Leren gitaarband kopen? Hier moet je op letten!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Een gitaarband, wanneer je staand wilt repeteren of je staat al in de oefenruimte of op het podium dan is hij onmisbaar. Die geldt eigenlijk voor alle soorten gitaren. Of het nu een akoestische of elektrische gitaar is. Ook bij gitaarbanden is het zo dat er heel veel verschillende soorten en maten zijn gemaakt van verschillende materialen. Wij gaan het vandaag over het natuurlijke materiaal leer hebben dat vaak gebruikt wordt. Wil jij dus een leren gitaarband gaan kopen? Wij vertellen je in dit blogbericht waar je op moet letten en wat het aanbod is.

Waarom een leren gitaarband kopen?

Wanneer je kiest om een leren gitaarband te kopen dan heeft dit natuurlijk een aantal voordelen maar ook een nadeel. Het is afweging die je zelf moet maken of je kiest voor een leren gitaarband.

Het enige nadeel van een leren gitaarband vind ik namelijk dat hij over het algemeen een stuk duurder is dat dan een gitaarband gemaakt van een synthetisch materiaal. Nylon of polyester is namelijk veel makkelijker en veel goedkoper te produceren als je dit vergelijkt met leer.

De kwaliteit van een leren gitaarband

Het eerste grote voordeel van een leren gitaarband is de kwaliteit van het product. We weten allemaal hoe leer gemaakt wordt en kennen het misschien wel van een leren riem. Een leren riem kun je heel hard aan trekken maar je krijgt hem nooit kapot doordat het materiaal zo sterk is.

Dit zie je ook terug bij de gitaar als je een leren gitaarband zou kopen. Dit is hetzelfde degelijke materiaal dat je als mens alleen in principe niet kapot kunt krijgen. Hierdoor betaal je dan misschien wel wat meer dan bij bijvoorbeeld een nylon gitaarband maar je hebt er ook 1 die veel langer mee gaat.

Comfort van een leren gitaarband

Een tweede groot voordeel van een leren gitaarband vind persoonlijk zelf het comfort. Het natuurlijke materiaal vormt zich goed om de vorm van jouw schouder en hierdoor zal je merken dat je de gitaarband niet eens echt voelt.

Door de zachte en bewegelijke eigenschappen die leer heeft kan het goed bewegen rondom jou lichaam. Het zachte materiaal zal niet gaan snijden in jouw schouder als je het vergelijkt met sommige andere synthetische materialen.

Ook is leer van nature een materiaal dat behoorlijk stroef is. Dit merk je bij riemen en schoenen ook. Hierdoor zal bij een leren gitaarband de gitaar ook niet zo snel gaan glijden. Een fenomeen als Neck-dive komt bijna niet voor bij een leren gitaarband.

leren gitaarband kopen

Veel verschillende soorten en maten te krijgen

Als je een leren gitaarband wilt kopen dan kun je deze krijgen in allerlei soorten, maten en kleuren. Het is wel handig om van tevoren te bepalen welke lengte gitaarband jij nodig hebt en dit is eigenlijk afhankelijk van 2 dingen.

1. Lichaamslengte

De lengte van jouw lichaam is één van de 2 factoren die bepaald wat voor een soort leren gitaarband voor jouw geschikt is. Zoals jij je misschien wel voor kunt stellen heeft iemand die erg lang is een veel langere gitaarband nodig dan iemand die een stuk kleiner is.

Ben jij bijvoorbeeld vrij klein en neem je een hele lange gitaarband dan heb je de gitaar veel te laag hangen. Andersom, als jij als lang persoon een korte gitaarband koopt dan hangt de gitaar veel te hoog.

2. Gitaartype

De tweede factor die bepaald wat voor een soort leren gitaarband je moet kopen is het type gitaar. We hebben heel veel verschillende soorten gitaren. Van akoestische gitaren tot elektrische gitaren tot akoestische of elektrische basgitaren. Ontelbaar veel verschillende soorten.

Afhankelijk van de bouw van de gitaar kun je vooraf al bepalen hoe lang jouw gitaarband moet zijn. Er zijn namelijk een heel aantal gitaren die een bijzondere bouwvorm hebben en hierdoor een lange gitaarband eisen. De Flying-V is hier een van de voorbeelden van.

Welke lengte voor een leren gitaarband?

Bij leren gitaarbanden praten we eigenlijk over 3 verschillende soorten als het gaat om de lengte van de gitaarband. Kort, lang en gemiddeld. Elke band is weer geschikt voor een bepaalde lichaamsbouw en instrument.

Middellange gitaarband

Als je een standaard gitaar hebt, akoestisch of elektrische dan kan in principe iedereen met een normale en grote lichaamslengte prima af met een middellange gitaarband. Ik ben zelf ook ruim 2 meter lang maar heb aan de akoestische gitaar een middellange gitaarband zitten. Wanneer je een lichaamslengte hebt van boven de 2,10 meter hebt raad ik aan een lange gitaarband te kiezen.

Een middellange gitaarband kun je gebruiken tot een maximale lengte van ongeveer 160 centimeter. Hier mee past hij op elke standaard gitaar en zal hij bij een normale lichaamslengte niet te kort of te lang zijn.

Korte gitaarband

De kort gitaarband wordt bij volwassenen over het algemeen niet heel erg veel gebruikt. Het kan natuurlijk dat je als volwassen mens een kleine lichaamsbouw hebt en dan kan het zeker zo zijn dat een korte gitaarband beter geschikt is voor jouw.

Over het algemeen worden deze banden veel gebruikt bij 1/2 en 3/4 gitaren die veel door kinderen gebruikt worden. De korte gitaarband kun je gebruiken tot een maximale lengte van 127 centimeter en is daarmee uitermate goed geschikt voor de kleine en jonge gitaarhelden onder ons.

Lange gitaarband

De lange gitaarband wordt eigenlijk alleen gebruikt bij bijzonder modellen gitaren of bij elektrische basgitaren. Elektrische basgitaren zijn een stuk langer dan gewone elektrische gitaar vanwege de lage tonen die ze moeten maken.

Dan zie je regelmatig dat basgitaristen de gitaar erg laag hebben hangen. Dit bij elkaar opgeteld zorgt er voor dat je dan echt wel een lange gitaarband nodig zult hebben. Ook bij gitaren met een bijzondere bouwvorm zoals bijvoorbeeld dus de Flying-V van Gibson. De afstand tussen de twee bevestigingspunten van de band is zo lang dat je een lange gitaarband nodig hebt om deze afstand te kunnen overbruggen en nog comfortabel te kunnen spelen.

De lange gitaarband kan gebruikt worden tot een maximale lengte van ongeveer 175 centimeter.

leren gitaarband kopen

Breedte gitaarband

Dan kun je bij leren gitaarbanden ook nog kiezen tussen verschillende breedtes. Van smal tot gemiddeld tot breed. Dit is een een beetje waar jouw persoonlijk voorkeur naar uit gaat.

Over het algemeen kiezen de meeste personen voor een middel brede gitaarband, deze heb ik zelf ook. Toch kunnen er ook redenen zijn dat men kiest voor een smalle of brede gitaarband.

Een smalle gitaarband heeft als voordeel dat hij van minder materiaal gemaakt is en dus bewegelijker is. Het nadeel van een smalle gitaarband is dat er minder oppervlakte op jouw schouder drukt en dus de gitaarband eerder een snijdend gevoel geeft.

Bij een brede gitaarband is dit net andersom. Doordat er veel meer materiaal gebruikt wordt is de gitaarband veel minder bewegelijk en wordt jij ook een beetje beperkt in jouw bewegelijkheid. Het voordeel van een brede gitaarband is dus dat er veel oppervlakte van de band op jouw schouder rust en dit geen snijdend gevoel geeft.

Een leren gitaarband straalt veel uit

Daarnaast ben ik van mening dat een leren gitaarband veel meer uitstraalt dan een gitaarband van een synthetisch materiaal. Ja het klopt, leren gitaarbanden zijn aanzienlijk duurder dan die gemaakt van een synthetisch materiaal maar ik vind leren gitaarbanden gewoon veel mooier.

Daar waar gitaarbanden van polyester of nylon vaak een standaard zwarte kleur hebben, heb je bij een leren gitaarband veel meer keuze is kleur maar ook in motieven of meerdere kleuren in de gitaarband. Het is maar net hoe gek je het zelf wilt maken.

Daarnaast zijn er ook nog gitaarband die een combinatie van verschillende materialen hebben. Dan is de band zelf van nylon op polyester gemaakt maar de uiteinden, daar waar de gitaar aan de gitaarband zit, zijn van leer gemaakt. Dit om de stevigheid ten goede te komen.

Wil jij staand comfortabel kunnen spelen of repeteren?

Dan raad ik jou echt aan om een leren gitaarband voor jouw gitaar te kopen. Naast dat ze een mooie uitstraling hebben zitten ze ook comfortabel en kun je vrij bewegen terwijl je speelt.

Door het het stevige, natuurlijke leren materiaal gaat zo’n gitaarband ook vele jaren mee. Ze zijn dan in aanschaf wat duurder dan gitaarbanden gemaakt van synthetische materialen maar gaan ook veel langer mee. Op den duur ben je met een leren gitaarband dus zelfs goedkoper uit.

leren gitaarband kopen

Leren gitaarband kopen!

Hiermee straalt jouw gitaar niet alleen meer uit maar kun je ook vrij bewegen tijdens het staand spelen of repeteren en hij gaat ook nog eens vele jaren mee.

Vind hier jouw leren gitaarband!
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *