Eerste gitaar kopen maar wat is de juiste?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten


Als je wilt beginnen met gitaar spelen, dan moet je jouw eerste gitaar kopen. Het aanbod aan gitaren dat je tegenwoordig hebt is enorm. Ook is er altijd een discussie tussen gitaristen wat nu de juiste gitaar is om mee te beginnen. Daarom ga ik jou in dit bericht uitleggen, welke eerste gitaar jij het beste kunt kopen. Waarom je het beste voor zo’n soort gitaar kunt kiezen en wat je in de toekomst kunt. Uiteindelijk hebben we allemaal onze eigen muzieksmaak. Je wilt op den duur natuurlijk jouw favoriete muziek kunnen gaan spelen.

Eerste gitaar kopen: Akoestisch of elektrisch?

Dit is de discussie waar ik het net ook al over had. De meningen zijn verdeeld tussen gitaristen als het hier om gaat. Moet je nu beginnen met een akoestische gitaar of kun je ook meteen beginnen met een elektrische gitaar. Hier heb ik natuurlijk ook een mening over. Deze mening is tot stand gekomen door de manier waarop ik heb leren gitaar spelen. De eerste gitaar die ik ging kopen was een akoestische Westerngitaar. Dit terwijl mijn muzieksmaak juist bij de elektrische gitaar ligt. Ik zal je daarom uitleggen waarom ik voor de akoestische Westerngitaar gekozen hebben.

Investeringskosten eerste gitaar

Toen ik mijn eerste gitaar ging kopen, wist ik natuurlijk nog niet zeker of gitaar spelen ook echt wat voor mij zou zijn. Natuurlijk was ik heel mijn leven al fan van gitaarmuziek, maar ik wist niet zeker of ik het gitaar spelen zelf ook leuk zou vinden. Ik had namelijk van heel veel mensen gehoord dat het veel tijd kost en dat je veel doorzettingsvermogen nodig hebt.

Daarom wilde ik voor mijn eerste gitaar niet meteen de hoofdprijs betalen. Daarom koos ik voor een akoestische Westerngitaar van het merk Ibanez. Deze waren qua aanschaf behoorlijk betaalbaar. Voor een paar honderd euro kun je zo’n gitaar kopen. Het voordeel van een akoestische gitaar is dat je met alleen de gitaar al muziek kunt maken.

Als je begint met een elektrische gitaar, dan heb je meteen meer nodig dan alleen de gitaar. Bij een elektrische gitaar heb je altijd een versterker en bekabeling nodig. Als je dus zou beginnen met een elektrische gitaar, dan zijn de investeringskosten die je hebt ook gelijk een stuk hoger. Kom je er gaandeweg achter dat het gitaar spelen niet helemaal wat voor jou is? Dan is dit erg jammer van de hoge investering.

Bijna alle trainingen zijn met een akoestische gitaar

Dit is 1 punt waar ik wel heel stellig over ben. Goed gitaar leren spelen kun je niet zelf. Hiervoor heb je een gitaartraining nodig waarbij je een goede en solide basis leert. Bepaalde basic vaardigheden zijn heel belangrijk. Zithouding, greep van de hals, stemmen en de basisakkoorden. Allemaal dingen die je moet weten en die jij jezelf bijna niet aan kunt leren.

Of je nu kiest voor een online gitaartraining voor beginners, of je gaat naar een muziekschool. Vrijwel alle gitaartrainingen voor beginners worden gedaan met een akoestische gitaar. De gehele basis die je nodig hebt, wordt jou dus geleerd met een akoestische gitaar. Dit gaf voor mij nog een reden om als eerste gitaar een akoestische Western gitaar te kopen. Dat terwijl mijn muzieksmaak meer ligt bij de elektrische gitaar. Mijn advies dus, ook al ligt jouw muzieksmaak bij de elektrische gitaar, begin met een akoestische gitaar voor de basistraining.

Akoestische Western of Spaanse gitaar

Nu je weet waarom je het beste een akoestische gitaar als eerste gitaar kunt kopen, moet je nog weten welk type. Als je namelijk kijkt naar de akoestische gitaar, dan heb je hier ook weer een enorm aanbod. De akoestische gitaar is opgedeeld in 2 hoofdgroepen. Dit zijn de akoestische Western en de Spaanse gitaar. Daarom is het goed om te weten wat het verschil is. Daarom hieronder de verschillen en waarom je voor welk type zou moeten kiezen.

Akoestische Westerngitaar kopen

Als je jouw eerste gitaar gaat kopen, dan wil ik je adviseren om te kiezen voor een akoestische Westerngitaar. Je kunt ook kiezen voor een Spaanse gitaar maar als beginner is dit gewoon niet handig. Dit heeft alles te maken met de hals van de gitaar. Deze zijn namelijk aanzienlijk verschillend als je de Westerngitaar met de Spaanse gitaar vergelijkt.

De hals van een akoestische Westerngitaar is namelijk een stuk smaller dan die van een Spaanse gitaar. Vooral als beginner heeft dit een groot voordeel. Je kunt namelijk jouw hand veel makkelijker om de hals krijgen om de snaren in te drukken. Hierdoor hoeft je veel minder kracht te zetten om de snaren goed in te kunnen drukken.

Als je een akoestische Westerngitaar gaat kopen als eerste gitaar heeft dit ook een klein nadeel. Een Westerngitaar heeft namelijk metalen snaren. Deze zijn aanzienlijk harder dan de nylon snaren die op een Spaanse gitaar zitten. Hierdoor zullen je vingers wat sneller pijn gaan doen. Toch is dit een kwestie van oefenen en eelt kweken op jouw vingers. Na een tijdje zal je de stalen snaren probleemloos in kunnen drukken.

Elektroakoestische gitaar

Het staat als een paal boven water dat je dus het beste kunt beginnen met een akoestische gitaar. Dit neemt niet weg dat wel handig is om even goed te bedenken wat jij eventueel in de toekomst wilt. Als bij jouw muzieksmaak regelmatig een elektroakoestische gitaar gebruikt wordt dan is dit het overwegen zeker waard. Onder andere in de Western en Country muziek zie je deze gitaar vaak.

Een elektroakoestische gitaar is een akoestische gitaar waarbij je de mogelijkheid hebt om deze te versterken. De gitaar heeft een element en een aansluiting om de versterkerkabel in te doen. Het grote voordeel van een elektroakoestische gitaar is dat je deze ook gewoon “los” kunt bespelen. Als je hem niet aansluit op een versterker dan klinkt hij gewoon als een akoestische gitaar.

Hierdoor kun je dus gewoon beginnen met een elektroakoestische gitaar. Als je straks een wat hoger niveau hebt, kun je altijd nog besluiten om er een versterker bij te kopen. Houd er wel rekening mee dat een elektroakoestische gitaar qua aanschaf wel een stukje duurder is dan een gewoon akoestische gitaar. Zie dit dan als een investering voor de toekomst.

Eerste gitaar kopen: Aandachtspunten

Nu je weet welke gitaar je als eerste gitaar moet kopen, zijn er nog wel een aantal aandachtpunten waar je rekening mee moet houden. Ondanks alles wat je al geleerd hebt zijn er nog steeds veel verschillende akoestische Westerngitaren te kopen. Lees onderstaande punten dus goed door en houd ze in het achterhoofd.

Kies voor een massief bovenblad

Dit is een belangrijk punt als je jouw eerste gitaar gaat kopen. Kies een gitaar met een massief bovenblad. Een massief bovenblad is vergeleken met een verlijmd bovenblad veel beter in staat om de vibraties van de snaren op te vangen. Een verlijmd bovenblad is veel stijver en kan dus minder goed bewegen. Hierdoor komen de klanken van de snaren minder goed tot hun recht. Een verlijmd bovenblad bestaat uit een meerdere houten platen die op elkaar gelijmd zijn. Dit zorgt ervoor dat het een veel stijver geheel wordt.

Let op de “actie” van de snaren

Dit is ook belangrijk om goed te checken. Met de “actie” van de snaren wordt de afstand van de snaren tot de hals bedoeld. Deze afstand moet niet te groot zijn als je jouw eerste gitaar gaat kopen. Is deze afstand namelijk heel groot dan moet je veel meer moeite doen om de snaren goed in te kunnen drukken. Dit kun je controleren door de snaar tussen de tweede en derde fret in te drukken. De afstand tussen de snaar en de fret is dan over de gehele hals niet meer dan een millimeter.

Kies het juiste formaat

De geldt voor kinderen maar ook voor volwassenen. Bij kinderen moet je goed op het formaat letten. Aangezien kinderen nog klein zijn hebben ze ook een kleinere gitaar nodig. Gelukkig zijn er meerdere formaten kindergitaren dus er is altijd een juiste optie te vinden.

Bij volwassenen geldt in principe hetzelfde. Alleen hebben we het dan over de bouw van de klankkast. Je verschillende opties qua bouw. Voorbeelden hiervan zijn de Grand-Concert, Jumbo en Dreadnought. Allemaal verschillende maten die allemaal hun unieke eigenschappen hebben.

Als je jouw eerste gitaar gaat kopen, dan raad ik je aan om te gaan voor een Dreadnought formaat. Dit formaat is sinds jaar en dag eigenlijk het “standaard” formaat van een akoestische Westerngitaar. Hierbij is de klankkast niet te klein maar ook niet te groot. Bij veel webwinkels kun je ook een filter toepassen waardoor je alleen de dreadnought gitaren ziet.

Eerste gitaar kopen tot slot

Als je de informatie uit dit blogbericht in het achterhoofd houdt, wanneer je jouw eerste gitaar gaat kopen, dan maak je zeker de juiste keuze. Begin echt met een akoestische gitaar om hiermee de basis te leren. Heb je dadelijk een solide basis staan en heeft jouw muzieksmaak elektrische gitaren? Dan kun je de overstap maken naar de elektrische gitaar. Dit speelt wel weer anders maar ook hiervoor zijn gelukkig trainingen te volgen en een hoop video’s over te vinden. Veel succes met het kiezen en kopen van jouw eerste gitaar.

Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *