Wat kost een akoestische gitaar?

Een goede vraag zonder een eenduidig antwoord. In dit blogbericht leggen we je uit waarom.

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Veel mensen vragen zich af wat een akoestische gitaar nu eigenlijk kost. Vooral de mensen die net beginnen vragen zich dit vaak af. Ze willen leren gitaar spelen maar willen ook niet meteen een enorm kapitaal uit willen geven. Maar eigenlijk is er geen eenduidig antwoord op de vraag “Wat kost een akoestische gitaar?”.

De kosten van een akoestische gitaar worden door een heel aantal factoren bepaald. Om te beginnen bij het merk. Er zijn vele verschillende merken waarvan de prijzen behoorlijk variëren. Ook het gebruik van verschillende materialen draagt mee aan de prijs. Wanneer een wat zeldzamere houtsoorten gebruikt worden gaat de prijs vanzelf om hoog. Dit en nog meer factoren dragen hier aan bij. Met dit blogbericht willen wij jou laten zien hoe je de beste keuze maakt.

Op welke niveau zit je?

Dit is het allereerste dat je jezelf af moet vragen. Op welk niveau zit je. Als beginner koop je natuurlijk niet meteen een gitaar van honderden euro’s. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Heb je een al wat beter niveau dan wil je niet spelen met een gitaar van een paar tientjes. Deze zijn kwalitatief gewoon een stuk minder en passen dan niet meer bij jouw niveau.

De beginner

Dit is vanzelfsprekend het allerlaagste niveau. Je begint net, je moet nog ervaren of gitaar spelen echt wat je voor is en je zoekt nog een goede cursus die je kunt gaan volgen. Dat is ook een belangrijk punt, volg een gitaarcursus om de juiste basis te leggen om zo later jezelf nog verder te ontwikkelen.

Als beginner is het verstandig om te beginnen met een simpele gitaar. Deze zijn makkelijk te bespelen maar het allerbelangrijkste is, ze zijn erg betaalbaar. Zo hoeft jij geen enorme investering te doen. Het moet op het begin ook allemaal wel leuk blijven.

Welke gitaar moet ik als beginner kiezen dan?

Zoals als wij al vaker geschreven hebben adviseren wij om met een akoestische Western gitaar te beginnen. Natuurlijk zijn er binnen de akoestische Western gitaar ook weer heel veel mogelijkheden. Een Grand-Concert, een Cutaway, het is allemaal mogelijk. Voor de beginner adviseer ik, begin met een standaard akoestische Western gitaar zonder poespas.

Wanneer je kiest voor een standaard akoestische Western gitaar zonder bijzonderheden dan zit je echt in het beginners klassement. Daardoor ben je in staat om een akoestische gitaar voor beginners te kopen die je voor minder dan 100 euro koopt.

Voor de beginnende gitarist hebben wij een beginnersgids gemaakt met beginnersgitaren. Hierin behandelen wij een aantal gitaren die uitermate geschikt zijn voor de gitarist die net begint. Dit is onze beginnersgitaren review.

Beginners gitaren voor minder dan €100

Wil je een mooie, betaalbare beginnersgitaar die snel te leveren is? Dan vind je die hier. Vind een gitaar voor minder dan €100 en heb hem binnen 2 dagen in huis zodat je snel kun beginnen.

Klik hier en vind jouw beginnersgitaar

De competente gitarist

De competente gitarist is eigenlijk het volgende niveau dat na het beginnersniveau komt. Je hebt een cursus volledig afgerond, weet de basisbegrippen van het gitaar spelen, je kent de akkoorden en kunt al wat nummers spelen. Een beetje hierbij zingen lukt je ondertussen ook al en een paar solo’s kun je ook al spelen.

Het bereiken van dit niveau red je niet door alleen een cursus te volgen. Als je alleen een cursus volgt en verder de gitaar niet meer aanraakt zul je altijd een beginner blijven. Het is echt van belang dat je blijft oefenen. Probeer nieuwe dingen, ga experimenteren om zo nieuwe dingen te ontdekken.

Western of Spaanse gitaar?

Wanneer je een wat hoger niveau hebt dan dat van een beginner dan kun je er voor kiezen om met een ander soort gitaar te gaan spelen. Als je zoals geadviseerd werd begonnen bent met een Western gitaar dan kun je er ook voor kiezen om naar een Spaanse gitaar te gaan. Wil je het verschil hier tussen weten? Wij hebben een blogbericht gemaakt waarin we het verschil tussen een Western en een Spaanse gitaar uitleggen.

Hoe bepaal ik welke gitaar ik wil gebruiken?

Deze vraag ik mezelf destijds ook afgevraagd. Je kunt gewoon wat proberen maar dit raad ik niet aan. Je weet wat jouw muzieksmaak is. Vraag jezelf af welke muziek je wilt gaan spelen op jouw gitaar. Houd je van Rock ’n Roll dan raad ik een Western gitaar aan. Hou je van rustigere muziek en wil je niet van de schelle tonen zoals een Western gitaar die produceert. Dan moet je kiezen voor een Spaanse gitaar met nylon snaren. Voor muzieksoorten als Salsa maar ook Jazz en Blues is een Spaanse gitaar prima te gebruiken.

Wil je voor vlotte akoestische muziek en solo’s gaan?

Ook met een akoestische gitaar kun je vlotte muziek spelen een ook gave solo’s spelen. Of dit nu met een Western of Spaanse gitaar is. Met allebei gitaren is dit mogelijk. Wil je dit gaan spelen dan is het de moeite waard om een gitaar te proberen met een zogeheten “Cutaway“. Hierbij is een stuk uit de klankkast weggelaten zodat je alle freds effectief kunt gebruiken. Hiermee kun je de hoge tonen voor de solo’s gemakkelijker aanslaan.

Een goede cutaway gitaar van wat betere kwaliteit is uiteraard wel duurder dan een beginnersgitaar. Maar wanneer jouw niveau hoger geworden is en je regelmatig speelt, is het belangrijk dat je met een goede kwaliteit gitaar speelt. Uiteraard kun je het zo duur maken als je zelf wilt maar tussen de €100 en €500 kun je prachtige en goede cutaway akoestische gitaren kopen.

Cutaway gitaren vanaf €100

Goede cutaway gitaren heb je al van zo’n €100. Hiermee speel je binnen de kortste keren de mooiste solo’s.

Vind hier jouw eerste cutaway gitaar

Of ben je meer van de rustigere muziek?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je niet van de vlotte gitaarmuziek en gitaarsolo’s bent. Dan is een akoestische gitaar met een cutaway niet echt de goede oplossing. Wanneer je een wat rustigere muzieksmaak hebt, Jazz, Blues of Blues-Rock dan kun je het beste kiezen voor een goede Spaanse gitaar.

Wanneer je al een wat beter niveau hebt als competente gitarist dat raad ik je aan om wel voor een gitaar van een wat betere kwaliteit te gaan. Je betaald dan wat meer maar dan heb je ook echt een gitaar die bij jouw niveau past. Mocht je er dan voor kiezen om bij het kampvuur te gaan spelen of op te treden voor kleine groepen dan heb je gewoon een goede gitaar waarmee je uit de voeten kunt.

Kies voor een degelijk merk

Dit wil ik je nogmaals op het hart drukken. Wanneer jouw niveau beter is dan dat van een beginner dan is het echt aan te raden dat je voor een goed merk gaat, die een degelijke gitaar kan maken. Tussen de €200 en €500 heb je prachtige gitaren die jaren lang mee gaan als je ze goed onderhoudt.

Daarom hebben wij voor jouw een aantal merken bij elkaar gezocht die degelijke Spaanse gitaren maken. Voor een goede prijs heb je snel een goede Spaanse gitaar in huis. Met een gitaar van het merk Yamaha, Ortega, Fender, Kremona, Cuenca of La Paz red jij je de eerste jaren wel.

Degelijke Spaanse gitaar tussen de €200 en €500

Vind van de bovengenoemde merken een Spaanse gitaar die jaren mee gaat.

Koop hier die Spaanse gitaar

De gevorderde gitarist

Dit is een niveau dat je niet snel bereikt en dat ook zeker niet iedereen die gitaar speelt zal bereiken. Een gevorderde gitarist kan niet alleen goed gitaar spelen. Hij kan ook improviseren en anticiperen. Een gevorderde gitarist is in staat om een bepaald nummer een paar keer te horen en kan hem daarna meespelen.

Om dit niveau te kunnen bereiken moet je heel erg veel oefenen. Dit wordt dan een bezigheid die heel erg veel tijd gaat kosten. Dus je moet jezelf afvragen of je echt een hele goede gitarist wilt worden en er heel veel tijd in wilt steken, of dat je een recreatief gitarist blijft die voor kleine groepen leuke muziek kan maken.

De gevorderde gitarist moet een ander budget hebben

Ook is het zo dat je als gevorderde gitarist ook een ander budget nodig hebt. Je hebt dan niet alleen een hele goede gitaar nodig. Ook krijg je al randapparatuur er bij. Als gevorderde gitarist red je niet meer met een gewone akoestische gitaar. Als je optreedt dan wil je geluid hebben en dat red je niet met alleen een gitaar.

Dan kiezen velen er voor om elektro-akoestisch te gaan spelen. Dit houdt in dat je naast de gitaar ook een versterker nodig hebt. Bekabeling moet er tussen en later misschien nog wel een effectenpaneel. Dit kan natuurlijk een bewuste keuze zijn om te gaan doen maar dit is wel iets om goed over na te denken aangezien de kosten dan dus velen malen hoger uit gaan vallen.

Wil je Elektro-akoestisch gaan?

Het kan natuurlijk zijn dat je als competente gitarist wel elektro-akoestisch wilt gaan spelen. Als je hier nog niet helemaal in thuis bent dan raad ik je aan om onze beginnersgids hierover te lezen. Dan weet je waar je aan moet denken wanneer je elektro-akoestisch wilt gaan spelen.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *