Richie Sambora

Gitarist en voormalig lied en tekstschrijver van Bon Jovi

Richie Sambora is een rockgitarist die al vele decennia lang meegaat in de muziekwereld. Hij was vanaf kinds af aan al bezig met muziek en dan vooral met zijn gitaar. Net als vele andere bekende artiesten heeft ook Richie een roemrucht verleden. Tijdens zijn toertochten over de wereld gebeurde er van alles.

Het vroege leven van Richie

Richard Stephen Sambora, zoals Richie voluit geschreven heet werd op 11 juli 1959 in de plaats Perth Amboy in de Amerikaanse staat New Jersey geboren. Zijn moeder was een secretaresse en zijn vader was voorman in een fabriek. Je zult het niet verwachten met zijn achternaam maar de roots van de familie Sambora liggen in Polen.

Richie kwam al op hele jonge leeftijd in aanraking met muziek. Zijn eerste instrument dat hij begon te bespelen was niet de gitaar maar de accordeon. Op 6-jarige leeftijd was Richie al in staat om dit instrument goed te bespelen. Toch zou een aantal jaren later blijken dat hij geboren was voor een ander instrument, de gitaar.

Toen hij 12 was overleed gitaarheld Jimi Hendrix op slechts 27-jarige leeftijd. Hij was als klein kind al groot fan van Hendrix en hierop besloot Richie ook de gitaar te gaan bespelen. Dit bleek later natuurlijk een hele goede zet te zijn geweest want Richie bleek een natuurtalent te zijn voor de gitaar.

Hij luisterde naar heel verschillende soorten muziek en deze probeerde hij ook allemaal na te spelen. Van Rock ’n Roll tot Soul tot Spaanse muziek, alles luisterde hij en probeerde hij met zijn gitaar te spelen. Zijn allereerste optreden had hij al als tiener, hij stond dus al erg vroeg op het podium.

Richie ontpopt zich als artiest

Op zeer jonge leeftijd ontpopt Richie zich al als een ware artiest. Begin jaren ’80 van de vorige eeuw speelt hij onder andere in de band Message als gitarist en bracht hij samen met deze band 1982 zijn allereerste plaat uit. Toch besloot Richie niet veel later om deze band te verlaten.

Hij werd namelijk gevraagd voor een andere band genaamd Mercy. Deze band bracht zijn platen uit bij het label Swan Song Records dat eigendom was van de toen al wereldbekende band Led Zeppelin.

Richie had ook zijn eigen project en dat was Richie Sambora & Friends. Het was een improvisatie bandje dat in clubs speelde en mensen konden nummers aanvragen die zij moesten gaan spelen. Richie was nog maar 19 jaar oud toen hij al zijn eerste, kleine platenmaatschappij Dream Disc Record oprichtte. Begin jaren ’80 deed Sambora ook nog auditie bij Kiss om Ace Frehley te ververvangen maar helaas werd hij hiervoor afgewezen.

Embed from Getty Images

Hier zie je een hele vroege samenstelling (1983) van Bon Jovi met helemaal rechts Richie Sambora

Richie voegt zich bij het dan nog jonge Bon Jovi

Ergens zo rond 1982 ontmoet Richie de toen nog jonge en onbekende John Francis Bongiovi of wel bekend als Jon Bon Jovi. Bon Jovi bestond al wel maar was op zoek naar een nieuwe leadgitarist. Hun originele leadgitarist Dave Sabo had de band namelijk verlaten om naar een andere band te verkassen en dit was de uitgelezen kans voor Richie.

Bij toeval kwam dit moment, vlak nadat hij afgewezen was als gitarist voor Kiss. Na wat gesproken te hebben met John ging Richie weer naar huis, teleurgesteld dat hij afgewezen was bij Kiss en hij verwachtte niets. Tot dat hij een telefoontje ontving van John Bongiovi dat hij graag had dat Richie zich bij zijn band zou voegen.

Enkele dagen later kwamen Richie en John weer samen om hun eerste nummers te schrijven die later ook op hun debuutalbum zouden komen. Eind van datzelfde jaar 1983.

Richie ontpopt zich ook als soloartiest

Naast dat Richie natuurlijk rondtoerde met Bon Jovi begon hij ook zijn eigen solocarrière. De muziek van Bon Jovi werd veelal door John zelf geschreven. Maar Richie had ook de gave om goede muziek te kunnen schrijven, zowel instrumentaal als tekstueel.

In 1991 bracht Richie zijn eerste soloalbum “Stranger in this Town” uit en deze werd wereldwijd goed ontvangen. De muziek die hij solo maakte was ook een beetje Bon Jovi achtige Rockmuziek. De liefdesliedjes zoals we die van Bon Jovi kenden zagen we ook terug in de solocarrière van Richie.

Tijdens de opnames en ook de optredens van deze plaat speelde Richie de slaggitaar en nam ook de zang voor zijn rekening. De leadgitaar werd tijdens deze periode voor rekening genomen van de toen al wereldbekende Eric Clapton.

In 2013 besloot Richie om Bon Jovi te verlaten. Hij vond zelf dat hij meer tijd door moest brengen met familie en dan vooral met zijn dochter. Door zijn drukke leven als soloartiest en gitarist van Bon Jovi zag hij zijn dochter nauwelijks. Als hij niet de wereld rondtoerde met Bon Jovi dan stond hij wel in de opnamestudio voor zijn soloprojecten.

Hij houdt wel vast aan zijn soloprojecten

Richie is natuurlijk een artiest in hart en nieren dus helemaal stoppen met muziek maken was geen optie. Ondanks dat hij financieel natuurlijk al helemaal binnen was bleef hij wel verder gaan met zijn soloprojecten

In 2015 bracht hij samen met zijn vriendin Orianthi weer soloplaat uit en hebben ze ook in verschillende landen over de wereld opgetreden.

Embed from Getty Images

Hier zie je Richie met 1 van zijn “Double Neck” gitaren tijdens een optreden in 2016 met zijn vriending Orianthi

Alcohol -en medicijnenverslaving

Door het ruwe leven van een rockgitarist is Richie 1 van de velen die in zijn leven te maken heeft gehad met verslavingen aan 1 of meerdere verdovende middelen. Zo lied hij zich in 2007 opnemen in een gesloten inrichting om van zijn alcohol en pijnstillersverslaving af te komen.

Nadat hij weer uit de afkickkliniek kwam bedankte hij alle bandleden van Bon Jovi en zijn eigen moeder voor hun onvoorwaardelijke hulp en steun. Nooit heeft 1 van hen Richie laten vallen en dit resulteerde ook in een succesvol afkickproces.

Toch ging het een jaar later in 2008 weer mis toen hij aangehouden werd met zijn auto terwijl hij veel teveel gedronken had. Hij kreeg 3 jaar voorwaardelijke rijontzegging en moest een gedragscursus volgen.

Dit hield echter niet in dat zijn alcoholprobleem voorbij was. Hij bleeft veel teveel drinken in de jaren erna maar vond zelf dat hij niet opnieuw hulp nodig had terwijl de mensen om hem heen dit wel vonden.

In 2011 naam hij toch de beslissing om zich weer op te laten nemen in een afkickkliniek. Hij onderging weer het traject om van de alcohol af te blijven. Doordat hij weer in een gesloten kliniek zat werd hij genoodzaakt om 13 shows van Bon Jovi over te slaan. In juni 2011 sloot Sambora zich weer aan bij de toer van Bon Jovi.

Richie zijn favoriete gitaren

Net als vele andere gitaristen heeft Richie uiteraard ook zijn favoriete gitaren. Wel staat hij erom bekend een enorme collectie aan gitaren te hebben. Naar horen zeggen heeft hij ongeveer 125 gitaren in zijn bezit ondertussen.

Ongeveer een derde deel van alle deze gitaren is van het merk Fender en dan het Stratocaster model. Hij verschijnt ook heel vaak met 1 van zijn unieke Stratocasters op het podium.

Naast zijn gitaren van Fender heeft hij ook nog heel veel Gibson gitaren in zijn bezit. Van standaard elektrische gitaren tot aan Flying-V modellen. Ook heeft hij meerdere double neck elektrische gitaren van Taylor. Kortom, het is een collectie waar iedere gitarist jaloers van wordt.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.