hetzelfde als bij een volwassene, vandaar dat ik het deze week hierover ga hebben.

Kinderen leren sneller, veel sneller.

Net als bij alle andere dingen die men wilt leren is het bij het gitaar leren spelen bij een kind niet anders. Hij of zij zal het gewoon sneller oppakken dan de gemiddelde volwassene. Omdat het geheugen van een kind gewoon beter in staat is om informatie op te nemen en op te slaan blijft het sneller hangen.

Zo zal het ook gaan met het aanleren van de simpele basisdingen die je nodig hebt om te leren gitaar spelen. Van juiste houding tot aan het onthouden van akkoorden. Kinderen zullen het allemaal sneller en beter kunnen onthouden dan wij volwassenen.

Kinderen zijn sneller afgeleid

Iedereen die jonge kinderen heeft of jonge kinderen gehad heeft die nu al volwassen zijn kan beamen dat kinderen veel sneller afgeleid zijn. Ook tijdens het leren gitaar spelen als kind zullen ze sneller afgeleid zijn.

Dan kan het misschien zo zijn dat ze sneller dingen opnemen en onthouden maar ze hebben wel veel bijsturing nodig. Tijdens een gitaarles, of het nu in een muziekschool is of online, zullen er altijd dingen zijn waardoor hij of zij afgeleid wordt.

Wel denk ik persoonlijk dat een kind bij een “ouderwetse” muziekschool sneller afgeleid zal zijn omdat daar natuurlijk ook allerlei andere mensen rondlopen. Heb je een online training dan is het kind thuis, gefocust op de training op het scherm en wordt minder snel afgeleid.

Jouw kind moet écht willen leren gitaar spelen

Dit is écht heel belangrijk. Net als met andere dingen die kinderen als hobby willen leren moeten ze het echt willen. Het moet niet zo zijn dat ouders graag zouden willen dat hun kind gitaar gaat spelen en dat dit kind dat dan ook maar moet gaan doen.

Op het begin doet het kind dit misschien nog wel maar naarmate het kind ouder wordt, meer zijn eigen wil krijgt zal hij of zij dit niet meer willen als hij of zij het gitaar spelen niet leuk vindt. Dit zou natuurlijk jammer zijn van alle tijd en moeite en het geld dat je hierin geïnvesteerd hebt.

Geeft jouw kind aan dit echt heel graag te willen? Dan zal ik er wel vol voor gaan. Wellicht wanneer jouw kind gitaar heeft leren spelen dat het een natuurtalent blijkt te zijn. En natuurlijk kan het ook altijd hobbymatig blijven. Het is ook gewoon een hele goede manier van ontspanning en tijdverdrijf.

De tekst gaat verder onder de afbeelding!

gitaar leren spelen kind

Hoe gitaar leren spelen als kind?

Daar waar je vroeger nog naar een muziekschool moest om gitaar te leren als kind heb je tegenwoordig verschillende mogelijkheden om dit te doen. We leven in een digitaal tijdperk waarin de mogelijkheden van het internet oneindig zijn en je ook niet per definitie vast zit aan een muziekschool maar wat is nu de beste keuze?

Gitaar leren spelen via een muziekschool

Gitaar leren spelen als kind kan natuurlijk prima via de ouderwetse muziekschool met een gitaarleraar. Een voordeel van een muziekschool is dat je rechtstreeks fysiek contact hebt. De gitaarleraar begeleidt het kind en zorgt er voor dat deze bij de les blijft. Je hebt tijdens les er als ouder geen omkijken naar.

Gitaar leren spelen via een muziekschool heeft daarentegen naar mijn mening ook zo zijn nadelen. Wanneer een kind gitaar gaat leren spelen via een muziekschool zit hij of zij natuurlijk wel vast een vaste dagen. Bijvoorbeeld elke woensdagmiddag moet hij naar de muziekschool, hier moet je als ouder natuurlijk ook rekening mee houden. Niet elke dorp heeft een muziekschool dus grote kans dat het kind weggebracht moet worden.

Daarnaast zijn ouderwetse muziekscholen gewoon veel duurder dan de online oplossingen die we tegenwoordig hebben. Bij een ouderwetse muziekschool ben je zo €25 á €30 per uur kwijt. Als je dit omrekent naar de kosten per jaar dan is dit een behoorlijk bedrag, zo ergens tussen €1.400 en €1.500.

Gitaar leren spelen via een online gitaarles

De tweede mogelijkheid die je hebt is een mogelijkheid die de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen heeft. Dit zijn de online gitaarlessen die beschikbaar zijn. Omdat we in principe bijna overal internet hebben is deze manier van lesgeven veel toegankelijker geworden. Makers van online gitaar trainingen hebben hier goed op ingespeeld.

Maar ook online gitaarlessen hebben zijn voor -en nadelen. 1 van de grote voordelen is de prijs. Het is namelijk stukken goedkoper dan een ouderwetse muziekschool. Er zijn verschillende aanbieders van online gitaarlessen, daar waar je bij de ene voor een eenmalig bedrag levenslang toegang hebt, werkt de andere via een vast maandbedrag van zo’n €15.

Een ander voordeel is dat je er op elk moment van de dag mee aan de slag kunt. Of het nu woensdagmiddag, donderdagavond of zaterdagmorgen het is. Als je een beeldscherm en internet hebt dan kun je er mee aan de slag. Dit vond ik zelf een groot voordeel, ik kon zelf bepalen wanneer ik er mee aan de slag ging.

Als jouw kind gitaar gaat leren spelen dan kan online gitaarles misschien ook een nadeel zijn. De les vindt namelijk thuis plaats en jij moet er zelf voor zorgen dat jouw kind bij de les blijft en je moet hem dus begeleiden. Terwijl bij een ouderwetse muziekschool de gitaarleraar dit volledig op zich neemt.

Welke optie is de beste?

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Ik ben van mening dat beide opties goed werken en dat je op beide manieren jouw kind gitaar kunt laten leren spelen. Je moet de afweging maken tussen de voordelen en de nadelen die beide opties hebben.

Uiteindelijk is het vaak wel zo dat voor veel mensen de prijs toch wel doorslaggevend zal zijn. Daar waar een muziekschool bijna €1.500 per jaar kost is een online gitaarles vele malen goedkoper alleen moet je er dan als ouder zelf iets meer tijd aan besteden. Is dat dit financiële voordeel waard? Die afweging moet je zelf maken maar op beide manier zal jouw kind goed leren gitaar spelen.

Laat een kind gitaar leren spelen op een gitaar dat hij/zij wil!

Als je wat vaker op deze website geweest bent dan zal je wellicht gelezen heb dat er altijd geadviseerd wordt om als volwassene te beginnen met een akoestische Western gitaar. Dit standpunt blijf ik ook achter staan alleen bij kinderen is er een uitzondering nodig.

Een kind kun je namelijk het beste laten starten op een gitaar waarvan hij of zij het geluid het mooiste vindt klinken. Dit kan dus van alles zijn. Een akoestische Spaanse gitaar, een akoestische Western gitaar maar ook een elektrische gitaar.

Afhankelijk van hoe oud jouw kind is kun je ook bepalen welke formaat gitaar jouw kind nodig heeft. Kinderen zijn namelijk allemaal nog in de groei en vaak zijn ze nog te klein om een “normale” gitaar te gebruiken.

Daarom kun je aan de hand van de leeftijd en lichaamslengte van jouw kind bepalen welk formaat gitaar hij of zij nodig heeft.

gitaar leren spelen kind

Ga je voor online gitaarles? Dat ken ik!

Mocht je de keuze maken om jouw kind via een online gitaarles gitaar te laten leren spelen dan ben je hier op het juiste adres. Ik weet namelijk zelf hoe het is om via een online gitaarles het gitaar spelen te leren.

Een jaar 6 geleden heb ik me namelijk zelf ook aangemeld voor een online gitaarles om dat ik ook gitaar wilde leren spelen. Omdat ik een ouderwetse muziekschool gewoon te duur vond heb ik gekozen voor deze optie en dat is me erg goed bevallen.

Ook het feit dat ik er mee aan de slag kon gaan wanneer ik wilde was voor mij heel belangrijk. Ik wilde zelf kunnen plannen en bepalen wanneer ik met de gitaarles verder ging. Doordat ik een drukke baan heb waarbij regelmatig extra gewerkt wordt kon ik niet plannen naar een vaste avond bij de muziekschool.

Vrijblijvendheid kan ook een valkuil zijn

Hier moet je goed voor waken als je jouw kind via een online gitaarles wilt laten leren gitaar spelen. Dit heb ik zelf namelijk ook ervaren. Ondank dat je zelf kunt weten wanneer je er mee aan de slag gaat, plan vaste momenten dat je verder wilt met de lessen.

Komt dit door omstandigheden een keer niet uit? Plan dan meteen een ander moment om er mee verder te gaan en denk niet “Dit komt van de week wel”. Veel mensen komen dan in de verleiding om te verzaken verder te gaan en leren alsnog niet gitaar spelen en dat zou erg jammer zijn.

Zelfdiscipline is in het geval van een online gitaarles heel erg belangrijk. Kinderen hebben dit vaak nog niet dus dan is het als ouder belangrijk dat je dit stimuleerd.

Welke online gitaarles moet ik voor mijn kind kiezen?

Er zijn meerdere aanbieders van online gitaarlessen die hoog aangeschreven zijn qua leerzaamheid. Ook hier geldt dat er meerdere wegen naar Rome leiden en ik heb zelf niet al deze wegen al bewandeld dus ik kan alleen oordelen over die online gitaarles die ikzelf gevolgd heb.

Dat is namelijk “Leer gitaar spelen in 22 lessen”, bedacht en gemaakt door Koen Snoek, een gitarist in hart en nieren. Zijn cursus heb ik dus jaren geleden gevolgd en heb hierdoor de basis van het gitaar spelen echt goed geleerd. Wanneer jouw kind deze basis gelegd heeft kan hij of zij zich daarna verder verdiepen in welke muziekstijl hij of zij wilt gaan spelen.

Is jouw kind dus een kleine gitaarheld in spe? Laat hem of haar dan leren gitaar spelen via de online gitaarlessen van Koen Snoek, deze werkt namelijk gegarandeerd.

Wil je weten wat er precies in de cursus aan bod komt? Lees dan onze Gitaarles van koen review, daarin vind je wat je alle krijgt voor slechts €67,-.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *