Wanneer je er over nadenkt om elektro-akoestisch te gaan spelen, dan heb je als het goed is al ervaring met een gewone akoestische gitaar. Je weet ook dat de akoestische gitaar zijn geluid produceert door de klankkast. Dit versterkt het geluid dat geproduceerd wordt door het aanslaan van de snaren.
Laatst las ik dus ergens de vraag “Kan ik een elektro-akoestische gitaar ook “los” bespelen?”. Dus zonder dat je een versterker er op aansluit maar alleen de gitaar bespeeld. Hier gaan we jou het antwoord op geven in dit blogbericht.
Inhoudsopgave
Wat is het verschil tussen deze 2 gitaren?
Eigenlijk verschillende de “gewone” akoestische gitaar en de elektro-akoestische gitaar niet eens zoveel van elkaar. Een elektro-akoestische gitaar is eigenlijk een akoestische gitaar waar een aantal elektrische componenten aan toegevoegd zijn. Zo wordt de akoestische gitaar ineens een elktro-akoestische gitaar.
Zoals hierboven beschreven lijkt het heel eenvoudig om van een akoestische gitaar naar een elektro-akoestische gitaar te gaan maar dit is iets te kort door de bocht. Er zit toch nog wel een behoorlijke techniek achter om een goed klinkende elektro-akoestische gitaar te maken.
Aanpassingen aan klankkast
Allereerst is de klankkast van een elektro-akoestisch gitaar anders opgebouwd dan die van een gewone akoestische gitaar. Het verschilt niet zo heel veel van elkaar maar er zijn wel noemenswaardige verschillen.
Zo wordt de klankkast van een elektro-akoestische gitaar voorzien van een 6.3 mm Jackplug. Omdat je jouw elektro-akoestische gitaar aan wilt kunnen sluiten op een versterker moet er natuurlijk wel een aansluiting op de gitaar zitten hiervoor. Dat doen we met deze plug waar jij de gitaarkabel op aan kunt sluiten.
Ook zijn de wat luxere elektro-akoestische gitaar vaak op de schouder van de klankkast voorzien van een aantal potmeters. Hiermee kun je de tonen die richting de versterker gaan op de gitaar al iets aanpassen.
De elektro-akoestische gitaar wordt voorzien van een element
Het element is een belangrijk component waarmee de elektro-akoestische wordt voorzien. Het element zorgt er voor dat de tonen die gemaakt worden door het aanslaan van de snaren opgevangen worden.
Vanuit het element gaan de tonen richting de versterker. Er zijn verschillende soorten elementen zoals je kunt lezen onze elektro-akoestische gitaren beginnersgids. Elk element heeft zijn eigen unieke eigenschappen en zijn eigen voor -en nadelen.
Na het element komt de pré-amp
Dan zijn elektro-akoestische gitaren ook voorzien van een zogeheten pré-amp. Pré Amplifier, oftewel een voorversterkers. Nadat het element de tonen opgevangen heeft en het signaal dat verstuurd wordt “bruikbaar:” is voor een versterker gaat het signaal eerst door de voorversterker.
De voorversterker doet eigenlijk wat het woord al zegt. Het signaal dat straks bij de versterker omgezet wordt in geluid wordt al voor versterkt. Doordat er een voor versterkt signaal bij de versterker komt, dus een sterk signaal weet de versterker precies welk signaal in welke toon omgezet moet worden.
De rest is hetzelfde
Zo kunnen we stellen dat de elektro-akoestische en de akoestische gitaar verder niet veel van elkaar verschillen. De bouw van de klankkast, de hals, de toets en alle andere onderdelen is hetzelfde. Dat is ook het mooie van een elektro-akoestische gitaar.
Het antwoord op de vraagstelling is dat ook een volmondig JA. Wanneer je een elektro-akoestische gitaar zonder versterker gebruikt dan gebruik je dus eigenlijk een akoestische gitaar.
Je kunt de elektro-akoestische gitaar prima akoestisch gebruiken. Uiteindelijk is het natuurlijk wel zo dat de elektro-akoestische gitaar dan niet helemaal goed tot zijn recht komt. Uiteraard kun je op deze manier wel makkelijk oefenen, je hoeft immers niet elke keer de versterker te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld bij een elektrische gitaar wel anders.
Laat de elektro-akoestische gitaar wel tot zijn recht komen
Persoonlijk vind ik het zelf erg belangrijk dat je de elektro-akoestische gitaar wel tot zijn recht laat komen. Wanneer je van plan bent om alleen akoestisch te gaan spelen en dit voorlopig zo houdt, koop dan geen elektro-akoestische gitaar.
Ze zijn gemaakt om versterkt te worden en op die manier komt de gitaar ook het meest tot zijn recht. Met aangesloten versterker is de elektro-akoestische gitaar op de plek waar hij thuis hoort.
Maak de juiste keuze bij elektro-akoestische gitaren
Daarnaast is het belangrijk om er voor te zorgen dat je juiste keuze maakt als je de elektro-akoestische gitaar wilt gaan bespelen. Net als bij gewone akoestische gitaren heb je ook veel verschillende elektro-akoestische gitaren.
De juiste keuze is heel makkelijk te maken. Als je begonnen bent met een akoestische, ofwel een Spaanse of een Western, dan weet je al welk soort je moet hebben. Bespeel je een akoestische Western gitaar? Ga dan ook verder met een elektro-akoestische Western gitaar. Dit om jouw favoriete muziek nog beter ten gehore te kunnen brengen.
Op zoek naar een Western of Spaanse elektro-akoestische gitaar?
Wanneer je op zoek bent naar elektro-akoestische Western of Spaanse gitaar dan zijn er heel veel mogelijkheden. Dit hebben we in eerder genoemd blogbericht ook beschreven. Ook bij een elektro-akoestische gitaar geldt dat je geen enorm kapitaal uit wilt geven voor deze gitaar.
Het totaalplaatje met versterker en bekabeling is natuurlijk wel wat prijziger dan de doorsnee akoestische gitaar maar toch, het hoeft absoluut geen enorme investering te zijn zo’n elektro-akoestische gitaar.
Beide soorten elektro-akoestische gitaren zijn voor een leuke prijs te vinden. Hetzelfde geldt voor de bijbehorende versterkers. Het is wel wijs om er voor te kiezen om een versterker aan te schaffen de specifiek voor elektro-akoestische gitaren gemaakt is. Je kunt ook een versterker voor een elektrische gitaar gebruiken maar deze klinken gewoon wat minder mooi met een elektro-akoestische gitaar.
Elektro-akoestisch, alles dat de beginner moet weten!
Zit je er dus over na te denken om elektro-akoestisch te gaan spelen? Lees dan onze beginnersgids hierover en weet waar je aan moet denken als je elektro-akoestische wilt gaan spelen.