Elektro akoestische gitaar: De beginnersgids

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

De elektro akoestische gitaar is een heel bijzonder en leuk instrument om te bespelen. Wanneer jij je goed redt met een gewone akoestische gitaar, dan kan het heel goed zijn dat je er over zit te denken om een elektro akoestische gitaar te gaan kopen. Door de elektrische componenten die dit instrument heeft heb je eigenlijk veel meer mogelijkheden dan met een gewone akoestische gitaar.

Niet te verwarren met een semi-akoestische gitaar

Dit is namelijk een veel voorkomende verwarring. Wanneer sommige mensen praten over een semi-akoestische gitaar dan bedoelen ze eigenlijk een elektro akoestische gitaar. Deze link is heel gauw gelegd en begrijpelijk dat hij gemaakt wordt. Daarom is het goed om te onthouden dat de elektro akoestische gitaar en de semi-akoestische gitaar twee totaal verschillende instrumenten zijn. Een semi-akoestische gitaar is in principe een elektrische gitaar met een holle body.

Wat is wel een elektro akoestische gitaar?

Een elektro akoestische gitaar verschild in de regel niet heel veel ten opzichte van een normale akoestische gitaar. De bouw van de gitaar is precies hetzelfde als bij een gewone akoestische gitaar. Het enige verschil is dat een elektro akoestische gitaar voorzien is van een aantal elektrische componenten.

Het element

Het element is het onderdeel van een elektro akoestische gitaar die er voor zorgt dat jouw akoestische geluid versterkt kan worden. Het is klein component dat in de gitaarbody gemonteerd zit. Het element zorgt er voor dat het de geluidsgolven van de gitaar omgezet worden in een elektrisch signaal.

Wanneer je een elektro akoestische gitaar wilt gaan kopen dan is het wel belangrijk dat je goed weet welke soorten element er zijn. Afhankelijk van de situatie waar jij veel in speelt kun je bepalen welk soort element je nodig hebt. Het maakt een groot verschil of je alleen thuis speelt, een kampvuur gitarist bent of op redelijke podiums staat.

Magnetische elementen

Een eerste van de soorten elementen is het element dat ook gebruikt wordt bij elektrische gitaren en ook bij elektrische bas gitaren. Het magnetische element is het element dat heel eenvoudig werkt. Dit element zendt een magnetisch veld uit en registreert de trillingen van de snaren. Door het “onderbreken” van dit magnetische veld weet het element welke toon aangeslagen wordt en zet het om naar een elektrisch signaal.

Het magnetische element werkt alleen bij snaren gemaakt van staal of nikkel. Wanneer je een gitaar met nylon snaren hebt kan het magnetische element niks “registeren”. Doordat deze snaren geen sporen van staal hebben “ziet” het element deze snaren niet en zal hij ook niets registeren.

Microfoonelement

Dan kan een elektro akoestische gitaar ook uitgerust zijn met een microfoonelement. Dit is eigenlijk niks meer dat een kleine microfoon die binnen in de klankkast van de gitaar gemonteerd zit. Dit heeft als groot voordeel dat er in principe niks verloren gaat van de originele toon die door jou gespeeld word.

Toch heeft dit element ook wel een nadeel. Afhankelijk van de omstandigheden waar in jij speelt heeft dit element wel een grotere kans van rondzingen. Het neemt niet alleen het geluid van jouw gitaar over maar ook is er een kans dat hij omgevingsgeluid op gaat nemen. Hierdoor kan het geheel gaan rondzingen.

Piëzo element

Dan is er ook nog het Piëzo element. Hierbij zit een kleine plaat binnen in de klankkast gemonteerd met op dit plaatje weer een aantal kristallen. Het plaatje met de kristallen zit onder het brugzadel gemonteerd omdat op deze plek de trilling het beste doorgegeven worden aan het element.

De kleine kristallen die in de klankkast zitten registeren wanneer de druk veranderd door het aanslaan van de snaren. Afhankelijk van de verandering van de druk “weten” de kristallen welke toon aangeslagen wordt. Het element zal dit omzetten in een elektrisch signaal dat de versterker “begrijpt” en deze zal het juiste geluid produceren.

Welke soorten elektro akoestische gitaar zijn er?

Wanneer je een elektro akoestische gitaar gaat kopen dan is het verstandig om eerst te weten welke soorten er zijn. Zoals al vaker gezegd is, is het belangrijk dat je een gitaar koopt die je zelf ook mooi vindt. Een mooie gitaar pak je sneller op om mee te gaan oefenen.

Daarnaast verschillen de soorten elektro akoestische gitaren niet veel van de soorten akoestische gitaren. Ook bij elektro akoestische gitaren heb je namelijk de Western en de Spaanse (klassieke) uitvoering. Afhankelijk van dat wat jij akoestisch bespeeld is het verstandig om ditzelfde soort aan te houden.

Pre-amp

Dan is een elektro akoestische gitaar ook uitgerust met een pre-amp, pre-amplifier. In het Nederlands betekend dit een voorversterker. Het is vaak een klein kastje dat doorgaans in de schouder van de gitaar gemonteerd zit. De functie van de voorversterker is om het signaal dat van het element komt te versterken. Dit om er voor te zorgen dat het signaal dat bij de eindversterker komt krachtig genoeg is om het juiste geluid te krijgen.

Pre-amp clipper

De pre-amp van een elektro akoestische gitaar is vaak ook uitgerust met een zogeheten “clipper” functie. Deze clipper functie komt eigenlijk bij elk soort versterker voor. Dus niet alleen bij gitaarversterkers. De clipper zorgt er voor dat een piek in het geluid er niet voor zorgt dat het geluid vervormt wordt.

Met name een piëzo element heeft een erg groot frequentiebereik. Doordat dit element veel tonen kan opvangen geeft dit ook een grotere kans op een piekgeluid dat het signaal kan verstoren. De clipper “knipt” deze piek er af en zorgt er voor dat het geluid dat uit de versterker komt niet vervormd.

elektro akoestische gitaar kopen

Wanneer je een elektro akoestische gitaar gaat kopen

Wanneer je besluit om een elektro akoestische gitaar gaat kopen dan is het, net als bij een gewone akoestische gitaar aan te raden om een gitaar te kopen die je ook echt mooi vindt. Of je kiest voor een Western of Spaanse gitaar is aan jou, afhankelijk van wat jij gewend bent natuurlijk. Als je een Spaanse akoestische gitaar gewend was moet je doorgaan op een Spaanse elektro akoestische gitaar.


Ben je benieuwd naar het laatste aanbod elektro akoestische western gitaren? Klik dan hier!

Ben je benieuwd naar het laatste aanbod elektro akoestische klassieke gitaren? Klik dan hier!


Elektro akoestische gitaarversterker

Naast de elektro akoestische gitaar heb je ook een versterker nodig. Bij een elektro akoestische gitaar is het belangrijk dat je niet zomaar een versterker gaat kopen. Het is namelijk niet aan te raden om een versterker voor een elektrische gitaar te gebruiken bij een elektro akoestische gitaar.

Versterkers die speciaal voor elektro akoestische gitaren gemaakt zijn vaak uitgerust met een aantal handigheden. Deze hebben “normale” versterkers vaak niet. De speciale versterkers zijn vaak voorzien van ingebouwde effecten en een XLR aansluiting voor een microfoon. Hiermee heb je in feite je eigen, compacte PA-systeem waarmee je overal muziek kunt maken.


Klik hier als je het meeste recente aanbod akoestische gitaarversterkers wilt bekijken.

Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *